the-x-file-to-chatgpt-και-το-μέλλον-του-dating-259159
©Unsplash

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από ένα κακό ερωτικό μήνυμα στο κινητό ή σε κάποια άλλη εφαρμογή. Η ανορθογραφία, τα γκρίκλις, τα συσσωρευμένα εμότικονς, η αοριστία, ο βερμπαλισμός, οι αναπάντητες ερωτήσεις είναι, κατά τη γνώμη μου, στο τοπ τεν των σοβαρότερων λαθών στην διαδικτυακή αλληλογραφία μέσω επίδοξων ερωτικών συντρόφων. Όλοι μας όμως έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα μήνυμα όπως «Τα χέρια μου είναι αίτημα (sic) να σε αγγίξουν», όπου ουδείς γνωρίζει αν ανέλαβε δράση ο διορθωτής ή αν η συγκεκριμένη ορθογραφία φαντάζει πιο σύνθετη και άρα πιο εντυπωσιακή στο συντάκτη του. Μια ερώτηση γραμμένη κάπως έτσι «Na sai idopiiso na kat3bis?» μπορεί να κρύβει πίσω της κάποιον δυσλεκτικό ή κάποιον αγράμματο (το καλό και το κακό σενάριο). Κι η εικονογραφημένη σειρά «καρδούλα-eyeroll-κλείσιμο ματιού-χορεύτρια φλαμένγκο-άνοιγμα σαμπάνιας» θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί με τρίμηνη φυλάκιση για άτομα άνω των 13 ετών. Είναι όμως αρκετά συνηθισμένα σφάλματα και κάπως έτσι γεννήθηκε το επάγγελμα του προπονητή σύνταξης μηνυμάτων, ο οποίος βοηθάει υποτίθεται εργένηδες να μάθουν να φλερτάρουν με γοητευτικό τρόπο στο Tinder, το Grindr, το Hinge, το eHarmony και τις λοιπές εφαρμογές dating κι επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, το βιντεοσκοπημένο μάθημα στοιχίζει από 333 ως 1300 δολάρια και διδάσκει στους μαθητές ένα θεμελιώδη κώδικα δεοντολογίας στα μηνύματα: τι να επιδιώκουν και τι να αποφεύγουν. Για παράδειγμα να μην απαντούν με ένα σεντόνι 400 λέξεων σε μια μονολεκτική αποστροφή, ούτε να σπεύδουν να απαντήσουν αμέσως, αποκαλύπτοντας αδυναμία, ανυπομονησία, απραξία. Και το κυριότερο: να μην παγιδεύονται σε σχέσεις που ουδέποτε οδηγούν σε συναντήσεις και παραμένουν αποκλειστικά γραπτές (textationships).

Με δεδομένο ότι εδώ και μερικούς μήνες έχουμε στη διάθεσή μας το πολυεργαλείο ChatGPT αναρωτιέμαι αν έχουν αρχίσει ήδη να γράφονται ερωτικά μηνύματα, αλά μανιέρ «σονέτου του Σέξπιρ» ή «ωδής του Ανδρέα Κάλβου», «παραληρηματικού ποιήματος της Μάτσης Χατζηλαζάρου» ή «πορνογραφικής επιστολής του Τζέιμς Τζόις». Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να υπηρετήσει την αγάπη και το σεξ; Προς το παρόν οι απόπειρες είναι μάλλον απογοητευτικές. Τα κείμενα, οι στίχοι, τα δοκίμια είναι βαρετά και διεκπεραιωτικά, μια συρραφή από ηλεκτρονικά ίχνη, μνήμες συγκολλημένες χωρίς έμπνευση κι ειρμό. Το είπε ωραία ο Νικ Κέιβ, τους στίχους του οποίου προσπάθησε να μιμηθεί η ΑΙ: «οι αλγόριθμοι δεν νιώθουν».

MHT