αντικατέστησα-το-τοστ-με-αυτό-το-πρωιν-381710
©Unsplash

Αντικατέστησα το συνηθισμένο μου πρωινό τοστ με ντομάτα με αυτό το υγιεινό πρωινό, και να τι συνέβη.

Είμαι πιστή λάτρης του πρωινού τοστ εδώ και χρόνια —ακόμα και με ζαμπόν σε ειδικές περιστάσεις. Ορκίστηκα αιώνια αγάπη σε αυτό το μεσογειακό πρωινό (με φρούτα και καφέ, φυσικά) αφού ανακάλυψα ότι τα γλυκά πρωινά ανέβαζαν το σάκχαρό μου στα ύψη και με άφηναν πεινασμένη ξανά σχεδόν μία ώρα μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Και λειτούργησε καλά για μένα. Ικανοποίησε την πείνα μου και μου έδωσε ενέργεια. Ωστόσο, μια φίλη που βρισκόταν στη δίνη της εμμηνόπαυσης, μου είπε ότι είχε αντικαταστήσει το πρωινό της τοστ με χυλό βρώμης με γιαούρτι, σπόρους και μούρα κάποιες μέρες, και γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα και κομμάτια φρούτων κάποιες άλλες. Αφού το έκανε αυτό για μερικές εβδομάδες, κατάφερε να χάσει βάρος (και δεν της είχε λείψει καθόλου το ψωμί).

Δεδομένου ότι η επιλογή χυλού δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, επέλεξα τη δεύτερη επιλογή, το γιαούρτι (ή κεφίρ) και την άγλυκη γκρανόλα, και έχει γίνει το αγαπημένο μου πρωινό. Είναι πιο χορταστικό και μου δίνει περισσότερη ενέργεια. Όταν το καταναλώνω, δεν χρειάζεται να τσιμπολογάω μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, ούτε βιώνω την κλασική ενεργειακή κρίση που μπορεί να συμβεί όταν τρώτε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, όπως το λευκό ψωμί.

Αντικατέστησα το τοστ με αυτό το πρωινό για απώλεια βάρους και αύξηση της μυϊκής μάζας-1
©Unsplash

Πρωινό με ελληνικό γιαούρτι και σπιτική γκρανόλα: τα άμεσα οφέλη του

Μη θέλοντας να βασιστώ αποκλειστικά στη δική μου εμπειρία, ήθελα να επιβεβαιώσω τα οφέλη αυτού του πρωινού με τη διατροφολόγο Laura Parada. Και τα λόγια της επιβεβαίωσαν αυτό που φοβόμουν: «Αυτό το πρωινό προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό και πιο σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα. Το άγλυκο γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυσικά προβιοτικά και παρέχει ασβέστιο και άλλα μέταλλα που βελτιώνουν την υγεία των οστών. Η σπιτική, άγλυκη γκρανόλα που φτιάχνεται με ξηρούς καρπούς και σπόρους προσθέτει πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Και η βρώμη στη γκρανόλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, ωφέλιμη για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες (όπως βήτα-γλυκάνες) και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της εντερικής διέλευσης», μου εξήγησε λεπτομερώς.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτού του πρωινού

Χρειάζομαι ακόμα μερικές εβδομάδες για να συγκρίνω τα μακροπρόθεσμα οφέλη του, αλλά η Parada επιβεβαιώνει ότι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να χάσετε βάρος. «Η θρεπτική του αξία είναι πιο ολοκληρωμένη και, δημιουργώντας μεγαλύτερο κορεσμό, αποτρέπει τα σνακ μεταξύ των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, φτάνετε στο επόμενο γεύμα λιγότερο πεινασμένοι και καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και βελτίωση της σωματικής σύνθεσης με αυξημένη μυϊκή μάζα και απώλεια λίπους», εξηγεί η Parada.

Αντικατέστησα το τοστ με αυτό το πρωινό για απώλεια βάρους και αύξηση της μυϊκής μάζας-2
©Unsplash

Μια σπιτική συνταγή για γκρανόλα

Εφόσον οι συσκευασμένες γκρανόλας μπορούν να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, η διατροφολόγος συμβουλεύει να επιλέξετε εύκολες στην παρασκευή σπιτικές εκδόσεις (οι οποίες μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές βάζο). Μοιράζεται αυτή τη συνταγή για 8 μερίδες (κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων περιέχει 250 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατανθράκων και 10 γραμμάρια λίπους).

Συστατικά: 300 γραμμάρια βρώμη, 50 γραμμάρια ξηροί καρποί, 50 γραμμάρια σπόροι, 2 κ.σ. πάστα από χουρμάδες, 1 κ.σ. λάδι καρύδας και 1 κ.γ. κανέλα.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ψήνετε στους 150 βαθμούς για 10′.

Διαβάστε επίσης | Τι τρώνε πραγματικά οι δερματολόγοι για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα;

MHT