γιαούρτι-για-πρωινό-όλα-τα-οφέλη-που-έχ-278770
©Unsplash

Το σωστό πρωινό είναι ο πυλώνας για να χτίσουμε ένα καλό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και υπάρχουν μερικές τροφές που εκτός από υγιεινές είναι και απαραίτητες και πολύ θρεπτικές για τον οργανισμό. Ανάμεσα τους βρίσκεται και το γιαούρτι, που αποτελεί μια καλή βάση για να διατηρήσουμε τον οργανισμό σε φόρμα αλλά παράλληλα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία και το σώμα.

Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετατροπής του γάλακτος σε γιαούρτι, το ελληνικό γιαούρτι περνάει από ένα ακόμη στάδιο ζύμωσης και ένα ακόμη στάδιο φιλτραρίσματος από το κανονικό γιαούρτι, γι’ αυτό είναι πιο πηχτό και πιο κρεμώδες. Μάλιστα για την παραγωγή του χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος και περιέχει λιγότερο νερό, αλλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Στην αρχική έκδοση, το λιγότερο φιλτραρισμένο, το πλήρες ελληνικό γιαούρτι, είναι το πιο πλούσιο σε λιπαρά, που περιέχει περίπου 9 γραμμάρια ανά 100, για μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων αλλά και μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού με την πάροδο του χρόνου (χάρη στην ισορροπημένη αναλογία λίπους και πρωτεΐνης) και μια πιο στρογγυλή γεύση, που χάνεται στο 5% ή 2%  και μια αποβουτυρωμένη εκδοχή μαζί με τις θερμίδες που πέφτουν. Το ελληνικό γιαούρτι 0% που είναι και το πιο δημοφιλές, είναι σαφώς πιο ελαφρύ σε θερμίδες λόγω της απουσίας λίπους, αλλά κατά συνέπεια μοιάζει περισσότερο με φρέσκο τυρί παρά με μαλακό γιαούρτι.

Γιαούρτι για πρωινό: Όλα τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό-1
©Unsplash

Ποια είναι τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού;

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού γιαουρτιού συνδέονται κυρίως με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες, δηλαδή είναι έτοιμο προς κατανάλωση για τη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος, αλλά και με χαμηλή (αν όχι απούσα) περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λακτόζη και για το λόγο αυτό μπορεί επίσης να καταναλωθεί από άτομα που είναι διαβητικά και αλλεργικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα προβιοτικά, που ονομάζονται και γαλακτικά ζυμώματα, στο εσωτερικό συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, διευκολύνουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων στο σώμα, εξισορροπούν τον μεταβολισμό, μειώνοντας επίσης το πρήξιμο της κοιλιάς. Το ελληνικό γιαούρτι έχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, αλλά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες της ομάδας Β και βιταμίνη Α (ρετινόλη), επίσης το αμινοξύ της θελευκίνης, που αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και μειώνει την ανάγκη για συνεχή σνακ, χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το γιαούρτι κατάλληλο σε δίαιτες για απώλεια βάρους αλλά και για όσους κάνουν μια πολυάσχολη ζωή και θέλουν να αισθάνονται χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γιαούρτι για πρωινό: Όλα τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό-2
©Unsplash

Γιατί το ελληνικό γιαούρτι για πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας;

Αυτή η τροφή που τρώγεται το πρωί εγγυάται την πρόσληψη πρωτεΐνης από την αρχή της ημέρας και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο μεταβολισμός ξεκινά διαφορετικά όταν παίρνετε πρωινό με ελληνικό γιαούρτι από ό,τι όταν έχετε το παραδοσιακό ιταλικό πρωινό με καπουτσίνο και κρουασάν, μια συνήθεια που δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα για να διατηρήστε σε φόρμα, αφού είναι πλούσια σε σύνθετα σάκχαρα για την πέψη. Το ελληνικό γιαούρτι είναι το κλειδί για ένα ισορροπημένο πρωινό, γιατί μπορούμε να βρούμε την κρεμώδη υφή του καπουτσίνο ή της κρέμας του κρουασάν, αλλά κόβονται τα σάκχαρα που προκαλούν το γλυκαιμικό μέγιστο μετά από μια νύχτα fasting. Μια καλή λύση, είναι να δοκιμάζετε νέους συνδυασμούς αναμειγνύοντας δημητριακά, φρούτα, λίπη όπως φυσικό βούτυρο αποξηραμένων φρούτων, προσθέτοντας ακόμη και μερικά μπισκότα.

Γιαούρτι για πρωινό: Όλα τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό-3
©Unsplash

Ενδιαφέρουσες συνταγές και συνδυασμοί με ελληνικό γιαούρτι, για να το κάνουμε λιγότερο όξινο

Πολλοί δεν προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι λόγω της υποτιθέμενης οξύτητάς του. Όπως είδαμε προηγουμένως, αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του λίπους που περιέχεται στο φαγητό: όσο λιγότερα είναι, τόσο πιο κοντά είναι η γεύση του φρέσκου τυριού, αλλά το ελληνικό γιαούρτι δεν γεννιέται οξύ. Το ελληνικό γιαούρτι γεννήθηκε ως μια πλούσια και εξαιρετικά ευέλικτη τροφή  και είναι δοκιμασμένο σε όλες τις εκδοχές του και πρέπει να καταλάβουμε πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα, χωρίς να φοβόμαστε ότι τα πιάτα θα είναι πολύ όξινα.

Γιαούρτι για πρωινό: Όλα τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό-4
©Unsplash

Στη γλυκιά εκδοχή του, ένας συνδυασμός για να εκτιμήσετε πλήρως το ελληνικό γιαούρτι είναι η παραδοσιακή συνταγή του, πασπαλισμένο με μέλι και λίγα καρύδια, ένα πραγματικό γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη με γνήσια και νόστιμη γεύση. Ο συνδυασμός μαρμελάδας, σοκολάτας και προφανώς όλων των ειδών φρούτων, από φρούτα εποχής, όπως φράουλες και μούρα, αλλά και τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο και η παπάγια είναι μια εξαιρετική ιδέα για έναν πολύ καλό γλυκό συνδυασμό. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα νόστιμο smoothie με όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

View this post on Instagram

A post shared by Zorbas (@zorbas_italia)

Για αλμυρά πιάτα, ωστόσο, το ελληνικό γιαούρτι είναι η τέλεια βάση για τη δημιουργία σάλτσας με φρέσκα ή πικάντικα μπαχαρικά, όπως διδάσκεται από τη διάσημη σάλτσα γιαουρτιού των χωρών της Μέσης Ανατολής που δημιουργείται με γιαούρτι (επίσης ελληνικό), αλάτι, δυόσμο, λεμόνι και λάδι ή ντιπ. Κλασικές σάλτσες, που θα αναδημιουργηθούν αναμειγνύοντας ελληνικό γιαούρτι, κιμά, σπανάκι, σκόρδο, λεμόνι και σαφράν, για ένα νόστιμο απεριτίφ.

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για προσθήκη σε παρασκευάσματα ψησίματος, όπως στις ομελέτες, για να γίνουν πιο πρωτεϊνούχες και κρεμώδεις, αλλά και σε γλυκές και αλμυρές ζύμες αντικαθιστώντας ένα μέρος βουτύρου και αυγών για ένα σπογγώδες μείγμα, όπως για παράδειγμα για pancakes, αλλά και για bagels, κάτι που τα βοηθάει να είναι πιο ελαφριά αλλά χωρίς να φεύγει η απαλότητα της ζύμης.

Διαβάστε επίσης | 3 εναλλακτικά τρικ για να μη νιώθετε πρησμένα τα πόδια σας