καθημερινό-λούσιμο-είναι-απαραίτητο-278811
©Rosie HW/Instagram

Σύμφωνα με τελευταία παγκόσμια έρευνα του brand Dyson που πραγματοποιήθηκε σε 23 χώρες, οι 8 στους 10 λούζονται καθημερινά ή μια φορά ανά δύο ημέρες. Υπάρχει όμως ιδανική συχνότητα όσον αφορά το λούσιμο; ¨’Οπως εξηγεί η Dr. Virgina Velasco, τριχολόγος στο Hair Health Unit της Dr. Morales Raya Clinic, το λούσιμο εξαρτάται από τις ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Στα παραπάνω προστίθενται παράγοντες όπως η περιβαλλοντική μόλυνση ή η σκόνη, που συνδέονται πάντα με το lifestyle μας.

Πότε είναι απαραίτητο να λούζουμε τα μαλλιά μας;

Η απάντηση είναι όταν νιώθουμε τα μαλλιά μας λιπαρά, όταν δηλαδή βλέπουμε τόσο την τρίχα όσο και το τριχωτό να εκκρίνουν λιπαρότητα και να γυαλίζουν ή όταν διακρίνουμε συσσώρευση πιτυρίδας. “Το λούσιμο δεν είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Πολλές φορές πίσω από την λιπαρότητα, κρύβονται άλλα ζητήματα όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα”, εξηγεί η ειδικός.

Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να βλάψει την ισορροπία των μαλλιών. Ο θύλακας της τρίχας έχει έναν μικρό αδένα που διατηρεί το κάλυμμα της τρίχας προστατευμένο, όπως και το δέρμα. Ένας αισθητήρας στέλνει το μήνυμα στον αδένα εάν πρέπει να παράγει περισσότερο ή λιγότερο λίπος. Αν αρχίσουμε να λούζουμε τα μαλλιά μας πιο συχνά, ο αισθητήρας εντοπίζει την έλλειψη προστασίας και ο αδένας παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα.

Καθημερινό λούσιμο: Είναι απαραίτητο;-1
©Matilde Djerf/Instagram

Υπερβολική χρήση σαμπουάν

Οι άνθρωποι που λούζουν τα μαλλιά τους πολύ συχνά, έχουν την αίσθηση πως τα μαλλιά τους κολλάνε περισσότερο. Όταν το τριχωτό της κεφαλής παράγει υπερβολική λιπαρότητα, οι ρίζες τείνουν να γίνονται πιο λιπαρές, εκκρίνονται υπερβολικά λιπίδια και σταδιακά τα μαλλιά γίνονται όλο και πιο λιπαρά και αδύναμα. Με αυτό τον τρόπο ξεκινά η τριχόπτωση.

Η σωστή χρήση

Για μαλλιά που παραμένουν καθαρά για περισσότερο διάστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικά προϊόντα, ένα για τις ανάγκες του τριχωτού και ένα κοντίσιονερ ή μάσκα με ενυδατικούς παράγοντες για τις άκρες των μαλλιών. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε δύο σαμπουάν, ένα για το scalp με καθαριστικούς παράγοντες και ένα ακόμα για ενυδάτωση.

Τα λάθη που κάνουμε στο λούσιμο και οδηγούν σε bad hair days

Δεν έχετε μια ρουτίνα όσον αφορά το λούσιμο και αλλάζετε συχνά προϊόντα.

Δεν αφήνετε τα προϊόντα να δράσουν αρκετά, το οποίο ισχύει και για το σαμπουάν. Αυτό το tip είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε θέματα όπως η πιτυρίδα. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε σαμπουάν δύο φορές και να ξεπλένετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό. Ωστόσο αν τα μαλλιά σας είναι εύθραυστα, είναι προτιμότερο να τα λούζετε μια φορά.

Δεν χρειάζεται να εφαρμόζετε το σαμπουάν σε όλο το μήκος των μαλλιών. Το σημαντικό είναι να το απλώνετε στις ρίζες ώστε να καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής. Απλά κάντε ένα απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων, επιμένοντας σε περιοχές όπως η κορυφή του κεφαλιού και ο αυχένας.

Το καλό ξέβγαλμα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όταν δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο, παραμένει προϊόν στα μαλλιά.

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, αποφύγετε το στέγνωμα με σεσουάρ σε υψηλή θερμοκρασία και μην ρίχνετε τον ζεστό αέρα πολύ κοντά στις ρίζες, γιατί έτσι δημιουργείται πιο γρήγορα λιπαρότητα.

Διαβάστε επίσης | Υδατάνθρακες: Πώς να τους καταναλώνετε για να μην παίρνετε βάρος