σαμπουάν-ποιο-προϊόν-να-επιλέξετε-ανά-271263
©Instagram/Negin Mirsalehi

Η επιλογή του σωστού σαμπουάν είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή της σωστής ενυδατικής κρέμας προσώπου, όμως πολλές φορές κάνουμε ένα κοινό λάθος. Αν και μπορεί να μην είναι ένα συχνό θέμα συζήτησης «η χρήση λάθος σαμπουάν μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα μαλλιών όπως πιτυρίδα, λιπαρότητα, να αυξήσει το φριζάρισμα των μαλλιών ή ακόμα και να προκαλέσει βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής», λένε οι hair experts στο YÖY Salon. Το διάλεγα λάθος σχεδόν πάντα -και παραπονιόμουν για αλλεπάλληλες ασθένειες-, αλλά από τότε που ξεπέρασα το λάθος μου, ανακάλυψα ότι η χρήση του σωστού σαμπουάν έχει ασύγκριτη επίδραση στα μαλλιά.

Όπως λέει ο Xavi Rosés, Τεχνικός Εκπαιδευτής στην KIN Cosmetics, «η ρίζα της τρίχας γεννιέται στο χόριο μας και αναδύεται προς τα έξω μέσω της επιδερμίδας, που ονομάζεται τριχωτό της κεφαλής. Έτσι, το τριχωτό της κεφαλής είναι ο βιότοπος των μαλλιών. Όταν επιλέγουμε το κατάλληλο σαμπουάν, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τόσο τη φύση του τριχωτού της κεφαλής μας όσο και το είδος της περιποίησης που χρειάζονται τα μαλλιά μας». Με αυτόν τον τρόπο, για να επιλέξετε το σωστό σαμπουάν, πρέπει να εξεταστούν τόσο το τριχωτό της κεφαλής όσο και τα μαλλιά.

Στο YÖY το επιβεβαιώνουν: «Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία κατά την επιλογή του σωστού σαμπουάν θα ήταν η ανάλυση του τριχωτού της κεφαλής. Είναι λιπαρό; Έχετε ξηροδερμία; Το νιώθετε ευαίσθητο; Το βασικό είναι το τριχωτό της κεφαλής. Για παράδειγμα, εάν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά αλλά έχετε ταλαιπωρημένες άκρες, ένα σαμπουάν που ρυθμίζει το σμήγμα θα ήταν καλύτερο από ένα ενυδατικό.

Ακόμα κι έτσι, στο YÖY προειδοποιούν ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη και την κατάσταση των μαλλιών από τη μέση έως τις άκρες, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο σημαντική. «Μερικές φορές, η τρίχα επηρεάζεται από την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής και τις ελλείψεις του. Επομένως, για να επιλέξουμε τα σωστά προϊόντα μαλλιών πρέπει να λάβουμε υπόψη τα πάντα: από την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής μέχρι τις άκρες».

Σαμπουάν: Ποιο προϊόν να επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας;-1
©Emili Sindlev/Instagram

Πώς να αναγνωρίσετε τον τύπο του τριχωτού της κεφαλής

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τύπος του τριχωτού της κεφαλής είναι σαφώς εμφανής. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να πάτε σε ένα κέντρο όπου γίνεται διάγνωση μαλλιών από επαγγελματίες», διαβεβαιώνουν από το YÖY. Έτσι, «συνιστάται η διάγνωση να γίνεται από ειδικό. Για συγκεκριμένες αλλαγές, προτείνουμε να πάτε σε κομμωτήριο όπου έχουν και επαγγελματικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν τα συνήθη προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, αλλά αν το πρόβλημα επιμένει, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο που είναι ειδικός στην Τριχολογία», επισημαίνουν. από την KIN Cosmetics.

“Στο κομμωτήριο, καλό είναι να πηγαίνετε με τα μαλλιά σας άλουστα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αξιολογήσουμε το επιδερμικό γαλάκτωμα που θα δείξει το τριχωτό της κεφαλής. Για να το αναλύσουμε, μπορούμε επίσης να βασιστούμε στη βοήθεια μιας μικροκάμερας, η οποία θα σας επιτρέψει να δείτε το βαθμό σμηγματόρροιας, πιτυρίδας ή εφίδρωσης του τριχωτού της κεφαλής και έτσι να αγοράσετε το πιο κατάλληλο σαμπουάν για κάθε περίπτωση», καταλήγει η Roses.

Σαμπουάν: Ποιο προϊόν να επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας;-2
©Negin Mirsalehi/Instagram

Τύποι τριχωτού της κεφαλής και τα ιδανικά τους σαμπουάν

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η επιλογή του καταλληλότερου σαμπουάν βασίζεται στη σωστή διάγνωση του τριχωτού της κεφαλής, «αναζητώντας συστατικά που μπορούν να ρυθμίσουν ή να εξισορροπήσουν τις διάφορες εκκρίσεις ή αλλοιώσεις και που ταυτόχρονα ομορφαίνουν και προστατεύουν τις ίνες της τρίχας», λέει ο Roses. Υπό αυτή την έννοια, οι hair experts του YÖY εξηγούν ότι υπάρχουν τρεις τύποι τριχωτού της κεφαλής, αν και «δεν είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιείται η πλήρης σειρά προϊόντων» που αντιστοιχεί σε αυτό θεωρητικά.

Ξηρό τριχωτό της κεφαλής

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια σειρά προϊόντων που ενυδατώνουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σε βάθος».

Λιπαρό ή με πιτυρίδα τριχωτό της κεφαλής

«Αν και μπορεί να μην φαίνεται, γενικά αυτός ο τύπος τριχωτού της κεφαλής συνοδεύεται από ξηρά μαλλιά από τη μέση μέχρι τις άκρες», εξηγούν από το YÖY. Με αυτόν τον τρόπο, ένα σαμπουάν rebalancing ή κατά της πιτυρίδας που φροντίζει για την ενυδάτωση θα ήταν το ιδανικό.

Ευαίσθητο ή ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής

«Σε περιπτώσεις ευαίσθητου και ερεθισμένου τριχωτού της κεφαλής, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια σειρά προϊόντων μαλλιών που καταφέρνουν να καταπραΰνουν και να ενυδατώνουν απαλά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής», προτείνουν στο YÖY.

Διαβάστε επίσης | 7 μικρές συνήθειες που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην ψυχολογία μας