7-μικρές-συνήθειες-που-μπορούν-να-φέρου-270538
©Unsplash

Υπάρχουν μικρές συνήθειες που προκαλούν (μεγάλες) αλλαγές στη συναισθηματική ευεξία μας και η Nicola Elliott γνωρίζει πολλά γι’ αυτό, ενώ άφησε τη δουλειά της ως δημοσιογράφος σε ένα γυναικείο περιοδικό για να ιδρύσει το δικό της brand αφού συνειδητοποίησε ότι η ευημερία της και των ανθρώπων γύρω της επηρεάζονταν από την επαγγελματική της εξουθένωση. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της NEOM Organics, ενός brand που ειδικεύεται στα προϊόντα αρωματοθεραπείας με φιλοσοφία ευεξίας που ξεπερνά τη χαλαρωτική απόλαυση ενός κεριού ή της εφαρμογής ενός αιθέριου ελαίου.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή, οι μικρές στιγμές είναι πραγματικά τα μεγάλα πράγματα και η ευημερία είναι ακριβώς αυτό. Η προστασία αυτών των στιγμών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, αν και με τον ρυθμό της ζωής που ζούμε είναι μερικές φορές δύσκολο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε ότι αυτά τα μικρά πράγματα όπως το να εκμεταλλευτείτε τις μυρωδιές στο ντους ή να κάνετε μια βόλτα στο φως της ημέρας είναι πολύ σημαντικά. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα. Πρέπει να φροντίζετε να δίνετε προτεραιότητα σε αυτές τις στιγμές γιατί διαφορετικά τίποτα δεν λειτουργεί», εξηγεί η Elliot. Μιλήσαμε με την δημιουργό του brand, για να καταργήσουμε αυτές τις μικρές συνήθειες που κάνουν τις μέρες πιο όμορφες για τη συναισθηματική μας ευεξία.

7 μικρές συνήθειες που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην ψυχολογία μας-1
©Unsplash

Περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους πριν τις 10 το πρωί

Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους – συγκεκριμένα περίπου δύο ώρες την ημέρα – για να ρυθμίσουμε τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Και γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι πάντα εύκολο να ζούμε σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η Nicola φροντίζει να βρει αυτές τις στιγμές με πολλούς τρόπους. «Τα πρωινά δίνουν τον τόνο για όλη την ημέρα και χτίζουν τη νύχτα. Είναι σημαντικό να περπατάτε κάτω από το φως του ήλιου τουλάχιστον μισή ώρα πριν τις 10 το πρωί. Γι’ αυτό κάνω τις πρωινές μου συναντήσεις στο τηλέφωνο περπατώντας στο δρόμο αντί να τις κάνω στο γραφείο. Προσπαθώ λοιπόν να περνάω μισή ώρα στο φως του ήλιου, το πρώτο πράγμα το πρωί και αυτό με βοηθάει να κοιμάμαι καλύτερα», εξηγεί η ειδικός,η οποία επισημαίνει ότι επί του παρόντος περνάμε το 90% του χρόνου σε εσωτερικούς χώρους και πριν από 15 χρόνια περνούσαμε μόνο το 10 %.

Εάν έχετε μια κακή μέρα, αποδεχτείτε την (μην την αλλάξετε)

Υπάρχουν κακές μέρες και η προσπάθεια να τις αλλάξουμε, μερικές φορές, αφαιρεί μόνο ενέργεια. Η ειδικός συμβουλεύει να το αποδεχτείτε. «Δεν πρόκειται ούτε για αλλαγή εκείνων των ημερών, αλλά απλώς για να κάνουμε πράξη ορισμένες χειρονομίες όπως το να είμαι πιο ευγενικός μαζί σου, να μην έχω πολύ υψηλές προσδοκίες, να ακυρώνω σχέδια, να λέω όχι, να μένω στο κρεβάτι για λίγο ακόμα…». Το να προσποιείστε ότι δεν υπάρχουν εναλλαγές διάθεσης δεν είναι καλή ιδέα γιατί είναι μέρος της ζωής. «Η ζωή είναι καλές στιγμές αλλά και θλίψη, ενθουσιασμός και πλήξη…».

7 μικρές συνήθειες που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην ψυχολογία μας-2
©Unsplash

Ένα δυναμωτικό ντους και μια άσκηση αναπνοής

Το να ξεκινήσετε καλά τη μέρα εξαρτάται επίσης από ένα δυναμωτικό ντους που τελειώνει με ένα λεπτό με κρύο νερό, έχοντας επίγνωση των μυρωδιών όλων των προϊόντων που χρησιμοποιούμε και κάνοντας απλές ασκήσεις αναπνοής. «Αρκεί να αναπνέετε από τη μύτη για 7 δευτερόλεπτα και να εκπνέετε σε 11».

Φάτε δείπνο τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο

Έχουμε μιλήσει για τη σημασία του να τρώμε βραδινό νωρίτερα, αλλά η Elliott αναφέρει το χρόνο που πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. «Είναι σημαντικό να μην τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ινσουλίνης διατηρούνται σωστά», λέει.

Δημιουργήστε νυχτερινές ρουτίνες

Σε αυτό το μονοπάτι της δημιουργίας εξαιρετικών στιγμών από μικρές απολαύσεις, η Nicola προσπαθεί να χτίσει τη δική της ζώνη άνεσης στην καθημερινότητά της, για παράδειγμα, δημιουργώντας βραδινές ρουτίνες πριν πάτε για ύπνο: από το άναμμα ενός κεριού και την συνειδητή αναπνοή στο άρωμά της, μέχρι τη χρήση ενός σπρέι μαξιλαριού, να κάνει μια 15λεπτη ρουτίνα ομορφιάς μόνο για εκείνη ή να διαβάζει (σε χαρτί, όχι σε οθόνες) πριν πάει για ύπνο.

7 μικρές συνήθειες που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην ψυχολογία μας-3
©Unsplash

Απομακρύνετε το κινητό από το κρεβάτι

Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε –αν και συνιστάται ιδιαίτερα–, αλλά τουλάχιστον να απομακρύνετε το κινητό και να το τοποθετήσετε «στο αντίθετο άκρο του δωματίου. Είναι επίσης σημαντικό να μην πατάτε το κουμπί αναβολής όταν σβήνει για να κοιμηθείτε περισσότερο γιατί αν το κάνετε, ειδικά πολλές φορές, απελευθερώνετε κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες».

Αποδεχτείτε ότι η τελειότητα δεν υπάρχει

Φαίνεται σαν μια καθορισμένη φράση, αλλά η Nicola Elliott καταφέρνει να της δώσει όλη την αίσθηση. «Αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε σε όλα, αλλά το κλειδί είναι να μάθουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Δεν είμαι τέλεια και νομίζω ότι το να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε τέλειοι καταλήγει να είναι αδυναμία. Ποιος είναι τέλειος; Κανείς δεν είναι. Και μάλιστα, νομίζω ότι είναι σημαντικό να το μάθουν και να το δουν τα παιδιά μας», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης | Αφρόλουτρο: Τι προκαλεί η υπερβολική ποσότητα στο δέρμα;

MHT