10-10-10-η-μέθοδος-για-να-περιορίσετε-το-στρε-255657
©Unsplash

Στα resolutions της νέας χρονιάς υπάρχει πάντα και η φροντίδα της ψυχικής υγείας. Το βασικό όμως είναι να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και όχι απλά να διαβάζουμε οδηγούς ευεξίας και αυτοβοήθειας. Το να μάθετε να βάζετε προτεραιότητες στη ζωή σας, είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της ψυχολογίας σας. Αυτό σημαίνει να το να δίνετε στα πράγματα την σωστή σημασία και να εστιάζετε μόνο σε όσα χρεάζεται πραγματικά.

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για να περιορίσετε το άγχος σας στο παρόν, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο 10-10-10 που προτείνει η συγγραφέας Suzy Welch. Στο βιβλίο της αναλύει πώς αυτό που σας συμβαίνει θα σας επηρεάζει σε 10 λεπτά, σε 10 μήνες και σε 10 χρόνια. Έχοντας την αίσθηση της κατάστασης, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε το κάθε γεγονός.

Τα πράγματα δεν θα είναι ίδια σε δέκα χρόνια

Η μέθοδος 10-10-10 μπορεί πραγματικά να σας αλλάξει τη ζωή. Στην ουσία επιβεβαιώνει πως πριν από κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που μας τρομάζουν ή μας δημιουργούν αμφιβολίες, αρκεί να κάνουμε στον εαυτό μας τρεις ερωτήσεις: Ποιες θα είναι οι συνέπειες της απόφασής μου σε 10 χρόνια από τώρα; Σε 10 λεπτά και σε 10 μήνες;

10-10-10: Η μέθοδος για να περιορίσετε το στρες-1
©Unsplash

Χρόνος και ψυχική υγεία

Λένε πως ο χρόνος είναι γιατρός, δεν πρόκειται όμως για μια απλή λαϊκή ρήση. Παρόλο που στις πιο δύσκολες στιγμές δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε θετικά, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να εκτιμά καλύτερα τα γεγονότα. Αρχικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως τίποτα δεν κρατά για πάντα. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε πόσες φορές στη ζωή σας νιώσατε μπερδεμένοι και πως τώρα κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποιείτε τα μαθήματα που αντλήσατε από αυτή την εμπειρία. “Μειώνοντας τη συναισθηματική φόρτιση και απορρίπτοντας όσα δεν μας κάνουν καλύτερους, είναι στο χέρι μας. Συνειδητοποιώντας πώς τα τελευταία γεγονότα θα μας επηρεάζουν σε 10 μήνες και 10 χρόνια, είναι ένα είδος αναζωογόνησης για να μην δίνετε στα πράγματα μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο αξίζει πραγματικά.

10-10-10: Η μέθοδος για να περιορίσετε το στρες-2
©Unsplash

Σκεφτόμαστε πράγματα που δεν συμβαίνουν ποτέ

Ο κανόνας που μας βοηθά να βάζουμε προτεραιότητες στα πράγματα, είναι το εργαλείο μας για να διαχειριζόμαστε τις αρνητικές σκέψεις και να προστατεύουμε την ψυχική υγεία μας. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός μας φαντάζεται τις χειρότερες καταστροφές που δεν θα συμβούν ποτέ.

Μην δίνετε το πράσινο φως στις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να αναπτύξετε ένα πιο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης με βάση την ισορροπία.

Σκεφτείτε αντικειμενικά και ζυγίστε τις πιθανότητες προς κάθε κατεύθυνση.

Μην εστιάζετε μόνο στις αρνητικές πιθανότητες ή σε αυτές που φοβάστε περισσότερο.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε επίσης | Το κούρεμα για να κάνετε makeover στο στυλ σας πριν το 2023