αϋπνία-οι-συμβουλές-των-ψυχολόγων-για-255059
©Unsplash

Το 20 με 48% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει αϋπνίες κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ ένα 10% υποφέρει από χρόνια αϋπνία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας μας, να εστιάσουμε στους λόγους που δυσκολεύουν τον ύπνο μας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε ήχους από το You Tube και apps ή playlists, αναζητώντας γρήγορες λύσεις για να καταφέρουν να κοιμηθούν. Σίγουρα όμως η απάντηση για όλες τις αϋπνίες, βρίσκεται μέσα μας, στις πηγές άγχους και σε όσα δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε ουσιαστικά.

Οι λευκοί θόρυβοι, όπως για παράδειγμα ο ήχος του απορροφητήρα, είναι το τρικ που ακολουθούν πολλοί γονείς για να κοιμήσουν και να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν κίνδυνοι πίσω από αυτό; Ο Rocío García Torres, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Villanueva, μοιράζεται τις συμβουλές του.

Τι είναι οι λευκοί θόρυβοι

Στην ουσία πρόκειται για ήχους που παράγονται συνεχώς με την ίδια συχνότητα, όπως το κλιματιστικό, ο απορροφητήτας. Αυτοί οι ήχοι μοιάζουν με τον ήχο στον οποίο εκτίθενται τα μωρά στη μήτρα, γι’ αυτό και λειτουργεί χαλαρωτικά. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και αρνητικές επιδράσεις. Μπλοκάροντας στην ουσία άλλους ήχους, μειώνονται τα ερεθίσματα των μωρών, στοιχείο απαραίτητο για την γλωσσική ανάπτυξή τους.

Αϋπνία: Οι συμβουλές των ψυχολόγων για να κοιμάστε καλύτερα-1
©Unsplash

Τα οφέλη των λευκών θορύβων

Οι λευκοί θόρυβοι αποτελούν μια λύση για ενήλικες που κάνουν άστατο ύπνο και ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μπλοκάρουν άλλους ενοχλητικούς ήχους όπως το ροχαλητό για παράδειγμα. Οι ειδικοί συστήνουν τους λευκούς θορύβους σε άτομα με εμβοές (αντιλαμβάνονται σπάνια βουητά μέσα στο αυτί τους). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να εξαρτώμαστε από εξωτερικούς παράγοντες για να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε, καθώς δεν θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εκτεθούμε σε ήχους.

Αϋπνία: Οι συμβουλές των ψυχολόγων για να κοιμάστε καλύτερα-2
©Unsplash

Πώς θα κοιμάστε καλύτερα

Οι ειδικοί προτείνουν να μάθουμε να ακολουθούμε πιστά μια ρουτίνα ύπνου, για παράδειγμα να πέφτουμε στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, χωρίς τηλεόραση στο background, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να προσαρμοστούμε σε αυτό. Καθιερώνοντας μια σταθερή ώρα ύπνου, βοηθάτε τον εγκέφαλο να μπει σε ένα πρόγραμμα. Γενικότερα είναι σημαντικό να έχετε ένα πρόγραμμα στις ώρες που τρώτε ή ασκείστε, καθώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί έλκονται από τις συνήθειες.

Αποφύγετε την έντονη άσκηση λίγο πριν τον ύπνο, καθώς αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Περιορίστε επίσης τη χρήση του κινητού και γενικότερα των οθονών πριν πέσετε στο κρεβάτι, και προσπαθήστε να χαλαρώνετε σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, αντί για ένα δωμάτιο με φως.

Οι ήχοι

Αν νιώθετε την ανάγκη να καταφύγετε σε θορύβους για χαλάρωση, προτιμήστε τους λεγόμενους ροζ θορύβους, όπως το θρόισμα των φύλλων, ο ήχος της βροχής, τα κύματα της θάλασσας. Σε αντίθεση με τους λευκούς θορύβους, οι ροζ θόρυβοι έχουν και εναλλαγές.

Διαβάστε επίσης | Τα κουρέματα που καταπολεμούν το φριζάρισμα

MHT