αϋπνία-3-τρικ-για-να-μην-ξυπνάτε-στη-διά-245042
©Unsplash

Η αϋπνία είναι μια από τις μεγαλύτερες διαταραχές του 2022. Σύμφωνα με έρευνες το 6 έως 10% του πληθυσμού πάσχει από διαταραχές ύπνου, οι οποίες επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που μοιράστηκε ο sleep expert Iván Eguzquiza. Σίγουρα υπάρχει εξήγηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο εγκέφαλος αφομοιώνει τα συναισθήματα της ημέρας και τότε είναι που μπορεί να προκύψουν και να αυξηθούν οι ανησυχίες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά εύκολα tips για να αντιμετωπίσετε αυτές τις κρίσεις αϋπνίας, ειδικά για να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που εμφανίζονται όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας.

Γράψτε τι σας ανησυχεί πριν πάτε για ύπνο

«Αυτό που διαφοροποιεί κάποιον που βιώνει αϋπνία από κάποιον που δεν τη βιώνει, είναι ότι ξυπνά και μετανιώνει που ξυπνά, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα κορτιζόλης και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο: όσο πιο ξύπνιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τόσο πιο νευρικοί γίνονται. Από την άλλη, όποιος δεν το έχει νιώσει αυτό δεν το βλέπει έτσι: ξυπνάει και σκέφτεται θετικά τον χρόνο που του απομένει για να συνεχίσει να κοιμάται. Γι’ αυτό και η θεραπεία της αϋπνίας έγκειται στη διαχείριση των σκέψεων», επιβεβαιώνει ο Eguzquiza. Για να αποφύγουμε αυτές τις νυχτερινές σκέψεις που μας κρατούν ξύπνιους, ο ειδικός μας συμβουλεύει να κάνουμε τα εξής: γράψτε σε ένα σημειωματάριο, πριν πάτε για ύπνο, ό,τι περνάει από το κεφάλι μας, αυτές τις σκέψεις ή τις ανησυχίες, με τις πιθανές εναλλακτικές ή τις λύσεις τους. Ή απλά μπορείτε επίσης να γράψετε τα πράγματα που πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα. Είναι κάτι σαν ατζέντα με τις δουλειές ή/και τις ανησυχίες, που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε αυτοπεποίθηση και πάνω απ’ όλα, να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά τα πράγματα πριν πάμε για ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αϋπνία: 3 τρικ για να μην ξυπνάτε στη διάρκεια της νύχτας-1
©Unsplash

Πιείτε κάτι ζεστό (και σηκωθείτε από το κρεβάτι)

Η αϋπνία τα μεσάνυχτα συνήθως καταπολεμάται πίνοντας ένα ζεστό τσάι ή ρόφημα  (χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να μην αγχώνεστε περισσότερο). «Τα ζεστά ροφήματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και αυτό σας προκαλεί υπνηλία και βοηθάει στον ύπνο», εξηγεί ο ειδικός.

Αϋπνία: 3 τρικ για να μην ξυπνάτε στη διάρκεια της νύχτας-2
©Unsplash

Δημιουργήστε ένα ritual που ο εγκέφαλος συνδέει με το να πάτε για ύπνο

Ο εγκέφαλος συνδέει πάντα ιδέες που σκεφτόμαστε και γι’ αυτό είναι πολύ θετικό να δημιουργήσουμε το δικό μας ritual πριν πάμε για ύπνο, έτσι ώστε να το συσχετίσει με την ανάγκη να “σβήσει”. «Πρόκειται για τη δημιουργία διαδικασιών που θα βοηθήσουν το μυαλό πριν πάτε για ύπνο», λέει ο ειδικός. Και αυτό μπορεί να γίνει με το να διαβάσετε κάτι, ένα μικρό beauty ritual που θα σας χαλαρώσει ή με λίγο διαλογισμό. Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη ότι τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται μετά τα 40 χρόνια –που σημαίνει ότι έχουμε πιο ελαφρύ ύπνο από αυτή την ηλικία–,είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία.

Διαβάστε επίσης | 10 υγιεινά πρωινά που τρώνε οι διατροφολόγοι

MHT