3-εύκολα-βήματα-για-καλύτερο-και-πιο-εύκ-218836
©Unsplash

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ύπνο είναι ότι τις πιο πολλές φορές δεν είναι επαρκής. Ο ύπνος συνδέεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και η έλλειψή του οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, είτε πρόκειται για εργασιακό στρες, είτε για προσωπικές μας ανησυχίες.

Συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας και στον κόσμο αυτή τη στιγμή, που ίσως βαρύνουν το μυαλό κάθε ανθρώπου, κατά την διάρκεια τηςημέρας.

Η ομάδα του Sleep School –όπως υποδηλώνει και το όνομα– είναι experts και παρέχουν βοήθεια για το πώς να κοιμόμαστε καλύτερα με φυσικό τρόπο. Οι ειδικοί ακολουθούν μια προσέγγιση για την διαδικασία πριν τον ύπνο που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει σημαντική επίδραση, τόσο στην αϋπνία όσο και στη συνολική ποιότητα του ύπνου.

3 εύκολα βήματα για καλύτερο και πιο εύκολο ύπνο-1
©Unsplash

Η Acceptance and Commitment Therapy (ή ACT) είχε ήδη συγκεντρώσει στοιχεία 38 ετών, που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της στη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, του στρες, του PTSD και του χρόνιου πόνου. Η ομάδα του Sleep School – με επικεφαλής τον Dr Guy Meadows – την ανέπτυξε για να αντιμετωπίσει τα διαδεδομένα προβλήματα ύπνου που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε, άρχισαν να εκπαιδεύουν τους γενικούς γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στο πώς να προσφέρουν την θεραπεία ύπνου.

Όσο για τα συμπληρώματα ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα; «Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν γρήγορα να εξαρτηθούν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά από αυτά για να κοιμηθούν». Το κόλπο είναι να καταλάβουμε πώς πρέπει να ανταποκριθούμε όταν συναντάμε δυσκολία στο να μας πάρει ο ύπνος.

Θέλετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας; Παρακάτω, ο Dr Meadows μοιράζεται μαζί μας τα τρία βασικά βήματα του ACT που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

3 εύκολα βήματα για καλύτερο και πιο εύκολο ύπνο-2
©Unsplash

Αποβάλλετε την σκέψη ότι δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος

«Ο ύπνος είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Όταν γνωρίζουμε ότι προσπαθούμε να κοιμηθούμε αλλά δεν μπορούμε, αυτό μερικές φορές μας κρατάει περισσότερο ξύπνιους. Σύμφωνα με το ACT, το πρώτο βήμα προς την επίτευξη καλύτερου ύπνου είναι να αποδεχτείτε ότι είστε ξύπνιοι. Μόλις μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε όταν δεν κοιμάστε, αρχίζετε να αφαιρείτε τα εμπόδια που μπλοκάρουν τον ύπνο σας».

Να είστε παρόντες

«Πριν από τον ύπνο, η ανησυχία για το παρελθόν ή οι αρνητικές σκέψεις για το μέλλον, δημιουργούν εγρήγορση. Το να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι τη δεδομένη στιγμή, όπως η κίνηση της αναπνοής σας, μπορεί να είναι χρήσιμο. Στόχος είναι να παρατηρήσετε την εισπνοή και την εκπνοή σας, στιγμή προς στιγμή. Κάθε φορά που βλέπετε ότι δημιουργείται στο μυαλό σας κάποια ανησυχία, εξασκηθείτε και προσπαθήστε σιγά σιγά να εστιάσετε στην αναπνοή σας την παρούσα στιγμή.

Θυμηθείτε, η πρόθεση δεν είναι να αδειάσετε το μυαλό σας, αλλά μάλλον να εκπαιδεύσετε τις δεξιότητες σας, να παρατηρείτε και να αφήνετε πίσω τις δύσκολες σκέψεις».

Διατηρήστε έναν τακτικό κύκλο

«Ένα μοτίβο ύπνου χωρίς ισορροπία δημιουργεί ένα φαινόμενο που μοιάζει με jet lag, γνωστό και ως «social jet lag», όπου ο εγκέφαλος αρχίζει να κοιμάται και να ξυπνά σε λάθος ώρες. Το να πηγαίνετε πάντα για ύπνο και να σηκώνεστε περίπου την ίδια ώρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, ρύθμιζει το βιολογικό ρολόι του σώματός σας και προάγει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ώρας που πάτε για ύπνο και της καλής ποιότητας ύπνου».

Διαβάστε επίσης | 4 βήματα-κλειδιά για τέλειο δέρμα την Άνοιξη 

MHT