H ενσυνειδητότητα (mindfulness), δηλαδή η πρακτική της απόλυτης παρουσίας στη στιγμή, είναι μια βασική τεχνική για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας όπως το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Μπορεί να βοηθήσει και με σωματικά θέματα, όπως η ψωρίαση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η ινομυαλγία. Ενώ οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρακτική αφορά μόνο όσους ασχολούνται με το wellness, στην πραγματικότητα υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της ενσυνειδητότητας κάνουν καλό σε σώμα και πνεύμα. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πρακτική με challenge, μπορεί να μας βοηθήσει και να μας ωθήσει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση.
«Υπάρχουν πολλά οφέλη στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε όσο πιο πολύ ενσυνείδητοι μπορούμε», συμφωνεί η mindfulness γκουρού Melanie Santorini. «Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε λιγότερο ενθουσιασμένοι από όλα αυτά που ακούμε. Παρατηρούμε τι λένε οι γύρω μας, αλλά δεν ταυτιζόμαστε πλέον με αυτά», λέει. «Στη συνέχεια αρχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις και επιλογές ζωής από κάπου βαθύτερα, με μεγαλύτερη συνέπεια και ευγένεια, μέσα μας. Η διάθεσή μας μπορεί να βελτιωθεί. Τα συναισθήματά μας σταθεροποιούνται καθώς μαθαίνουμε να βαδίζουμε σε θάλασσες δυνατών συναισθημάτων. Νιώθουμε σίγουροι, ανάλαφροι και πιο σταθεροί μέσα μας, λιγότερο ανάστατοι, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική μας ευημερία: ψυχολογική όσο και σωματική. Το μεγαλύτερο όφελος; Μας το δίνει πίσω η ζωή μας. Δεν είμαστε πλέον διανοητικά ή συναισθηματικά απόντες, ούτε ζούμε στο παρελθόν ενώ φαντασιωνόμαστε το μέλλον. Είμαστε εδώ, τώρα. Επιτέλους».
Η Vogue μίλησε με 3 experts που μας συμβουλεύουν πως να ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε την πρακτική της ενσυνειδητότητας στη ζωή μας- και πώς να το κάνουμε σωστά.

Συνείδηση
Το να είστε ενσυνείδητοι σημαίνει να έχετε πλήρη επίγνωση την κάθε στιγμή. «Προσέξτε – δεν πρόκειται για κάτι που συνέβη χθες ή για κάτι που μπορεί να συμβεί αύριο», λέει η Santorini «Το θέμα είναι να είστε πλήρως παρόντες, αυτή τη στιγμή, καθώς ζείτε τη ζωή σας». Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνεστε και τι συμβαίνει σωματικά στο σώμα σας, αυτή τη στιγμή. Ξεκινήστε ρυθμίζοντας ειδοποιήσεις που θα σας υπενθυμίζουν αυτό το σημαντικό και δύσκολο task. Είτε το κάνετε καθώς αγοράζετε τον πρωινό σας καφέ, καθώς περπατάτε στη δουλειά σας ή ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας να δείτε τι συμβαίνει (με εσάς) ψυχικά και σωματικά, χωρίς να κρίνετε ή να έχετε γνώμη», προσθέτει η Santorini.