βιταμίνη-d-πώς-θα-αντιμετωπίσετε-την-έλ-197649
©@sasha.mei

Μπορεί το καλοκαίρι η διατήρηση του επιπέδου της βιταμίνης D στον οργανισμό μας να μην αποτελεί τόσο μεγάλη πρόκληση δεδομένης της έκθεσης στον ήλιο, αλλά το φθινόπωρο και τον χειμώνα δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη που λαμβάνουμε από τον ήλιο, αλλά το θέμα είναι πως το σώμα μας δεν μπορεί να την απορροφήσει κάτω από ρούχα ή αντηλιακό και μέσα από γυάλινα τζάμια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως το χρόνιο έλλειμα στην D αποτελεί βάση για διάφορες παθογένειες του ανθρώπινου οργανισμού. 

Πώς θα διασφαλίσουμε λοιπόν πως – ακόμη και τους χειμερινούς μήνες – το σώμα μας συλλέγει τη βιταμίνη D που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά;

Αρχικά, πριν απαντήσουμε, πρέπει να αναφέρουμε γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη βιταμίνη. Η οστεοπόρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και η κατάθλιψη είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που επιφέρει η έλλειψη σε D, η οποία ταυτόχρονα είναι καθοριστική για τη μάχη ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, αλλά και για μια ομαλή εγκυμοσύνη. Η καλή ψυχολογία και τα δυνατά κόκαλα είναι σημάδι καλού επιπέδου βιταμίνης D και συνεπώς είναι επιτακτικό να φροντίζουμε για τη διατήρησή του με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Ηλιοθεραπεία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @makeupbrutalism

Ένας ενήλικας για να αποκτήσει την επαρκή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D πρέπει να εκτεθεί απευθείας στον ήλιο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια του εκτεθειμένα. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του δέρματος, τόσο περισσότερο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D, καθώς η μελανίνη δρα σαν φίλτρο στην απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας. Προσοχή, να αποφεύγετε τις πιο δυνατές ώρες του ήλιο (11:00 με 16:00) και να φοράτε καπέλο.

Συμπληρώματα

Ένας άλλος εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για πρόσληψη βιταμίνης D, αν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε στην έκθεση στον ήλιο, είναι μέσω των συμπληρωμάτων. Στην αγορά θα βρείτε διάφορες επιλογές για όλες τις ανάγκες, ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε διαπιστωμένη έλλειψη της βιταμίνης μέσα από εξετάσεις για να ξεκινήσετε την κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Μέσα από την τροφή

Η βιταμίνη D βρίσκεται και σε συγκεκριμένες τροφές. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός και το σκουμπρί, το κόκκινο χαβιάρι, ο τόνος, το μοσχαρίσιο συκώτι, το γάλα σόγιας, ο κρόκος του αυγού, αλλά και το μουρουνέλαιο.

Διαβάστε επίσης | Πριν & Μετά τη γυμναστική: Τα προϊόντα για να φροντίσετε την επιδερμίδα σας

MHT