καστορέλαιο-οι-ειδικοί-διαχωρίζουν-μ-196043
©@maralafontan

Ακόμη και αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, σίγουρα θα έχετε ακουστά τις μαγικές ιδιότητες του καστορέλαιου. Από την εποχή που η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε για να αφαιρέσει το μακιγιάζ της, και αργότερα από τις γιαγιάδες μας που έβαζαν σταγόνες στις βλεφαρίδες τους, το ευεργετικό καστορέλαιο μπήκε στη ζωή των γυναικών ως ένα σωτήριο φυσικό καλλυντικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Με το πέρασμα του χρόνου, έγινε άκρως δημοφιλές και γύρω του «μαζεύτηκαν» διάφοροι μύθοι και αλήθειες, που σήμερα διευκρινίζουν οι ειδικοί. Συνεπώς, αν ανήκετε στις λάτρεις του συγκεκριμένου προϊόντος, ανακαλύψτε παρακάτω ό,τι πρέπει να ξέρετε για τη δράση του στα μαλλιά, το δέρμα και τις βλεφαρίδες.

Η λιπαρότητα

Όλες οι εντυπωσιακές ιδιότητες του καστορέλαιου οφείλονται στα φυσικά συστατικά του, και κυρίως στην κερατίνη και τη βιταμίνη Ε. Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ωστόσο πως χρήσιμες είναι και οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του οι οποίες βοηθούν στην αποτροπή της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και των εξάρσεων της ροδόχρου ακμής. Βέβαια, η χρήση του στο δέρμα, πρέπει να γίνεται με σύνεση. «Δεδομένου ότι πρόκειται για λάδι, θα προσφέρει ενυδάτωση στο δέρμα, δίνοντάς του μια πιο ζωηρή και ενυδατωμένη όψη, αλλά όσον αφορά το λιπαρό και επιρρεπές σε ακμή δέρμα, τόσο τα λιπαρά οξέα όσο και η βιταμίνη Ε θα του προσθέσουν λιπαρότητα. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστούν ακμή, κύστες ή ερεθισμοί, που δεν τους θέλουμε», εξηγεί η ειδικός, Elena Martínez. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσέχουν επίσης με τη χρήση του.

Μακραίνει τα μαλλιά;

View this post on Instagram

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

Η χρήση του καστορέλαιου στα μαλλιά είναι και η πιο αμφιλεγόμενη. Σίγουρα, χάρη στα λιπαρά οξέα του και στην κερατίνη που περιέχει, είναι ιδανικό για τις φθαρμένες άκρες, αλλά και για την παροχή ενυδάτωσης στην ίνα της τρίχας. Μετά από συστηματική χρήση, τα μαλλιά γίνονται πιο υγιή και δυνατά, και ειδικά αν κάνετε ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, θα δείτε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της τρίχας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για το μάκρος. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί τονίζουν πως το καστορέλαιο είναι ιδανικό για τη φροντίδα των μαλλιών, αλλά δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένο πως συμβάλλει στο να μακρύνουν γρηγορότερα.

Τι συμβαίνει με τις βλεφαρίδες και τα φρύδια;

View this post on Instagram

A post shared by Jordan Santos (@jordanrisa)

Η σύστασή του είναι βοηθητική για την ενδυνάμωση και την πυκνότητα των φρυδιών, και έτσι είναι εύλογο να εφαρμόζετε στην περιοχή καστορέλαιο σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, με τις βλεφαρίδες πρέπει να είστε πιο προσεκτικές, προνοώντας να μη μπει στα μάτια. Εφαρμόστε μια πολύ μικρή ποσότητα σε μπατονέτα και απαλά τρίψτε τις βλεφαρίδες, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές και στεγνές.

Διαβάστε επίσης | French Girl Beauty: 9 αυθεντικά μυστικά ομορφιάς των Γαλλίδων

MHT