3-απλά-βήματα-για-βαθιά-ενυδάτωση-του-πρ-175464
©@jenagoldsack

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όλοι μιλούν για ενυδάτωση – τα στατιστικά το αποδεικνύουν. Πρόσφατη έρευνα δείχνει μάλιστα ότι οι αναζητήσεις για «ενυδατικό skincare» αυξήθηκαν κατά 86% τον προηγούμενο χρόνο. «Το αφυδατωμένο δέρμα είναι το δέρμα που έχει έλλειψη σε νερό ή αυτό που έχει μειωμένη ικανότητα να το συγκρατεί και μπορεί έτσι να το αισθάνεστε σφιχτό, στεγνό και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ερεθισμένο», λέει η Δρ. Ifeoma Ejikeme, σύμβουλος γενικής ιατρικής και ειδικός αισθητικός γιατρός. Πολλές από εμάς γνωρίζουμε επίσης και από προσωπική εμπειρία, ότι το ξηρό δέρμα δείχνει συχνά θαμπό ενώ οι λεπτές γραμμές τείνουν να φαίνονται πιο έντονες. Αμέσως κάθε ίχνος λάμψης εξαφανίζεται.

View this post on Instagram

A post shared by INJournal (@injournal.rs)

Δεν είναι μόνο η λάμψη το πρόβλημα όμως. Ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ακμή, φλεγμονές και έκζεμα. Συγκεκριμένα, η αφυδατωμένη επιδερμίδα θα «στείλει μηνύματα» στους σμηγματογόνους αδένες για να παράξουν περισσότερο σμήγμα. Αυτό η έξτρα έκκριση σμήγματος πηγαίνει στην τριχοειδή μονάδα, προκαλώντας το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Το τριχοειδές δίκτυο θα επεκταθεί επίσης όταν το δέρμα αφυδατώνεται προκαλώντας αυξημένη ερυθρότητα. Η σωστή ενυδάτωση του δέρματος είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή.

Πώς; 3 πολύ απλοί τρόποι θα σας λύσουν τα χέρια:

Όλα ξεκινούν με τη διατροφή

Όπως καταλαβαίνετε, η κατανάλωση νερού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν επιθυμείτε την ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να το συνδυάζετε με την ισορροπημένη λήψη βασικών λιπαρών οξέων. «Εσωτερικά, το δέρμα μας είναι τόσο υδρόφιλο (έχει την τάση να αναμιγνύεται με νερό), και λιπόφιλο (κολλάει στα λιπίδια), που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νερό και λιπίδια για να το διατηρήσουμε ενυδατωμένο», λένε οι ειδικοί. Τροφές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια έχουν θετική επίδραση στα συνολικά επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος.

Προσοχή στα δραστικά συστατικά

Για μια οριστική λύση στο πρόβλημα της αφυδάτωσης, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας, αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη αφυδάτωση ή διαδερμική απώλεια νερού). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα ενυδατικά στον κόσμο, αλλά εάν χρησιμοποιείτε ενεργά συστατικά όπως τα άλφα υδροξύ-οξέα (AHAs), θα πιάνετε πάντα στον εαυτό σας να υποφέρει από αφυδάτωση. Ενώ τέτοιου είδους δραστικά συστατικά όπως τα οξέα και η ρετινόλη κάνουν θαύματα στο δέρμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ δραστικών, αντιοξειδωτικών και προστατευτικών προϊόντων.

Παράλληλα πρέπει να ακούτε το δέρμα σας. Η συστηματική απολέπιση είναι παράγοντας που κάνει το δέρμα να αφυδατώνεται και εκεί είναι που πρέπει να κάνετε πίσω, Στη θέση της ποντάρετε σε συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και τον επιδερμικό φραγμό, όπως τα ceramides.

Καθημερινή ενυδάτωση

Ενώ το υαλουρονικό οξύ είναι το συστατικό που όλοι λατρεύουν για τις ενυδατικές ικανότητές του (μπορεί να διατηρήσει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό), υπάρχουν και άλλοι ήρωες της ενυδάτωσης που πρέπει να συγκρατήσετε. «Η γλυκερίνη δρα επίσης ως φυσικός ενυδατικός παράγοντας του δέρματος», λέει η Δρ Ejikeme. «Είναι φθηνή, αλλά σπάνια την ακούμε γιατί επισκιάζεται από το υαλουρονικό οξύ». Η γλυκερίνη, ως μικρότερο μόριο, έχει την ικανότητα να διεισδύει πολύ βαθύτερα στο δέρμα, καθώς και να βοηθά στην πρόληψη των ερεθισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους δέρματος και δεν προκαλεί λιπαρότητα, οπότε το λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή δέρμα μπορεί επίσης να απολαύσει τα οφέλη της.

Η Δρ Ejikeme επισημαίνει πως υπάρχουν και άλλα ενυδατικά στοιχεία που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ρουτίνα ομορφιάς, όπως η πανθενόλη και το αλόε βέρα. «Συστατικά όπως κεραμίδια, σφιγγοσίνη και λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στο σφράγισμα της υγρασίας», λέει. Τα σέρουμ είναι ο πιο γρήγορος δρόμος όσον αφορά την παροχή ενυδατικών συστατικών στο δέρμα, ενώ οι ενυδατικές κρέμες χρησιμεύουν ως «προστατευτικό κάλυμμα» και κλειδώνουν τα χρήσιμα συστατικά για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Διαβάστε επίσης | Απολέπιση: Ποιος τύπος ταιριάζει στη δική σας επιδερμίδα;

MHT