απολέπιση-ποιος-τύπος-ταιριάζει-στη-δ-175130
©Marta Lozanop/ Instagram

Η απολέπιση είναι αυτό το skincare βήμα που αποκαλύπτει την πιο λαμπερή επιδερμίδα μας, αφού αφαιρεί νεκρά κύτταρα, φέρνοντας στην επιφάνεια το πιο glowy  skin. Η απολέπιση όμως προσφέρει πολλά παραπάνω: αφαιρεί ρύπους και λιπαρότητα, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και την παραγωγή κολλαγόνου, ανοίγει τους πόρους και δημιουργεί τη βάση για να δεχτεί η επιδερμίδα μας όλα τα skincare προϊόντα. Πρέπει όμως να γίνεται σωστά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει τραυματισμούς, εξανθήματα, φλεγμονές.

Απολέπιση: Ποιος τύπος ταιριάζει στη δική σας επιδερμίδα;-1
©unsplash

Γι’ αυτό και η Vogue έφτιαξε έναν οδηγό απολέπισης για κάθε τύπο δέρματος:

Για ευαίσθητες επιδερμίδες

Ακόμα και τα ευαίσθητα δέρματα μπορούν να κάνουν peeling, αλλά με προσοχή. Αυτός ο τύπος δέρματος ενδέχεται να εμφανίζει τάση λιπαρότητας, ξηρότητας, ερυθρότητας, οπότε έχει διαφορετικές ανάγκες. Τα προϊόντα με μικροσφαιρίδια ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα, οπότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τη βρώμη που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας μια DIY μάσκα χτυπώντας στο μπλέντερ βρώμη και νερό. Εναλλακτικά δοκιμάστε προϊόντα με λακτικό οξύ που είναι το πιο ήπιας μορφής acid. Αποφύγετε επίσης προϊόντα με ισοπροπυλική αλκοόλη και άρωμα.

Για λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή

Αν η επιδερμίδα σας κατατάσσεται στις λιπαρές, τότε έχετε σίγουρα ανάγκη από απολέπιση. Εμπιστευτείτε προϊόντα όπως μια κρέμα απολέπισης, τόνερ με AHA, at home χημικά peeling προϊόντα ή και ένα σέρουμ νύχτας με AHA. Αποφύγετε DIY scrub με λεμόνι, γάλα, γιαούρτι, πατάτα.

Για ξηρή επιδερμίδα

Τα ξηρά δέρματα συγκεντρώνουν στρώματα από νεκρά κύτταρα που μόνο με τακτική απολέπιση μπορούν να απομακρυνθούν. Προσθέστε στη ρουτίνα περιποίησης ένα προϊόν peeling με γλυκολικό οξύ μια φορά την εβδομάδα. Αν αναζητάτε κάτι πιο ήπιο, τότε ένα peeling προϊόν με jojoba θα καλύψει τις ανάγκες σας. Μετά το peeling η επιδερμίδα σας έχει ανάγκη από εντατική ενυδάτωση, οπότε εφαρμόστε ένα σέρουμ.

Για μεικτό δέρμα

Αυτός ο τύπος δέρματος έχει τάση λιπαρότητας σε κάποια σημεία ή ξηρότητας σε άλλα. Η απολέπιση αποτελεί βασικό κανόνα και στη δική σας ιεροτελεστία περιποίησης, οπότε επιλέξτε προϊόντα peeling με σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ, όπως και με tea-tree oil. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και μια DIY μάσκα με μέλι και αλεύρι φακής. Σε κάθε περίπτωση η επιδερμίδα σας έχει ανάγκη από απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης | 4 βήματα για ακαταμάχητο δέρμα και τα απαραίτητα προϊόντα

MHT