πόροι-στο-δέρμα-μύθοι-και-αλήθειες-που-169390
©unspash

Όσο και αν μας μοιάζουν ενοχλητικοί, οι πόροι του δέρματος δεν μπορούν να εξαφανιστούν, και ο λόγος είναι ότι βρίσκονται στην επιδερμίδα μας για συγκεκριμένους λόγους: να αποβάλλεται το σμήγμα από τους θύλακες και τους σμηγματογόνους αδένες και να ενυδατώνεται το δέρμα. Η ύπαρξή τους ωστόσο, αλλά και η διαχείρισή τους, απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, με τους δερματολόγους να επισημαίνουν μέσα από έρευνες πως πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών θα ακολουθούσαν θεραπεία για να μειώσουν τους πόρους τους – πράγμα που πρακτικά είναι αδύνατο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση πόρων

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την εμφάνιση των πόρων είναι ο γενετικός. Από τη στιγμή της γέννησης οι πόροι διαμορφώνονται, ενώ με την ηλικία αυξάνονται και συνήθως μετά τα 40 σταθεροποιούνται. Υπάρχουν περιοχές του δέρματος που οι πόροι είναι πιο έντονοι γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερη λιπαρότητα, όπως στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι). Η έκθεση στον ήλιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ορμονικά προβλήματα και το κάπνισμα είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και το μέγεθος των πόρων, ειδικά σε συνδυασμό με κακή διατροφή.

Πόροι στο δέρμα: Μύθοι και αλήθειες που δεν γνωρίζαμε-1
©unspash

Οι πόροι δεν μπορούν να κλείσουν

Η αλήθεια είναι πως οι πόροι δεν μπορούν να κλείσουν, αλλά μπορούν να βελτιωθούν. Το σημαντικότερο είναι διατηρείτε το δέρμα τόσο καθαρό, όσο να μην φαίνονται τα μαύρα στίγματα. Επίσης, υπάρχουν προϊόντα που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνονται με προσοχή και κατόπιν συμβουλής γιατρού. Σε αντίθεση με αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα καλλυντικά που υπόσχονται τη μείωση των πόρων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεδομένου πως οι πόροι δεν μπορούν να μειωθούν.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πόρους

Στο σπίτι: Με πολύ καλή απολέπιση και συχνά peeling – το δέρμα πρέπει πάντοτε να καθαρίζεται σωστά για να ρυθμίζεται η λιπαρότητα. Η χρήση αντηλιακού είναι επίσης σημαντική, αφού προλαμβάνει τη γήρανση και μαζί με αυτό τη διαστολή των πόρων. Μάσκες με άργιλο για ήπιο καθαρισμό συμβάλλουν εξίσου στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Με χάπια: Υπάρχουν θεραπείες από το στόμα που βασίζονται στη δραστική ουσία της Ισοτρετινοΐνης και προτείνονται από τους δερματολόγους σε χαμηλές δόσεις για να ρυθμιστεί η υπερβολική παραγωγή σμήγματος.

Μην τους καλύπτετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ζητήματα ακμής αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στην κοινωνική τους ζωή γιατί ντρέπονται για την εμφάνιση και την υφή του δέρματός τους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτουν το δέρμα τους με υπερβολικό makeup, κάτι που στην πραγματικότητα κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στους πόρους, αφού τους βρομίζει. Αντίστοιχα, υπάρχει ο μύθος πως η έκθεση στον ήλιο θα βοηθήσει το δέρμα να «ξεραθεί» και συνεπώς να χάσει τη λιπαρότητά του, αλλά η αλήθεια είναι πως η χρόνια έκθεση στον ήλιο γερνάει την επιδερμίδα, κάνοντας τους πόρους ακόμα πιο «έτοιμους» να παράξουν σμήγμα για να την ενυδατώσουν.

Πόροι στο δέρμα: Μύθοι και αλήθειες που δεν γνωρίζαμε-2
©unspash

Τα μαύρα στίγματα δεν είναι βρόμικα

Ο λόγος που τα μαύρα στίγματα είναι μαύρα είναι το γεγονός πως το σμήγμα που αποβάλλεται οξειδώνεται και σκουραίνει – αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στην επιφάνεια, καθώς το υπόλοιπο παραμένει λευκό. Η συνήθεια να πειράζουμε τους μαύρους πόρους για να «καθαρίσουμε» το δέρμα δεν είναι ό,τι καλύτερο σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και φλεγμονή στην περιοχή, αφήνοντας μέχρι και σημάδια.

Πόροι και ορμόνες

Οι ορμόνες επηρεάζουν το μέγεθος των πόρων. Οι γυναίκες έχουν περισσότερα σπυράκια και σμηγματόρροια κατά την ωορρηξία και τις ορμονικές αλλαγές. Η αιτία, είναι η προγεστερόνη. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μετά την ωορρηξία αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος και η υπερέκκρισή του είναι η κύρια αιτία των διογκωμένων πόρων.

Διαβάστε επίσης | 7 απλές και απολαυστικές συνήθειες για πιο ισορροπημένη διατροφή