πώς-επιλέγουμε-τη-σωστή-ενυδατική-κρέ-169990
©unsplash

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να συνοψίσουμε σε ένα άρθρο όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδανική ενυδατική κρέμα προσώπου, δεδομένου πως κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική και συνεπώς έχει διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που μπορούν να μας οδηγήσουν στο κατάλληλο προϊόν, αν και εφόσον μιλάμε για δέρμα χωρίς δερματικά προβλήματα, ακμή κ.ο.κ., καθώς εκεί είναι απαραίτητη η συμβολή γιατρού. Αν αυτή την περίοδο κάνετε έρευνα αγοράς για ενυδατική κρέμα, παρακάτω θα βρείτε συμβουλές και tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σωστά.

Η ηλικία παίζει ρόλο, αλλά όχι τον καθοριστικότερο

«Η ηλικία δεν είναι πάντοτε ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιλέξουμε ενυδατική», λένε οι ειδικοί, εξηγώντας «πως στην παιδική ηλικία το δέρμα τείνει να είναι πιο ξηρό και αργότερα στην εφηβεία να αλλάζει, αποκτώντας λιπαρότητα. Γύρω στα 30, η επιδερμίδα αλλάζει ξανά και πολλές γυναίκες έχουν μεικτή, καθώς συνεχίζεται η παραγωγή σμήγματος, αλλά πολλά λιπίδια χάνονται λόγω των ορμονικών αλλαγών που υφίσταται το σώμα. Έτσι, παρατηρούμε στο δέρμα μας κάποιες πιο ξηρές και πιο λιπαρές περιοχές (πχ η ζώνη Τ). Μετά τα 40, συνήθως το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, ή τουλάχιστον αφυδατώνεται γρηγορότερα, ενώ με τα 50, και λόγω της εμμηνόπαυσης, η ξηρότητα είναι σύνηθες φαινόμενο». Ωστόσο, παρότι ανά δεκαετία το δέρμα μας έχει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει δεν παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο η κατάσταση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και ο τύπος επιδερμίδας.

Πώς επιλέγουμε τη σωστή ενυδατική κρέμα για την επιδερμίδα του προσώπου μας;-1
©unsplash

Πώς ξέρω τι τύπο επιδερμίδας έχω;

Οι ειδικοί λένε πως η ταξινόμηση της επιδερμίδας μόνο σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τύπους (ξηρή, μικτή ή λιπαρή) μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα, καθώς υπάρχουν παράγοντες που μπορούμε να συσχετίσουμε με το ξηρό δέρμα – όπως φλεγμονή ή ξηρότητα – και, αντ ‘αυτού, να είναι συνώνυμα της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και δείκτες που μπορούν να βελτιώσουν την αναζήτηση ενυδατικής κρέμας με βάση την τάση του δέρματός μας.

1. Δέρμα επιρρεπές σε ξηρότητα: Το ξηρό δέρμα είναι ένα δέρμα με το οποίο θα ζήσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας, είναι ένα δέρμα με έλλειψη λιπιδίων και βασικών λιπαρών οξέων που γνωρίζουμε πως πρέπει να φροντίσουμε και να περιποιηθούμε σχολαστικά. Το ξηρό δέρμα ορίζεται από τη δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος που εντείνεται ειδικά μετά το μπάνιο. Συχνά, προκαλεί φαγούρα, ακόμη και δυσφορία, ενώ δίνει την αίσθηση ότι είναι σφιχτό και τραχύ. Σε αυτόν τον τύπο δέρματος, οποιαδήποτε «ανωμαλία» γίνεται πολύ πιο αισθητή, δηλαδή, στο επίπεδο του προσώπου, για παράδειγμα, οι λεπτές ρυτίδες δείχνουν παχύτερες και βαθύτερες.

2. Δέρμα επιρρεπές σε λιπαρότητα: Γυαλιστερές επιδερμίδες, με μεγαλύτερους πόρους, όχι απαραίτητα με σπυράκια, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το λιπαρό δέρμα. Σε αυτόν τύπο δέρματος οι ρυτίδες θα είναι λιγότερο εμφανείς αλλά όχι πόροι.

3. Δέρμα επιρρεπές σε ερεθισμό: Είναι δέρματα που με οποιαδήποτε κρέμα χρησιμοποιούν ερεθίζονται ή κοκκινίζουν έντονα σχεδόν αμέσως μετά την εφαρμογή του προϊόντος. Επίσης τα ενοχλούν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και αυτή η ερυθρότητα οδηγεί σε αίσθηση τραβήγματος.

Πώς επιλέγουμε τη σωστή ενυδατική κρέμα για την επιδερμίδα του προσώπου μας;-2
©unsplash

Βασικά tips για να επιλέξετε ενυδατική

Σας προτείνουμε να ασχοληθείτε αναλυτικά με την αξιολόγηση της επιδερμίδας σας, και να μην αρκεστείτε μόνο στο αν έχει την τάση να ξηραίνεται ή να αποκτά λιπαρότητα. Ωστόσο, αυτά τα βασικά tips θα σας διευκολύνουν όσον αφορά την επιλογή κρέμας:

1. Ένα νεανικό δέρμα χωρίς παθολογίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ελαφριές ενυδατικές σε μορφή τζελ ή υαλουρονικό οξύ.

2. Τα ξηρά δέρματα είναι πιο επιρρεπή σε ερεθισμούς και παθολογίες, γι’ αυτό και συστήνονται κρέμες με φυσικά ceramides και λιπίδια που θα αναπλάσουν τη διπλή λιπιδική στοιβάδα του δέρματος.

3. Οι μικτές επιδερμίδες μπορούν να εξυπηρετηθούν με κρέμες με βασικό συστατικό το υαλουρονικό οξύ, και κάποιες μέρες την εβδομάδα να εφαρμόζουν και πιο θρεπτικές με ceramides.

4. Τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται ενυδατικά σέρουμ με υαλουρονικό ή ελαφριές κρέμες με γλυκολικό οξύ που ρυθμίζει την ακμή και τα σημάδια.

5. Για το αφυδατωμένο δέρμα, οι πιο ωφέλιμες είναι οι κρέμες με ceramides.

Πώς ξέρω ότι έκανα σωστή επιλογή;

Οι ενυδατικές κρέμες όσο αξιόλογες και αν είναι δεν κάνουν θαύματα, και χρειάζονται τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να αποφέρουν αποτελέσματα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούμε μια κρέμα που δεν είναι κατάλληλη για την επιδερμίδα μας η δυσφορία θα φανεί γρήγορα, καθώς το δέρμα θα αντιδράσει με ερεθισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να προηγείται της κρέμας κάποιο σέρουμ με ενεργά συστατικά για να διασφαλίσουμε πως το δέρμα θα κρατήσει όσο περισσότερη ενυδάτωση γίνεται.

Διαβάστε επίσης | O οδηγός ομορφιάς της Vogue για φρέσκια και ξεκούραστη επιδερμίδα

MHT