Με τη ζάχαρη συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ όταν εισέρχεται στον οργανισμό μας ως διατροφικό στοιχείο έχει επιβεβαιωμένο αρνητικό αντίκτυπο τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τη σιλουέτα μας, όταν χρησιμοποιείται ως φυσικό καλλυντικό αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές ενυδάτωσης, παραπλήσια σε σύσταση και συμπεριφορά με αυτήν της επιδερμίδας μας.
Πώς συμβαίνει αυτό; Η ζάχαρη περιλαμβάνει ένα ενυδατικό σύστημα, του οποίου η σύνθεση είναι παρόμοια με το φυσιολογικό μείγμα υδατανθράκων της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα, ως υλικό έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα μόρια του νερού και να τα συγκρατεί στην επιδερμίδα, ενώ δημιουργεί χημικούς δεσμούς με την κερατίνη του δέρματος και έτσι ο «μαγνήτης νερού» δεν απομακρύνεται εύκολα από την επιδερμίδα. Κολλαγόνο και ελαστίνη ενισχύονται και το δέρμα δείχνει ξανά νεανικό και φρέσκο.

Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες ωστόσο δεν συναντώνται και όταν καταναλώνουμε τη ζάχαρη ως τροφή. Αυτό που συμβαίνει τότε είναι πως η ζάχαρη μόλις εισέλθει στον οργανισμό μας συνδέεται με άλλα μόρια του σώματος, όπως είναι οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σωστή λειτουργία των κυττάρων και να δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες οι οποίες αποτελούν τη βασική αιτία για τη γήρανση της επιδερμίδας.