οι-δερματολόγοι-απαντούν-στις-7-πιο-συχ-185901
©@anouchkagauthier

Μπορεί η εμπειρία και η γνώση του τι λειτουργεί στο δέρμα μας να είναι πάντα καλός σύμβουλος όσον αφορά το skincare, αλλά η γνώμη των ειδικών είναι σίγουρα απαραίτητη. Από τον τρόπο που η διατροφή μας επηρεάζει την ακμή, στην αποτελεσματικότητα της ρουτίνας ομορφιάς μας, οι ειδικοί απαντούν στη Vogue τις πιο συχνές ερωτήσεις που τους τίθενται και δίνουν λύση στα προβλήματα που αφορούν τις περισσότερες από εμάς.

Διατροφή και ακμή: Τι σχέση έχουν;

«Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, η ακμή εξαρτάται καθαρά από τις ορμόνες και τη γενετική», λέει η Dr. Anjali Mahto. «Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευαίσθητη στα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη. Δεν συνιστώ στον κόσμο να κόψει πράγματα από τη διατροφή του, γιατί νομίζω ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους διατροφικά προβλήματα, αλλά αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αντιδρά όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχει πιθανώς κάποιο όφελος από τη στροφή σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις. Φυσικά, μόνο οι διατροφικές αλλαγές δεν αρκούν για τον έλεγχο της ακμής – μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης παράλληλα με τη θεραπεία, αλλά δεν την αντικαθιστούν.

Η ενυδατική με δείκτη αντηλιακής προστασίας είναι το ίδιο με το αντηλιακό;

View this post on Instagram

A post shared by Anouchka (@anouchkagauthier)

«Το SPF στην ενυδατική σας κρέμα δοκιμάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το SPF στο αντηλιακό, οπότε μια ενυδατική κρέμα με SPF 30 πρέπει να παρέχει SPF 30», εξηγεί η Dr. Justine Kluk. «Το κύριο ζήτημα είναι ότι αυτές οι φόρμουλες είναι πιθανό να μην είναι τόσο ανθεκτικές στο νερό, καθώς σαν υφή είναι πολύ πιο λεπτές από το αντηλιακό. Για αυτόν τον λόγο ενδέχεται να μην προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι πραγματικά αποτελεσματικά;

«Αν δούμε την πλειονότητα των δεδομένων, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία πως τα συμπληρώματα κολλαγόνου λειτουργούν», λέει η Dr. Mahto. «Αυτό είναι ουσιαστικά επειδή το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη – όπως το να τρώμε ένα κομμάτι κρέας – και το έντερο δεν σκέφτεται “πρέπει να το στείλω στο δέρμα”, έτσι περνάει γύρω από το σώμα. Επίσης, εάν ακολουθείτε μια καλή διατροφή και ρουτίνα ομορφιάς με συστατικά όπως η ρετινόλη, γίνεται δύσκολο να καταλάβω αν είναι το συμπλήρωμα κολλαγόνου που λειτουργεί ή τα άλλα στοιχεία. Είμαι δύσπιστος, αλλά αν μου δείξει κανείς δεδομένα που λειτουργούν, είμαι πρόθυμος να αλλάξω τη θέση μου σε αυτό».

Θα σταματήσουν ποτέ τα ξεσπάσματα ακμής;

«Ίσως, αλλά η πραγματικότητα για πολλές γυναίκες είναι ότι συνεχίζουν και μετά τα τριάντα», λέει η Dr. Sam Bunting. «Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή φροντίδας του δέρματος είναι συχνά ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης, έτσι το δέρμα σας θα φαίνεται καλύτερα και καλύτερα όσο περνάει ο καιρός.»

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τις ενέσιμες παρεμβάσεις;

View this post on Instagram

A post shared by Anja Winkelmann (@anjawk)

«Πολλοί άνθρωποι ρωτούν αν είναι πολύ νέοι ή πολύ μεγάλοι για να κάνουν ενέσιμα», λέει η Dr. Mahto. «Γενικά, τα άτομα που βρίσκονται στα 30 ή πιο πάνω ξέρουν πότε πρέπει να ξεκινήσουν. Συνήθως αυτό που απαντάω σε αυτή την ερώτηση, είναι ότι δεν αφορά την ηλικία, αλλά το πώς γερνά το δέρμα. Αυτό εξαρτάται από τη γενετική – πώς γερνούν οι γονείς σας – καθώς και από την έκθεση στον ήλιο, τη διατροφή, το πόσο άγχος έχετε και τον τρόπο που κοιμάστε. Διαφορετικές εθνικότητες επίσης γερνούν και διαφορετικά – κάποιος που έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια θα αρχίσει να κάνει ρυτίδες πιο γρήγορα από κάποιον που έχει μαύρο δέρμα, επειδή η μελανίνη τον προστατεύει περισσότερο.

Είναι αποτελεσματική η ρουτίνα ομορφιάς μου;

«Νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια βασική έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το τι πραγματικά χρειάζεται μια ρουτίνα ομορφιάς», λέει η Dr. Mahto. «Οι άνθρωποι αγοράζουν με μανία τα πιο καινούρια προϊόντα με τα πιο εξελιγμένα συστατικά, όπως η νιασιναμίδη και η ρετινόλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τίποτα από αυτά. Η βιταμίνη Α είναι αντιγηραντική, καλή για την ακμή και τη μελάγχρωση – γιατί γιατί να χρησιμοποιείτε νιασιναμίδη και τρανεξαμικό οξύ όταν έχετε ένα συστατικό που θα κάνει μια πολύ καλή δουλειά; Ξοδεύω περισσότερο χρόνο αφαιρώντας από τις ρουτίνες ομορφιάς των ανθρώπων, παρά προσθέτοντας».

Αν κάνω Botox, θα φανεί;

«Όχι, αν γίνει σωστά. Αν οι εκφραστικές γραμμές εξομαλυνθούν προσεκτικά, και κυρίως με microdosing, κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα», λέει η Dr. Bunting.

Διαβάστε επίσης | H Hailey Bieber έκανε το τέλειο μακιγιάζ για τις μέρες των διακοπών

MHT