7-τρόποι-να-ενισχύσετε-το-ανοσοποιητικ-137580

Το ανοσοποιητικό είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών που εργάζονται μεθοδικά για να μας προστατέψουν από τις ασθένειες. Η καλή άμυνα του οργανισμού μας εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα μας, με το στρες, την κούραση και τη διατροφή να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Φυσική προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς, όπως τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης υπεύθυνο και για την αποκατάσταση των κυττάρων. Aυτή τη δύσκολη περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Η Vogue προτείνει 7 τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα:

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-1
©Getty Images
1/7
Native Share

1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η βιταμίνη C είναι βασικός σύμμαχος στη μάχη με τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό. Tον προφυλάσσουν από τις επιβλαβείς επιδράσεις οξειδωτικών παραγόντων, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες, που επιδρούν στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων.  Τα αντιοξειδωτικά παίζουν βασικό ρόλο στην αποκατάσταση του DNA και ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να αυτο-θεραπεύεται.

Οι τροφές είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα, οι αγκινάρες, τα φασόλια, το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι ντομάτες, τα λαχανικά με πράσινα φύλα και τα λιπαρά ψάρια.

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-2
©tobias unsplash
2/7
Native Share

2. Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου

Το σκόρδο, μία από τις παλαιότερες τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες, έχει αποδειχτεί πως φέρει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και θεωρείται πλέον ένα από τα λεγόμενα superfoods.

Το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στο σκόρδο, η αλλισίνη, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και μολύνσεων. Τα κυριότερα οφέλη του σκόρδου είναι ουσιαστικά οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μία έρευνα από το Journal of Immunology Research ανακάλυψε ότι η αλλισίνη ενισχύει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που με τη σειρά τους καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα επιβλαβή βακτήρια. Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσετε το σκόρδο είναι να το συμπεριλάβετε στις συνταγές μαγειρικής σας ή να το καταναλώσετε σε μορφή συμπληρώματος.

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-3
©christopher campbell unsplash
3/7
Native Share

3. Η υγεία του πεπτικού συστήματος

Πάνω από 70 τις εκατό των ανοσοκυττάρων του ανθρώπινου σώματος βρίσκονται στα εντερικά τοιχώματα, πράγμα που εξηγεί γιατί η καλή υγεία του εντέρου είναι το κλειδί για ένα υγιές σώμα. Ο βασικός ρόλος του πεπτικού συστήματος είναι να μεταβολίζει τις τοξίνες του σώματος, ως μέρος του φυσικού μας συστήματος αποτοξίνωσης.

Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει στη γρήγορη απομάκρυνση των τοξινών μέσω του εντέρου, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των άχρηστων συστατικών της τροφής. Μπορείτε, επίσης, να διατηρήσετε την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος μέσω των προβιοτικών που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κ.α, αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στα φαρμακεία.

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-4
©Getty Images
4/7
Native Share

4. Keep moving

Μία μελέτη από το Medicine & Science in Sports & Exercise journal απέδειξε πως το συχνό και γρήγορο περπάτημα αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων. Ο βασικός σκοπός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι η καταπολέμηση των παθογόνων οργανισμών που ευθύνονται για τις ασθένειες.

Η γυμναστική με βάρη μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με το περπάτημα, αφού αυξάνει τους παλμούς και τη θερμοκρασία του σώματος (ακόμα ένας παράγοντας που σκοτώνει τα βακτήρια). Η έρευνα όμως προειδοποιεί: η έντονη άσκηση για πάνω από 75 λεπτά αυξάνει τις ορμόνες και μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οπότε συνιστάται προσοχή και ισορροπία. Μπορεί αυτή την περίοδο να περιορίζεστε εντός του σπιτιού σας, αλλά μην ξεχνάτε να κινείστε.

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-5
©kharytonova antonina unsplash
5/7
Native Share

5. Καλός ύπνος

Τα οφέλη ενός καλού, ξεκούραστου και αναζωογονητικού ύπνου είναι ατελείωτα, συμπεριλαμβανομένης και της θετικής του επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα από το Pflügers Archiv – European Journal of Physiology έχει αποδείξει πως ο άφθονος ύπνος και ένα ισορροπημένο κιρκαδικό σύστημα (ο κύκλος του εγκεφάλου μεταξύ της κατάστασης ύπνου και ξυπνήματος) μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή της αντιοξειδωτικής κυτταροκίνης (ουσία που εκκρίνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα) καθώς και των κυττάρων – μαχητών, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-6
©matthieu joannon unsplash
6/7
Native Share

6. Μειώστε το αλκοόλ

Το ουσιαστικό πρόβλημα με τις θερμίδες που περιέχει το αλκοόλ, είναι ότι έχουν σχεδόν μηδαμινή θρεπτική αξία, δηλαδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια από τον οργανισμό. Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης ή και του αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, που σημαίνει πως είναι πιο εύκολο να υποκύψουμε σε ιούς και βακτήρια. Μακροπρόθεσμα, το αλκοόλ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία των κυττάρων κάνοντας τον οργανισμό μας πιο πιθανό να νοσήσει. Στην προσπάθεια σας να το μειώσετε, δοκιμάστε εναλλακτικές με χαμηλά ποσοστά αλκοόλ, και πιείτε ένα ποτήρι νερό έπειτα από κάθε ποτήρι αλκοόλ.

7 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα-7
©manki kim unsplash
7/7
Native Share

7. Τα καλύτερα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Βιταμίνη D: Συμβάλλει στην υγεία των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου.

Γλουταμίνη: Ένα αμινοξύ που βοηθάει στο πεπτικό σύστημα, ενισχύει την ανάκαμψη των κυττάρων και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη C: Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση του οργανισμού σε περιόδους καταπόνησης.

Ψευδάργυρος: Ο αφανής ήρωας για την ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων, που με τη σειρά τους στηρίζουν τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Το συμπλήρωμα ψευδάργυρου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Εχινάκεια – (Echinacea): Τη βρίσκουμε συνήθως στη μορφή βάμματος. Οι αντιϊκές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της μπορούν να ενισχύσουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ως αντιοξειδωτικό και προσαρμογόνο μειώνει το στρες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Διαβάστε επίσης | #Stayathome: 6 συμβουλές για υγεία και ευεξία

Ανακαλύψτε ιδέες και tips όσο μένετε σπίτι στο Vogue.gr.

MHT