κεραμίδια-είναι-το-συστατικό-για-υγιέ-199212
©Getty Images

Τα κεραμίδια είναι ένα λιγότερο γνωστό συστατικό σε σχέση με τη ρετινόλη, τη βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ. Αρκεί να γνωρίζετε όμως πως αποτελούν essential προσθήκη στη skincare ρουτίνα, ενώ βοηθούν στην προστασία του επιδερμικού φραγμού, μειώνουν την εμφάνιση ρυτίδων και βελτιώνουν γενικότερα την υφή του προσώπου. Η Vogue καταγράφει όλα τα οφέλη που καθιστούν τα κεραμίδια απαραίτητα.

Ποια είναι τα οφέλη των ceramides στο δέρμα;

Τα κεραμίδια είναι φυσικά λιπίδια που αποτελούν το 50 τοις εκατό της δομής του δέρματός μας. «Σκεφτείτε ότι είναι σαν τσιμέντο ανάμεσα στα κύτταρα του δέρματός σας», λέει ο Daniel Isaacs, διευθυντής έρευνας της Medik8. «Βοηθούν να διατηρηθεί ο επιδερμικός φραγμός δυνατός και υγιής, αποτρέποντας τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να εισέλθουν, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας».

Ενώ το δέρμα περιέχει ήδη από μόνο του φυσικά κεραμίδια, η καθημερινότητα μπορεί να τα εξαντλήσει, δημιουργώντας πολλά προβλήματα, όπως ρυτίδες, θαμπή όψη, προβλήματα στην υφή, ξηρότητα, ξεφλούδισμα. Όσο αφήνετε το δέρμα σας απροστάτευτο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς.

Τα οφέλη που λαμβάνουμε από τη χρήση κεραμιδίων στο skincare είναι πολλαπλά. «Με την εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν κεραμίδια στη ρουτίνα σας, θα ενισχύσετε τον επιδερμικό φραγμό και έτσι το δέρμα θα είναι πιο υγιές, πιο ενυδατωμένο και πιο ελαστικό», λέει ο Isaacs. «Όταν εφαρμόζονται τοπικά μπορούν να εισέλθουν κατευθείαν στο προστατευτικό φράγμα του δέρματος και να το ενισχύσουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαφύγει λιγότερο νερό και η κατάσταση της επιδερμίδας βελτιώνεται σημαντικά». Με άλλα λόγια, το δέρμα δεν θα είναι πλέον θαμπό, ξηρό και ανομοιόμορφο αλλά πιο ελαστικό και ενυδατωμένο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα προϊόντα είναι κατάλληλα σχεδόν για όλους τους τύπους δέρματος.

Ποια είναι τα τρία απαραίτητα ceramides που είναι καλύτερα για το δέρμα;

Υπάρχουν εννέα διαφορετικά κεραμίδια στο δέρμα μας και κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται στην περιποίησή του. Υπάρχουν όμως τρία από αυτά που λειτουργούν καλύτερα πάνω στο δέρμα. Πρόκειται για τα κεραμίδια 1, 3 και 6-II, που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο skincare και συχνά τα brands επιλέγουν έναν συνδυασμό από όλα αυτά στα προϊόντα τους.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε καθημερινά μαζί με υαλουρονικό οξύ;

Το να χρησιμοποιήσετε κεραμίδια στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης μπορεί να γίνει εύκολα είτε το πρωί είτε το βράδυ, βάζοντας απλώς μια ενυδατική. «Η χρήση κεραμιδίων στην καθημερινή σας ενυδατική κρέμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα σας παίρνει όλη την τροφή που χρειάζεται», λέει ο Isaacs.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται και με υαλουρονικό οξύ, το πρωί. «Το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια είναι και τα δύο ενυδατικά προϊόντα», λέει η Dr Anjali Mahto, σύμβουλος δερματολόγος στο Harley 55 street. «Το υαλουρονικό οξύ είναι ενυδατικό – αυτά είναι μόρια που προσελκύουν και δεσμεύουν το νερό από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Τα κεραμίδια είναι λιπίδια ή λίπη που μπορούν να λειτουργήσουν ως lipids–είναι ενυδατικά και δρουν γεμίζοντας τα κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματος αντικαθιστώντας τα λιπίδια του δέρματος». Παρόλο που και τα δύο λειτουργούν ως ενυδατικά, έχουν διαφορετική δράση, επομένως η ενσωμάτωση και των δύο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός υγιούς επιδερμικού φραγμού.

Κεραμίδια: Είναι το συστατικό για υγιές λαμπερό δέρμα-1
©Gigi Hadid/Instagram

Είναι τα κεραμίδια καλύτερα από την ρετινόλη;

Αν και είναι απολύτως ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα κεραμίδια είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί λειτουργούν σε συνδυασμό με τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης του δέρματός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε στη θέση της ρετινόλης. Στην πραγματικότητα, τα κεραμίδια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται το βράδυ μετά την εφαρμογή της ρετινόλης.

«Τα κεραμίδια και η ρετινόλη αλληλοσυμπληρώνονται», λέει η Mahto. «Τα κεραμίδια βοηθούν στη δημιουργία ενός υγιούς δερματικού φραγμού και αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό είτε με serum βιταμίνης Α, είτε με ρετινόλη, θα έχουν καλύτερη απόδοση. Επιπλέον, εάν το δέρμα σας είναι υγιές, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε ερεθισμό και ξεφλούδισμα, που μπορεί μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από τη χρήση βιταμίνης Α».

Ποιες τροφές περιέχουν κεραμίδια;

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το δέρμα σας, μπορείτε επίσης να αρχίσετε να ενσωματώνετε στη διατροφή σας τροφές που είναι πλούσιες σε κεραμίδια. Άλλωστε, οι τροφές που καταναλώνουμε αντανακλώνται και στην επιδερμίδα μας.

«Τα κεραμίδια βοηθούν στη συγκράτηση των κυττάρων του δέρματος, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος», λέει η Lola Biggs, διαιτολόγος στο Together Health. «Η θρέψη του δέρματός σας με τροφές πλούσιες σε κεραμίδια σημαίνει ότι βοηθάτε στην ενίσχυση αυτών των υγιών κυττάρων από μέσα προς τα έξω». Ψάξτε τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6, όπως τα λιπαρά ψάρια και οι λιναρόσποροι, καθώς αποτελούν μέρος της κυτταρικής μεμβράνης, επιτρέποντας έναν ισχυρότερο επιδερμικό φραγμό. «Θα πρότεινα επίσης να τρώτε περισσότερα γαλακτοκομικά, αυγά, φύτρο σιταριού, καστανό ρύζι, σπανάκι, γλυκοπατάτες και σόγια», λέει η Biggs. «Όλα αυτά είναι πλούσια σε κεραμίδια».

Διαβάστε επίσης | 5 beauty steps για να προστατεύσετε το μικροβίωμα της επιδερμίδας

MHT