skincare-ο-λόγος-που-τα-προϊόντα-ομορφιάς-δεν-181550
©@sasha.mei

Όπως όλα τα love stories, έτσι και η σχέση μας με τα προϊόντα του skincare, ξεκινούν με τις καλύτερες προοπτικές. Τις περισσότερες φορές είναι έρωτας με την πρώτη ματιά και μοιάζει με κάτι πραγματικά μοναδικό. Αναπόφευκτα όμως ο χρόνος και η ρουτίνα του στερούν τη σπίθα και χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε, η προσοχή μας στρέφεται αλλού. Και δεν είναι ανάγκη να είστε σε σχέση για να καταλάβετε αυτό το συναίσθημα, αρκεί το ντουλάπι του μπάνιου σας να είναι γεμάτο με μισο-χρησιμοποιημένα προϊόντα ομορφιάς – τα οποία μάλιστα ως διά μαγείας δεν είναι πια και τόσο αποτελεσματικά.

Ναι, εάν νιώθετε πως τα προϊόντα που συνθέτουν τη skincare ρουτίνα σας παύουν να λειτουργούν κάποιο καιρό μετά την πρώτη εφαρμογή, δεν είστε οι μόνες, και ούτε το φαντάζεστε. Ο όρος «ταχυφυλαξία» είναι η λέξη που έχουμε για να περιγράψουμε την ανοσία που χτίζει ο οργανισμός σε κάποιο φάρμακο. Η δραστική ουσία του παύει να είναι αποτελεσματική και χρειάζονται ολοένα και περισσότερες δόσεις για να αποκτηθούν τα ίδια αποτελέσματα. Και ενώ το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται συχνά σε κρέμες με στεροειδή, οι ειδικοί επισημαίνουν πως συμβαίνει και στα προϊόντα skincare, όπως στη ρετινόλη και το σαλικυλικό οξύ.

Η εφαρμογή αυτών των ουσιών στο πρόσωπό μας έρχεται συχνά με μια προειδοποίηση από τους δερματολόγους, οι οποίοι τονίζουν πως πρέπει να τις εντάσσουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας σταδιακά ώστε να αφήσουμε στο δέρμα χρόνο να εγκλιματιστεί. Η ανοχή που δημιουργείται εν καιρώ οφείλεται ακριβώς σε αυτή την προσαρμογή του δέρματος. Η ρετινόλη κάνει τη δουλειά της χαρίζοντας λάμψη και απομακρύνοντας την ερυθρότητα από την επιδερμίδα, αλλά κάποια στιγμή η αποτελεσματικότητά της μειώνεται όχι γιατί δεν είναι ωφέλιμη, αλλά γιατί το δέρμα έχει ενισχυθεί και πλέον αντιδρά διαφορετικά. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαμε δεν αχρηστεύονται απλά πλέον λειτουργούν σαν συντήρηση, και αυτό αρέσει στο δέρμα μας.

Οι περισσότερες ωστόσο είμαστε ανυπόμονες. Σύμφωνα με έρευνες που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 29% των γυναικών αλλάζουν το skincare τους κάθε μήνα, ακριβώς επειδή πιστεύουν πως τα προϊόντα που επέλεξαν είναι άχρηστα. Τι απαντούν σε αυτό οι ειδικοί; «Τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν». Κατά μέσο όρο, ένας το δέρμα μας αλλάζει ανά πέντε έως έξι εβδομάδες. Οτιδήποτε συμβαίνει πριν από αυτό σημαίνει ότι τα νέα κύτταρα δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να ωριμάσουν, να βγουν στην επιφάνεια και να απομακρυνθούν. Γι ‘αυτό προτείνεται να περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν αλλάξετε προϊόντα περιποίησης. Όσον αφορά συστατικά όπως η ρετινόλη και τα πεπτίδια ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως χρειάζονται περίπου εννέα μήνες για να δείτε πραγματικά αποτελέσματα από αυτά τα. Στο δέρμα αρέσει η συνέπεια, οπότε ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι το προϊόν δεν λειτουργεί, πρέπει να του δώσετε χρόνο.

View this post on Instagram

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

Από την άλλη, είναι σημαντικό να φυλάσσετε τα skincare προϊόντα σας σε μέρος που δεν κινδυνεύουν να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική για τη φόρμουλά τους και αντίστοιχα το καλό σφράγισμα είναι απαραίτητο ώστε να μη μπαίνει αέρας. Αν παρόλα αυτά, και έχοντας δείξει υπομονή και προσοχή στον τρόπο φύλαξης, ένα προϊόν δεν μοιάζει αποτελεσματικό τότε μπορεί απλά να μη σας ταιριάζει. Το δέρμα μας αλλάζει με την ηλικία, τις ορμόνες, τους εξωτερικούς παράγοντες, τη διατροφή, για αυτό και ανά περιόδους πρέπει να προσαρμόζουμε τη ρουτίνα ομορφιάς στις νέες ανάγκες μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχετε στον νου σας ότι κάποια συστατικά ακυρώνουν το ένα το άλλο όταν εφαρμόζονται μαζί, επομένως μη συνδυάζετε βιταμίνη C και νιασιναμίδη.

Διαβάστε επίσης | Ποιο μακιγιάζ ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας;