overthinking-πώς-επηρεάζει-την-ψυχολογία-και-πώς-238744
©Unsplash

Το overthinking είναι η ψυχική κατάσταση που μας κάνει να σκεφτόμαστε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για όλα όσα κάνουμε, λέμε ή μας λένε οι άλλοι. Για όσα έχουμε κάνει ή πρόκειται να κάνουμε, ή για όλα τα κακά που μπορεί να μας συμβούν.

Όταν σκεφτόμαστε πάρα πολύ και μάλιστα το ίδιο πράγμα συνέχεια, κάτι συμβαίνει μέσα μας που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι χάνουμε την ευτυχία και την ενέργεια μας. Και παρόλο που είναι αλήθεια ότι ορισμένες προσωπικότητες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από αυτό, το να μένουμε «κολλημένοι » σε μια σκέψη καθιστά αδύνατο να προχωρήσουμε μπροστά και να αναζητήσουμε λύσεις.

Η Vogue μίλησε για όλα αυτά με την ψυχολόγο Pilar Guerra.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Γενικά, όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, μπορεί να είναι πιο πιθανό να βιώσετε το overthinking. «Οι πιο ανασφαλείς προσωπικότητες έχουν ένα πολύ κοινό βασικό χαρακτηριστικό και έχουν την τάση να αμφιβάλλουν. Το ότι σκέφτεστε πάρα πολύ και υπεραναλύετε τα πράγματα, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το φόβο του να κάνουμε λάθος και τελικά τον φόβο της αποτυχίας. Όλα αυτά οδηγούν σε μια παθολογική αναζήτηση για το τέλειο, και έτσι οι σκέψεις μας δεν θα τελειώσουν ποτέ», λέει η Guerra.

Overthinking: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και πώς να το περιορίσετε-1
©Unsplash

Μας παίρνει την ενέργεια και μας απομακρύνει από την ψυχική ηρεμία

Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του overthinking είναι η συναισθηματική εξάντληση που προκαλείται από την αμφισβήτηση, εκτός από το ψυχικό μπλοκάρισμα που μας προκαλεί. «Το να σκεφτόμαστε τα πάντα, μας κάνει λιγότερο γαλήνιους και η απώλεια της ηρεμίας μας είναι αυτό που προκαλεί δυστυχία. Το να σκεφτόμαστε προβλήματα που θα μπορούσαν να συμβούν, σημαίνει να περνάμε ξανά και ξανά κάθε δυσκολία που κατοικεί στο μυαλό μας», επισημαίνει η ψυχολόγος αναφερόμενη σε αυτή τη συνεχή ανησυχία που μας κάνει να υποθέτουμε και να αμφισβητούμε όλα όσα λέμε ή κάνουμε.

“Είμαστε λιγότερο χαρούμενοι αν σε αυτόν τον εμμονικό τροχό της σκέψης υπάρχουν οι αυτοκατηγορίες που μας εκμηδενίζουν και οι συγκρίσεις μας με άλλους που γενικά μας βασανίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, είναι αδύνατο να είμαστε χαρούμενοι όταν γινόμαστε αναγνώστες του μυαλού. Η ενέργεια που σπαταλάμε είναι τεράστια, επιβεβαιώνει”.

Overthinking: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και πώς να το περιορίσετε-2
©Unsplash

Η σημασία του να προσέχετε και να μην ανησυχείτε

Το κλειδί είναι να μάθουμε να διαχωρίζουμε το πως είναι να φροντίζουμε κάποια πράγματα και το να ανησυχούμε γι’ αυτά, αφού ενώ το ένα βοηθά στο να βρούμε λύσεις το άλλο μπορεί να μας απενεργοποιήσει. «Ένας ενήλικας χαρακτηρίζεται από μια ευθύνη που τον κάνει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και αυτό αποτελείται από πισωγυρίσματα που λαμβάνει ως γεγονότα που καθυστερούν τα επιτεύγματά του.

Η ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των γεγονότων που τον απογοητεύουν, είναι μια δεξιότητα που αφορά τους λειτουργικούς ανθρώπους, αυτούς που έχουν δεξιότητες αντιμετώπισης και ασχολούνται με την επίλυση συγκρούσεων τη στιγμή που συμβαίνουν. Η ανησυχία είναι το αντίθετο και έχει να κάνει με την ηρεμία μας, δημιουργείται ανησυχία και φόβος για κάτι που θεωρούμε αρνητικό.

Το να ανησυχούμε είναι να παραμένουμε κολλημένοι σε κάτι που συνέβη και σε κάτι κακό που θα μπορούσε να συμβεί, χωρίς να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το μυαλό μας πρέπει να είναι εδώ και τώρα κάθε στιγμή», επισημαίνει η ειδικός. Η ανησυχία οδηγεί σε αδράνεια και στην αναζήτηση λύσεων.

Overthinking: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και πώς να το περιορίσετε-3
©Unsplash

Το να σταματήσετε τις σκέψεις σας είναι αδύνατο

Η λύση στο overthinking φαίνεται θεωρητικά εύκολη: να σκέφτεστε λιγότερο. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο περίπλοκο για κάποιον που σκέφτεται πάρα πολύ. «Το να σταματήσετε να σκέφτεστε δεν είναι εύκολο πράγμα. Η σκέψη δεν σταματά, αλλά διαχειρίζεται. Οι σκέψεις δεν αντιμετωπίζονται, αυτό που αντιμετωπίζεται είναι να μάθουμε τις πραγματικές αιτίες που προκαλούνται και το γιατί.

Είναι κάτι σχεδόν αδύνατο ή τουλάχιστον, αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να προσπαθήσουμε να τις ελέγξουμε. «Είναι πάντα πιο αποτελεσματικό να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, στη βάση, και πριν εστιάσουμε στο πως να το σταματήσουμε, πρέπει να αναρωτηθούμε τον λόγο που μας οδηγεί σε αυτή την τελειομανία. Τα αιτήματα μας, τον φόβο της αποτυχίας, του λάθους ή των απόψεων των άλλων. Και, κυρίως, το να μπορούμε να αναρωτηθούμε σε τι μας ωφελεί το να σκεφτόμαστε το παρελθόν και το μέλλον αν δεν υπάρχουν», καταλήγει.

Μάθετε να διαχωρίζετε τα διαφορετικά ζητήματα της ζωής σας

Το overthinking συχνά συμβαίνει όταν εμποδίζονται οι σκέψεις μας και μας είναι αδύνατο να συνεχίσουμε με τον συνηθισμένο μας ρυθμό. «Οποιοδήποτε θέμα στη ζωή μας πρέπει να μπαίνει σωστά σε στεγανά τμήματα και την ίδια στιγμή πρέπει να έχει μια σχέση μεταξύ όλων των πλαισίων και των τομέων που έχει η ζωή ενός ανθρώπου, χωρίς το ένα να επηρεάζει αρνητικά το άλλο. Όταν οι σκέψεις προκαλούνται σε ακραία συχνότητα, επηρεάζουν αρνητικά άλλες πλευρές μας. Εάν η ένταση της ανησυχίας μας είναι επίσης έντονη και περιορίζεται σε υπερβολική διάρκεια, αυτό σημαίνει επίσης ότι η συναισθηματική μας διαχείριση είναι ανεπαρκής.

Το δυσλειτουργικό της υπερβολικής σκέψης σχετίζεται με το πόσοι από τους άλλους τομείς της ζωής μας έχουν επηρεαστεί αρνητικά και παύουν να είναι παραγωγικοί και κανονικοί», λέει η Guerra.

Overthinking: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και πώς να το περιορίσετε-4
©Unsplash

Η δύναμη είναι στη μέση

Αν κάνετε overthinking, είναι εύκολο να πιστέψετε ότι το να σκέφτεστε ελάχιστα μπορεί να είναι ανώριμο και ανεύθυνο, αλλά τελικά πρέπει να ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα και την αβεβαιότητα. «Αντιμετωπίζοντας ατυχή γεγονότα, μπορούμε επίσης να πέσουμε θύματα ή αντίθετα, να αναλάβουμε την ευθύνη για να βρούμε λύσεις. Το να επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε θύματα ενός απογοητευτικού κόσμου, μας απομακρύνει από το να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο αυτού του κόσμου που δείχνει να είναι τόσο «εχθρικός» και να επικεντρωθούμε σε λύσεις. Και αν δεν υπάρχουν, βάλτε ως στόχο να το αντιμετωπίσετε.

Ο άνθρωπος πρέπει να εκπαιδεύεται στο να ξέρει πώς να σταματήσει να ανησυχεί για το ότι είναι χαρούμενος ή δυστυχισμένος όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αφού η χαρά ή η λύπη, το καλό ή το κακό, η επιτυχία ή αποτυχία, είναι απλώς οι δύο πόλοι μιας συνέχειας», εξηγεί. Και καταλήγει με το τι μπορεί να μας βοηθήσει να χειριστούμε καταστάσεις καλύτερα.«Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ζείτε στο παρόν. Εάν έχουμε πλήρη επίγνωση των συναισθημάτων που προκαλούν οι πράξεις που κάνουμε την στιγμή που τις κάνουμε, μεταφέρουμε τις σκέψεις μας σε αυτό ακριβώς: το λεπτό, το δευτερόλεπτο, με πλήρη προσοχή στο παρόν. Αυτή η κατάσταση μας διδάσκει να ελευθερώνουμε το μυαλό από κακές σκέψεις και να ζούμε στο έπακρο».