ο-κανόνας-των-5-δευτερολέπτων-για-να-αντ-233387
©Unsplash

Νιώθετε πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις της ημέρας, αναζητώντας τρόπους να ξεφύγετε από το πιεστικό πρόγραμμα; Τότε ίσως πρέπει να δοκιμάσετε την τεχνική της Mel Robbins. Η πολυσυζητημένη σε όλο τον κόσμο motivational coach και συγγραφέας Mel Robbins, έχει βιώσει και η ίδια, από πρώτο χέρι, την ανάγκη να αναβάλλει τις υποχρεώσεις της και να αποφεύγει την λήψη αποφάσεων. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, στα πρόθυρα της επαγγελματικής εξουθένωσης, καθώς δυσκολευόταν να σηκωθεί από το κρεβάτι και να ξεκινήσει το πρόγραμμα της ημέρας, ανέπτυξε εν αγνοία της μια τεχνική. Ένα πρωί, εμπνευσμένη από μία εικόνα ενός βιβλίου, που διάβαζε την προηγούμενη μέρα, με ένα πύραυλο που απογειωνόταν, αποφάσισε να δώσει στον εαυτό της 5 δευτερόλεπτα από την στιγμή που χτύπαγε το ξυπνητήρι μέχρι να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από το πέντε έως το ένα, και πριν προλάβει ο εγκέφαλός της να την ωθήσει σε απογοήτευση και αναβλητικότητα, ήταν ήδη στα πόδια της. Μετά από ένα επιτυχημένο δεύτερο ξύπνημα το επόμενο πρωί, συνειδητοποίησε ότι έχει βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να κινείται. Πάνω σε αυτό το θέμα, η Mel Robbins έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων» (εκδ. Sperling & Kupfer), ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ted Talks. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει την τεχνική της.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων για να αντιμετωπίσετε το άγχος-1
©Unsplash

Τι είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ο κανόνας είναι απλός: σχεδιάστε να ενεργήσετε σε 5 δευτερόλεπτα μετρώντας αντίστροφα: 5-4-3-2-1 μόλις παρουσιαστεί μια δυσάρεστη υποχρέωση. Αυτό λειτουργεί με τα πάντα, είτε πρόκειται για γυμναστική, δουλειά, ή και οικογένεια. Ο στόχος είναι να αιφνιδιάσετε τον εγκέφαλό σας και να ενεργήσει προτού αρχίσει να αντιλαμβάνεται, να αμφιβάλλει και να αποκτά τον έλεγχο των σκέψεων σας. «Όλοι μας έχουμε ξεγελαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας από την ιδέα ότι πρέπει να νιώθουμε 100% έτοιμοι για να κάνουμε μια αλλαγή», λέει η Mel Robbins.

«Νομίζεις ότι αυτό που σου λείπει είναι το κίνητρο, αλλά δεν είναι η αλήθεια. Για να αλλάξεις, να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, να γίνεις καλύτερος γονιός, καλύτερος συνεργάτης και να κάνεις όλα όσα θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου, θα πρέπει να ξεπεράσεις τη λογική ότι τα πράγματα είναι περίπλοκα, τρομακτικά και αβέβαια. Δεν θα νιώσετε ποτέ έτοιμοι, γι’ αυτό κάντε το ούτως ή άλλως». Επομένως, η Mel Robbins υποστηρίζει ότι θα ήταν μύθος να αποδίδουμε την επιτυχία στο κίνητρο. 

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων για να αντιμετωπίσετε το άγχος-2
©Unsplash

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενεργήσετε πριν σας πει ο εγκέφαλός σας να μην…

Οι ειδικοί της νευροεπιστήμης εξηγούν την επιτυχία αυτής της μεθόδου, καθώς δρα στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτή η περιοχή, υπεύθυνη για τη «λήψη αποφάσεων», τη «μνήμη» και τη «συλλογιστική», ωθεί τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις αλλαγές ή να διστάζουν μπροστά σε αγχωτικές ή άβολες καταστάσεις. Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλος θα βρει δικαιολογίες για να μας προστατεύσει. Εφαρμόζοντας την αρχή της Mel Robbins για το πώς να σταματήσουμε να αναβάλλουμε καταστάσεις, στρεφόμαστε σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν μεταγνώση – την ικανότητα να σκέφτεται κανείς ή να ελέγχει τις σκέψεις του.

Με την υπόσχεση, όπως εξήγησε η συγγραφέας σε ένα Ted Talk που είχε σχεδόν 30 εκατομμύρια προβολές, «να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου, να πολεμήσεις τους φόβους σου και να ζήσεις πιο ευτυχισμένος, να σταματήσεις να αμφιβάλλεις και να αναβάλλεις, να αγχωθείς, να ανησυχήσεις και τελικά να βρεις το θάρρος να μοιράζεσαι και να υπερασπίζεσαι τις ιδέες σου». Εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας, ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, να εξαλείψει τους παραλυτικούς φόβους (όπως οι πτήσεις με αεροπλάνο ή το να μιλήσετε δημόσια) και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Εν ολίγοις, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Διαβάστε επίσης | Το day to night μακιγιάζ της Jennifer Lopez

MHT