τι-προκαλεί-το-στρες-στα-μαλλιά-μας-188605
©Xenia Adonts/Instagram

Μπορεί να μην αισθανόμαστε πως έχουμε στρες στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν όμως προειδοποιητικά σημάδια που χτυπούν το καμπανάκι. Οι πρώτες ενδείξεις έρχονται από τα μαλλιά μας. Γνωρίζουμε ήδη πως το στρες προκαλεί τριχόπτωση, υπάρχουν όμως πολλά ακόμα προβλήματα που δημιουργούνται στο τριχωτό της κεφαλής, ενδείξεις πως πρέπει να αφουγκραστούμε περισσότερο τις ανάγκες μας και την ψυχική μας ισορροπία.

Λιπαρότητα

Η έντονη λιπαρότητα και η ξηροδερμία πολλές φορές ξεκινούν από το στρες, το οποίο επηρεάζει και την επιδερμίδα του κρανίου μας.

Θαμπή όψη

Πολλές φορές η θαμπή όψη οφείλεται στην ταλαιπωρία από βαφές και προϊόντα styling. Το στρες όμως παίζει επίσης το ρόλο του, αφού αφυδατώνει τα μαλλιά και την επιδερμίδα του κεφαλιού, με αποτέλεσμα η τρίχα να χάχνει τη λάμψη της.

Αύξηση των γκρίζων

Μια ακόμα ένδειξη πως βιώνουμε έντονο άγχος, είναι οι γκρίζες τρίχες που σε μια έντονη περίοδο στρες μπορεί να αυξάνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ονομάζεται και σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας και σημαίνει πως η νορεπινεφρίνη που παράγεται λόγω του στρες, προκαλεί την υπερβολική ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μετατρέπονται γρήγορα σε κύτταρα παραγωγής χρωστικών ουσιών. Το πρόωρο γκριζάρισμα είναι μια συνέπεια που μπορεί να προκύψει, σε μικρή μάλιστα ηλικία.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το στρες δεν είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται από τη μια ημέρα στην άλλη, ειδικά αν αναλογιστούμε τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, την ανασφάλεια για την υγεία μας, το εργασιακό στρες. Μπορούμε όμως να κάνουμε και εμείς κινήσεις όπως να προσθέσουμε τη σωματική άσκηση στη ζωή μας. Όπως ακριβώς οξυγονώνεται το σώμα μετά τη γυμναστική, το ίδιο συμβαίνει και την επιδερμίδα της κεφαλής, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η σωστή διατροφή

Όλα ξεκινούν από τον οργανισμό μας. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα για την ανάπτυξη της τρίχας και το σχηματισμό της κερατίνης, που ενδυναμώνει την τρίχα.

Διαβάστε επίσης | 6 one-minute tips που θα σώσουν το μακιγιάζ σας