γιατί-είναι-σημαντικό-να-κάνουμε-διαλ-186157

Τα μικρά σύντομα διαλείμματα, ευνοούν την ψυχική μας υγεία και βελτιώνουν την απόδοσή μας. Η Vogue προτείνει τους τρόπους για να αποφορτιστείτε ουσιαστικά.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ένα διάλειμμα; Και δεν μιλάμε για το ‘διάλειμμα’ που νομίζατε ότι είχατε – όπου το 70% του χρόνου σας παραμείνατε απασχολημένοι και το υπόλοιπο 30% ασχολούσασταν με μια οθόνη – αλλά ένα πραγματικό διάλειμμα. Το dating app Bumble έδωσε στους 700 εργαζομένους του μια ολόκληρη εβδομάδα off, να αφοσιωθούν στον εαυτούς τους και να αποφορτιστούν από την εξάντληση της καθημερινότητας. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε μήπως το έχουμε και εμείς πραγματικά ανάγκη;

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει αυτήν την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας είτε με ακατάπαυστη παραγωγικότητα, είτε με επίμονη αναβλητικότητα – και τα δύο μπορούν να μας κάψουν», λέει ο Chance Marshall, ιδρυτής και δημιουργικός ψυχοθεραπευτής στο Self Space, μια υπηρεσία ψυχικής υγείας που προσφέρει διαφορετικά είδη θεραπείας. «Μήνες αβεβαιότητας, θάνατοι, θλίψης, εξάρθρωσης, αλλαγές ρόλων, κατ ‘οίκον εκπαίδευσης, μετακίνησης σπιτιού ή εργασίας, και μια κλήση για αλλαγή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, σημαίνει ότι δεν είμαστε απλώς εξαντλημένοι από τη δουλειά, αλλά και από τη ζωή».

Με το πλήγμα της πανδημίας όχι μόνο χάσαμε την ευκαιρία για αποδράσεις στο εξωτερικό, αλλά περιοριστήκαμε ακόμη περισσότερο με την εργασία από το σπίτι, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε είναι η στιγμή για να αποφορτιστούμε. Επιπλέον, πόσα άτομα ξέρετε που πραγματικά έχουν κάνει ένα σωστό lunch break;

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα μέσα στην ημέρα;-1
©Unsplash
1/2
Native Share

Το να είσαι απασχολημένος με ένα απίστευτα επιβαρυμένο πρόγραμμα, θεωρείται εδώ και καιρό το απόλυτο σημάδι επιτυχίας. «Είμαστε εθισμένοι στο να είμαστε απασχολημένοι. Όταν ολοκληρώνουμε τις δουλειές μας, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει την ορμόνη της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλά», προσθέτει ο Marshall. «Μπορούμε να κολλήσουμε με αυτό το συναίσθημα. Λόγω της αξίας μας [ως κουλτούρα] που αποδίδεται στα επιτεύγματα και την παραγωγικότητα, μερικοί από εμάς αισθανόμαστε ενοχή όταν δεν κάνουμε τίποτα, ενώ άλλοι μένουν διαρκώς απασχολημένοι καθώς αισθάνονται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν στην επιτυχία. Και πολλοί από εμάς κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο επειδή προσπαθούμε να αποφύγουμε τα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα».

Γιατί ένα διάλειμμα είναι καλό για εμάς;

Η επιστήμη δείχνει ότι ένα σύντομο διάλειμμα είναι πιο ευεργετικό από ό, τι νομίζετε, με μια πρόσφατη μελέτη του 2021 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας να διαπιστώνει ότι η ξεκούραση βοηθά τον εγκέφαλο να μάθει νέες δεξιότητες, και ένα «ξεκούραστο ξύπνημα» παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο όπως η πρακτική στην εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας », δήλωσε ο Leonardo G Cohen MD, ένας από τους επιστήμονες πίσω από τη μελέτη. «Φαίνεται να είναι η περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις αναμνήσεις των πράξεών μας»

Εν τω μεταξύ, έχει αποδειχθεί ότι τα διαλείμματα μας βοηθούν στη συγκέντρωση και στα κίνητρα μας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία και αυξάνουν τόσο την παραγωγικότητα όσο και την δημιουργικότητα μας, καθιστώντας το διάλειμμα μια δραστηριότητα στην οποία όλοι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα. Για να μην αναφέρουμε ότι αφιερώνοντας λίγο χρόνο εκτός εργασίας και άγχους, μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, άσκηση και γενικές συνήθειες ευεξίας. Χαρίστε στον εαυτό σας μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

«Το να κάνουμε διαλείμματα δεν είναι κάτι που μας ανταμείβει η κουλτούρα μας», λέει ο Marshall. «Είναι εκεί με τον καθορισμό ορίων, τον κατάλληλο ύπνο, με το να γνωρίζουμε τους περιορισμούς μας, να είμαστε νηφάλιοι και να λέμε όχι. Πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα για την ψυχική μας υγεία προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι άγχους: το άγχος που είναι ευεργετικό και παρακινεί – καλό άγχος – και αυτό που προκαλεί συντριβή και οδηγεί σε εξάντληση, το οποίο είναι κακό.»

Ενώ το άγχος σε ένα βαθμό μπορεί να είναι ευεργετικό, το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία συγκέντρωσης ή ολοκλήρωσης εργασιών, να επηρεάσει το ανοσοποιητικό συστήμα, να δημιουρήσει πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και αλλαγές στην όρεξη. «Με τόσο άγχος, μερικές φορές δεν μπορούμε να δούμε ούτε το ξύλο από τα δέντρα; η επίδρασή του είναι τόσο παρούσα στη ζωή μας που δεν την παρατηρούμε. Το διάλειμμα είναι προληπτικό και προλαμβάνει. «Εκτιμώ τον εαυτό μου αρκετά για να σταματήσω». Μας βοηθά να επαναφορτίσουμε, να συγκεντρωθούμε, να αντιμετωπίσουμε τα κρυολογήματα, να κοιμηθούμε καλύτερα, να ζήσουμε περισσότερο, να εργαστούμε πιο παραγωγικά και να συμβάλουμε στις σχέσεις μας με ουσιαστικούς τρόπους».

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα μέσα στην ημέρα;-2
©Unsplash
2/2
Native Share

Πράγματι, μια έρευνα σχεδόν 4.000 χρηστών από την Self Space έδειξε ότι το 91% αισθάνονται κουρασμένοι συχνά ή πάντα και ένα άλλο 76% αισθάνονται ένοχοι επειδή δεν ξόδεψαν αρκετό χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους εαυτούς τους. Ένα μεγάλο 69% δυσκολεύεται να κάνει τακτικά διαλείμματα και στη συνέχεια το 77% θα εκτιμούσε τα υποχρεωτικά διαλείμματα αν καθορίζονταν από την δουλειά. Θέλουμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας, αλλά πώς;

Πώς να ενσωματώσετε διαλείμματα στη ζωή σας

Είτε πρόκειται για διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα, power nap 20 λεπτών ή για διακοπές μιας εβδομάδας, ήρθε η ώρα να ρίξετε ρυθμούς και να ενσωματώσετε την ξεκούραση στην ρουτίνα σας. Όταν πρόκειται για πιο μεγάλα διαλείμματα, βεβαιωθείτε ότι τα προγραμματίζετε σε αξιοπρεπή διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα και το μυαλό σας παίρνουν την ξεκούραση που τους αξίζει. Και για τα καθημερινά; Παρακάτω, είναι μερικές συμβουλές.

Επικοινωνήστε

Ενημερώστε τους συναδέλφους σας για τον χρόνο των διαλειμμάτων σας, ώστε να καταλάβουν πότε δεν θα είστε διαθέσιμοι στο γραφείο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να διατηρήσετε τον χρόνο που έχετε αφιερώσει για τον εαυτό σας.

Βάλτε όρια

«Ρωτήστε τον εαυτό σας: Κάνω όλα αυτά γιατί θέλω ή γιατί πρέπει; Ή το κάνω από εξαναγκασμό και φόβο;» λέει ο Marshall, ο οποίος λέει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να αποδώσουν αξία στη δουλειά μας εάν δεν αποδείξουμε ότι εκτιμάμε τον εαυτό μας αρκετά βάζοντας όρια. Ορίστε τι είναι σημαντικό για εσάς, εξασκηθείτε λέγοντας όχι και κάντε ένα διάλειμμα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Κάντε practice την τέχνη Niksen

Ένα ολλανδικό concept που σημαίνει «μην κάνεις τίποτα».To Niksen περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες “χωρίς σκοπό”, όπως το να κοιτάτε έξω από το παράθυρο ή να ακούτε μουσική. Κάντε διαλείμματα πέντε έως 10 λεπτών στην ημέρα και πηγαίνετε κάπου ήσυχα ή χαλαρώστε. «Πάρτε μια μεγάλη ανάσα και σταματήστε. Είναι σαν να διαλογισμός.

Βγείτε έξω

Δεδομένου ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η έξοδος και η μετακίνηση είναι εξαιρετικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας ευεξία (για να μην αναφέρουμε τη δημιουργικότητά μας), γιατί να μην περπατήσετε 20 λεπτά με τα πόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας; Δώστε προσοχή στο περιβάλλον σας και ακολουθήστε τις αρχές της δασοθεραπείας, απομακρύνοντας το τηλέφωνό σας.

Κοιμηθείτε

Δουλεύετε από το σπίτι; Δοκιμάστε ένα power nap 20 λεπτών για να αναζωογονηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε το σώμα και το μυαλό σας και να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας, την απόδοση και τη διάθεση σας.

Κάντε κάτι που απολαμβάνετε

Παρακινήστε τον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα προγραμματίζοντας κάτι που θέλετε να κάνετε. Καλέστε έναν φίλο, διαβάστε ένα βιβλίο ή επενδύστε λίγο χρόνο για να φτιάξετε ένα πραγματικά υπέροχο γεύμα – ό, τι κι αν είναι, κάντε το ως προτεραιότητά σας.

Συνομιλήστε με κάποιον

Εάν βρίσκεστε κοντά σε άτομα καθώς εργάζεστε, δεν είναι κακό να κάνετε μια γρήγορη κουβέντα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μίνι διαλείμματα” που σας αποσπούν λίγα λεπτά από τον φόρτο εργασίας σας, κάνοντας πλάκα με τους φίλους σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ότι ανακάμπτετε μετά.

Διαβάστε επίσης | Επιστροφή στην κανονικότητα: Γιατί δεν είναι εύκολη για όλους μας;

MHT