feel-good-5-δοκιμασμένοι-τρόποι-να-αποβάλετε-ό-179093

Στρες, άγχος, μελαγχολία, κατάπτωση, ατονία. Συναισθήματα και καταστάσεις που όλοι έχουμε βιώσει κατά καιρούς, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, και δυστυχώς ευθύνονται και επιδρούν σημαντικά στην ποιότητα της ζωής μας. Πώς αντιμετωπίζονται; Με τη διαμόρφωση αμυντικών μηχανισμών που συνθέτει ο καθένας με βάση την προσωπικότητα και τις ανάγκες του, αλλά και με την αποφασιστικότητα και τη θέληση για αλλαγή που πηγάζει από μέσα μας.

Αν αισθανθήκατε και εσείς έντονη συναισθηματική κατάπτωση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ή αν αισθάνεστε ακόμη πως έχετε ανάγκη από υποστήριξη και νέες συνήθειες, παρακάτω θα βρείτε λύσεις για τα συχνότερα προβλήματα που απορρέουν από το άγχος, τη θλίψη ή την αίσθηση ματαιότητας. Κρατήστε σημειώσεις και αναζητήστε έναν καλύτερο τρόπο ζωής με κέντρο την προσωπική σας ευεξία..

Αναποφασιστικότητα

Αν δυσκολεύεστε αισθητά να λάβετε κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή σας, με αποτέλεσμα να βασανίζεστε από αναποφασιστικότητα, θα σας συμβουλεύαμε να δώσετε έμφαση στο ένστικτό σας. Αν για παράδειγμα πρέπει να αποφασίσετε αν θα αφήσετε τη δουλειά σας για μια άλλη ή αν θα κάνετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας, ίσως είναι καλύτερο να πράξετε όπως νιώθετε και όχι να κάνετε αυστηρή λίστα με θετικά και αρνητικά. Αυτό, βολεύει για τις μικρότερες αποφάσεις, όπως ποιο brand παπουτσιών να προτιμήσετε.

Έλλειψη κινήτρου

Feel Good: 5 δοκιμασμένοι τρόποι να αποβάλετε ό,τι σας πιέζει-1
©unsplash
1/3
Native Share

Μερικές φορές δυσκολεύουμε να πάρουμε πρωτοβουλία για κάτι γιατί δεν νιώθουμε καλά προετοιμασμένοι ή αποθαρρυνόμαστε από τις υψηλές προσδοκίες που θέτουμε για τον εαυτό μας – αυτό μας κάνει αναβλητικούς. Ένας γρήγορος τρόπος για να νικήσετε την αναβλητικότητα είναι να κάνετε ό,τι πρέπει όπως μπορείτε, ακόμη και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Το απόσπασμα του συγγραφέα και ποιητή GK Chesterton μας βοηθάει: «Αν ένα πράγμα αξίζει να γίνει, μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και άσχημα». Όταν αφήσουμε την τελειομανία και σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα είναι το τελικό προϊόν, τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μορφή. Ξαφνικά γινόμαστε πιο ενεργοί και η επόμενη κίνηση μοιάζει πιο εύκολη.

Αυτο-έλεγχος

Κάθε φορά που αντιστέκεστε στις παρορμήσεις σας ή προσπαθείτε να μην υποκύψετε στον πειρασμό πατάτε στον αυτοέλεγχο. Οποτεδήποτε προσπαθείτε σκόπιμα να ενεργήσετε ή να σκεφτείτε με συγκεκριμένο τρόπο, χρησιμοποιείτε τον αυτοέλεγχο για να το πετύχετε και υπάρχει ένας τρόπος να βελτιώσετε αυτή σας την ικανότητα.

Feel Good: 5 δοκιμασμένοι τρόποι να αποβάλετε ό,τι σας πιέζει-2
©unsplash
2/3
Native Share

Ο αυτοέλεγχος είναι σαν μυς: όσο περισσότερο τον χρησιμοποιείτε, τόσο πιο ισχυρός γίνεται και αυτή η αυξημένη δύναμη μπορεί να αρχίσει να διαχέεται σε άλλους τομείς της ζωής σας. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσετε να κάνετε έναν γρήγορο περίπατο κάθε μέρα για δύο εβδομάδες μπορεί να παρατηρήσετε ότι σας είναι πιο εύκολο να μαγειρέψετε ή να πλύνετε τα πιάτα στο τέλος της ημέρας. Δεν είναι ακατόρθωτο – ο αυτοέλεγχος χτίζεται και ενισχύεται.

Ηeartbreak

Feel Good: 5 δοκιμασμένοι τρόποι να αποβάλετε ό,τι σας πιέζει-3
©unsplash
3/3
Native Share

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να ξεπεράσουν έναν χωρισμό ή διαζύγιο που τους πλήγωσε βαθιά, δημιουργώντας μια αίσθηση ματαιότητας σε ό,τι άλλο επιχειρήσουν. Είναι ενδιαφέρον ότι το πώς σκέφτεστε για τη διάλυση της σχέσης σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ευτυχίας σας. Άτομα που βάζουν ολόκληρη την ευθύνη στον εαυτό τους ή στο άλλο άτομο για τον χωρισμό μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικριτικά με τον εαυτό τους. Η επιστήμη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι, πιο χρήσιμοι τρόποι να το σκεφτείτε, όπως το να εστιάσετε τι πήγε στραβά στην αλληλεπίδραση με τον σύντροφό σας. Αν σκεφτείτε καθαρά και αναλύσετε τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση θα νιώσετε σίγουρα πιο ανάλαφρα και περισσότεροι δυνατοί να την ξεπεράσετε.

Ο φόβος

Μερικές φορές οι άνθρωποι κρατούν τον εαυτό τους πίσω από πεποιθήσεις ότι δεν έχουν αυτό που χρειάζεται για να πετύχουν. Συνήθως δεν αναζητούν αυτό που πραγματικά θέλουν στη ζωή λόγω σκέψεων, όπως «τι γίνεται αν δεν κάτι πάει λάθος;» ή αρχίζουν να αναλύουν τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Κάθε φορά που φοβάστε, δεν είστε σίγουροι ή δεν έχετε αποφασίσει για ποιο βήμα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι θα έκανες αν ήξερες ότι δεν θα αποτύχεις;». Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα μπορεί να είναι η λύση σε βασικές παραμέτρους που σας κρατάνε από το να βιώσετε την πραγματική ευτυχία.

Διαβάστε επίσης | Αμοντάριστα πλάνα: Στη σεξουαλική απελευθέρωση δεν χωράει φίλτρο

MHT