11-μαθήματα-ζωής-που-πήραμε-από-τον-alber-elbaz-176203
©Stephane Gallois / AZ Factory

O Alber Elbaz έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών. Η Vogue αναπολεί μερικές από τις ωραιότερες δηλώσεις του για τη ζωή και τη μόδα.

Η βαρεμάρα είναι το συστατικό της δημιουργικότητας

“Όσο και αν αγαπώ τη μόδα, χρειαζόμουν ένα διάστημα μακριά από τη βιομηχανία για να σκεφτώ, να ονειρευτώ, να την ερωτευτώ ξανά. Ανακάλυψα πως την περίοδο που βαριόμουν, έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου. Είναι σαν το σπόρο ενός λουλουδιού, χρειάζεσαι νερό και ήλιο για να φωτοσυνθέσεις, πρώτα όμως πρέπει να σκάψεις βαθιά στη γη”.

Οι capsules είναι αντιβιώσεις, όχι συλλογές

Η AZ Factory δεν κάνει συλλογές και εγώ ποτέ δεν θα κάνω capsules, προτιμώ την ιδέα των ιστοριών. Τα φερμουάρ στο πίσω μέρος ενός φορέματος έχουν λαβή για να μπορούν οι γυναίκες να τα κουμπώνουν μόνες τους. Η σπονδυλική στήλη βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματος για να ευνοεί την καλύτερη στάση μας”.

Πρέπει να διδάξεις για να μάθεις

“Δοκίμασα πολλά νέα πράγματα τα τελευταία χρόνια: yoga(είμαι πολύ αδέξιος), βάρη(ο προπονητής μου είπε πως έχω το μυαλό αθλητή, αλλά όχι το σώμα). Πέρασα χρόνο στην παραλία (τα σκάφη είναι πολύ ασταθή για εμένα). Μετά ξεκίνησα να παραδίδω μαθήματα στο κοινό και ανακάλυψα πως η νέα γενιά είναι όμορφη μέσα και έξω, δεν τρώνε junk food και έχουν πολλές ιδέες.

11 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Alber Elbaz-1
©Courtesy of AZ Factory

Ξεκίνα την ημέρα με ένα κίνητρο

Κορονοϊός, local food, χωρίς γλουτένη, pre-συλλογές, post-συλλογές, fake news, Brexit. Μερικές μόνο από τις λέξεις με τις οποίες ξυπνούσα και δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Μου αρέσει ο όρος reset, όπως η ελπίδα και ο σκοπός. Μου αρέσει η ιδέα που φέρνει λύσεις, πως κάτι πολυτελές μπορεί να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Να έχεις γύρω σου άτομα διαφορετικά από εσένα

“Μέχρι πέρυσι ταξίδευα συνεχώς. Ένα ταξίδι που άλλαξε εντελώς τον τρόπο που σκέφτομαι είναι στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Εκεί γνώρισα μηχανικούς και εφευρέτες και ποτέ δεν περίμενα πως θα μπορούσα να κάνω συζητήσεις μαζί τους, καθώς μιλάμε μια εντελώς διαφορετική γλώσσα. Όμως μιλούσαν για την ομορφιά, τα συναισθήματα, το ένστικτο και με έκαναν να σκεφτώ με ένα διαφορετικό τρόπο για την τεχνολογία”.

Κάνε την τεχνολογία μούσα, δεν χρειάζεται να σκοτώνει τα όνειρά σου

“Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς στην ψηφιακή εποχή; Δουλεύουν όλοι εναντίον όλων ή μπορούμε να είμαστε αλχημιστές και να ενωνόμαστε μεταξύ μας; Ήθελα τα μανίκια ενός φορέματος να στέκονται μόνα τους, οπότε χρησιμοποίησα ένα πιο άκαμπτο jersey. Έδωσα στα sneakers μυτερή γραμμή, γιατί οι γυναίκες μου ζητούσαν παπούτσια που μακραίνουν τα πόδια. Τα ρούχα φέρνουν θηλυκότητα στην τεχνολογία”.

11 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Alber Elbaz-2
©Courtesy of AZ Factory

Οι κανόνες μπορούν να μας προστατεύσουν ή να μας πνίξουν

“Πάντα έλεγα πως για να παίξεις heavy metal, πρέπει να μπορείς να παίξεις Mozart, αυτή είναι η βάση. Μέσα από το AZ Factory, ήθελα να προκαλέσω την εμμονή μας με το βάρος. Είμαι oversized και εγώ και πάντα φορούσα layers ώστε κανείς να μην καταλαβαίει που ξεκινούν και που τελειώνουν. Μετά σκέφτηκα, γιατί να κρύβομαι;”

Όπως μου έμαθε η μητέρα μου: να είσαι μεγάλος και μικρός

“Τη ρώτησα τι εννοούσε, αν εννοούσε skinny και μη skinny. Όχι, μου απάντησε. Να είσαι μεγάλος στη δουλειά σου, σε όσα κάνεις, αλλά ταπεινός και απλός στην καθημερινή ζωή σου. Μεγάλωσα με πολύ λίγα και νομίζω αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά, γιατί αποκτάς αξίες”.

Υπάρχουν τόσα likes στον κόσμο, χρειαζόμαστε περισσότερη αγάπη

“Αντί να μεταμορφώσω τις γυναίκες για να γίνουν καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους, ήθελα να τις κάνω να νιώσουν αγαπητές. Το σημείο αναφοράς μου ήταν πώς θα κάνω τις γυναίκες να νιώσουν σαν να τις αγκαλιάζει το φόρεμά τους; Ένιωθαν αυτή την ένταση;”.

Πολλές φορές αρκεί απλά να μην πάρεις το ρίσκο

“Μου πρότειναν δουλειές σε διάφορους οίκους και έλεγα όχι. Ήθελα να δημιουργήσω και όχι να ξαναδημιουργήσω τους κώδικες ενός οίκου, μέσα από το αρχείο του. Το να χτίσεις μια start-up θέλει ρίσκο. Το να σχεδιάσω το AZ Factory ήταν μια νέα κουζίνα, όχι ένας μπουφές”a.

Μάθε να δουλεύεις με το ένστικτό σου

“Μετά την ισπανική γρίπη και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ένα peak δημιουργικότητας στη Γαλλία, γνωστό ως les année folles, όταν η Josephine Baker ήρθε στο Παρίσι και έκανε διάσημη τη jazz. H jazz έχει να κάνει με το διάλογο, βασίζεται στο ένστικτο. Δουλεύω με το ένστικτό μου και τώρα, σε αντίθεση με τα τρελά χρόνια, διανύουμε τα έξυπνα χρόνια. Ξέρουμε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη φύση, αλλά είμαστε μέρος της”.

Διαβάστε επίσης | Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής Alber Elbaz

MHT