αντιοξειδωτικά-τι-προσφέρουν-στο-δέρ-178741
©Juny Breeze/Instagram

Με περισσότερες από 18 εκατομμύρια καταχωρήσεις στο Google, καταλαβαίνετε πως όλοι μιλούν για τα αντιοξειδωτικά ως τον σταρ του καλοκαιριού. Τόσο το δέρμα, όσο και η συνολική υγεία του οργανισμού, ωφελούνται ιδιαίτερα από τα αντιοξειδωτικά, ειδικά το καλοκαίρι που η έκθεση στον ήλιο αυξάνεται. Η βιταμίνη C είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για αντιοξειδωτικά, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη συστατικά που οχυρώνουν την άμυνα του οργανισμού, και αν πιστεύετε πως οι φράουλες και το πορτοκάλι είναι τα μόνα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σας αποδεικνύουμε πως υπάρχουν πολλές ακόμη τροφές που κάνουν τη διαφορά.

Αυτά και άλλα χρήσιμα μυστικά για να φροντίσετε το σώμα και την επιδερμίδα σας με τον σωστό τρόπο θα τα βρείτε παρακάτω, μαζί με ένα οδηγό διατροφής για το καλοκαίρι:

Αντιοξειδωτικά: Τι προσφέρουν στο δέρμα μας;-1
©unsplash

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Σύμφωνα με το Heart Foundation, αυτές οι ενώσεις είναι φυσικοί παράγοντες που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς μας. Το σώμα μπορεί να τα παράγει ενδογενώς για να αμυνθεί από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και για αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την αμυντική του δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. «Τα βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα, παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία μας μέσω της διατροφής, αποτρέπουν την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι νευροεκφυλιστικές διεργασίες» Επίσης, μπορούν να εφαρμοστούν και τοπικά, ενώ έχουν θετική επίδραση και στην ομορφιά και την υγεία του δέρματος.

Ποιον μάχονται;

Ο «εχθρός» ονομάζεται ελεύθερες ρίζες. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε να τις ξεφορτωθείτε, τα καλά είναι ότι υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμησή τους. «Οι ελεύθερες ρίζες είναι άμεση συνέπεια του οξυγόνου» εξηγούν οι Snyder και Clum, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι ο σχηματισμός τους είναι μια φυσιολογική διαδικασία ως συνέπεια της αναπνοής. Χρειαζόμαστε οξυγόνο για να ζήσουμε. Είναι το καύσιμο που επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν την απαραίτητη ενέργεια για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, αλλά όταν «καίνε» αυτό το οξυγόνο απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες. Το σώμα υπερασπίζεται τον εαυτό του παράγοντας αντιοξειδωτικά, αλλά μερικές φορές δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει μόνο του την υπερβολική παραγωγή αυτών των επιβλαβών μορίων. Μεταξύ των παραγόντων που ενισχύουν το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών συμπαρατάσσονται και το στρες, το τσιγάρο, η υπεριώδης ακτινοβολία, η αστική ρύπανση, η μόλυνση του νερού, τα τοξικά μέταλλα, τα μεταποιημένα τρόφιμα και τα φάρμακα – μια μακρά λίστα αιτιών που δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε, αλλά μπορούμε να διαχειριστούμε.

Πώς δρουν;

Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν σε τέσσερα μέτωπα και έχουν προληπτικό ρόλο: εμποδίζουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τις οξειδωμένες ρίζες που έχουν ήδη σχηματιστεί και θέλουν να πολλαπλασιαστούν.

Αντιοξειδωτικά: Τι προσφέρουν στο δέρμα μας;-2
©unsplash

Εκτός της βιταμίνης C

Το καλό με τα αντιοξειδωτικά είναι ότι είναι ότι τα βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές μορφές: Οι βιταμίνες (C και E) είναι πιθανώς η πιο δημοφιλής μορφή, αλλά και οι πολυφαινόλες, ορισμένα μέταλλα, τα καροτενοειδή ή οι ισοφλαβόνες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά και μερικά μπαχαρικά ή βότανα, καθώς και μερικά φυτικά έλαια, αλλά και το τσάι, το κρασί και η σοκολάτα.

Οδηγός διατροφής για το καλοκαίρι (και όλο τον χρόνο)

Βιταμίνη C: Ανάμεσα στα φρούτα, ξεχωρίζουν τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα βερίκοκα, το μάνγκο, τα βατόμουρα, το ακτινίδιο, ο ανανάς ή τα δαμάσκηνα. Και μεταξύ των λαχανικών η πλουσιότερη σε αυτή τη βιταμίνη είναι η ντομάτα, το σπανάκι, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, το θυμάρι και ο κουρκουμάς.

Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια όπως ηλίανθος ή φύτρο σιταριού, ξηροί καρποί, όπως φουντούκι, φιστίκι ή αμύγδαλο, αβοκάντο, πατάτες, λάχανο, πάπρικα και ψάρια (ο σολομός και οι σαρδέλες είναι ένα παράδειγμα).

Μέταλλα: Ψευδάργυρος (κόκκινα κρέατα και πουλερικά, στρείδια και μερικά οστρακοειδή), σελήνιο (καρύδια Βραζιλίας, αυγά, σταφύλια, μπανάνες), χαλκός (οστρακοειδή, ψάρια, συκώτι, αυγά και μπαχαρικά), μαγγάνιο (ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και σίδηρος (σπανάκι, θαλασσινά, όσπρια, κρέας, μπρόκολο ή μαύρη σοκολάτα)

Πολυφαινόλες: Κρασί, σοκολάτα, ελιές, πράσινο τσάι και μαύρο τσάι.

Φλαβονοειδή: Κόκκινα φρούτα, κρεμμύδι και πράσο

Καροτενοειδή: Πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, ντομάτες και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Λαμπερό δέρμα

Μία από τις βιταμίνες που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε για την υγιή όψη του δέρματός μας είναι η βιταμίνη C, ένα αντιγηραντικό προϊόν, υπεύθυνο για την διαμόρφωση μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ασπίδας έναντι εξωτερικών παραγόντων και ελευθέρων ριζών. Must για οποιαδήποτε καλλυντική φόρμουλα που στοχεύει στη βελτίωση της ομοιομορφίας και της λάμψης του δέρματος, η βιταμίνη C συνδέεται συχνά με ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό, το φουρουλικό οξύ, το οποίο γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στον κόσμο της ομορφιάς. Το φουρουλικό οξύ αποσπάται από λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και σπόρους, ενώ έχει μεγάλη αντιοξειδωτική ισχύ και ως εκ τούτου περιλαμβάνεται σε πολλές συνθέσεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ηλιακής βλάβης.

Διαβάστε επίσης | Summer Ready: 5 tips για προσεγμένα πόδια πριν το καλοκαίρι