lomo-πώς-να-μην-κάνετε-τίποτα-χωρίς-να-νιώθ-237206
©Unsplash

«Όλοι πλέον γνωρίζουν τι είναι το FOMO, Fear of Missing Out: ο φόβος του να χάνεις κάτι!», επισημαίνει η Abigail (Abi) Mary Taugwalder, προπονήτρια στο Yin Yoga, Breathwork & Empowerment, η οποία μοιράζεται το όραμά της για ευημερία στην ιστοσελίδα της «Abi’s Journal». Αυτό το σύνδρομο, είναι μια πηγή άγχους, εμφανίζεται όταν για παράδειγμα χάσετε ένα κοινωνικό event ή και άλλες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που βασίζονται στο «seeing and being seen». Κάτι που έχουμε δει να αυξάνεται λόγω των social media τα τελευταία χρόνια, αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, έχει περιγραφεί ως «FOMO» από τον Αμερικανό μαθητή Patrick McGinnis το 2004.

Η ψυχική πίεση του FOMO

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πίεση που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας, δεν είναι χωρίς συνέπειες από ψυχική άποψη: «με το παραμικρό εμπόδιο, νιώθουμε αδύναμοι, ανικανοποίητοι…», αναφέρει η Abi. «Μπορεί να σχετίζεται με το στοιχείο «Wood » της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιθανά προβλήματα στο ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη, μεγάλες αλλαγές στην προσωπική ή την επαγγελματική ζωή που δεν έχουν επιλυθεί, συναισθηματικό τραύμα ή απλά άγχος, θυμό ή θλίψη που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ. Όλα αυτά δημιουργούν μια ανισορροπία που μας κρατά συνεχώς σε αγωνία. Αυτό είναι το FOMO. «Και συνεχίζει: «Όταν δεν καταφέρνουμε κάτι, βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση διεγερτικών και κορτιζόλης. Η ευεξία μας υποφέρει, υπάρχει επίσης αντίκτυπος στις αλληλεπιδράσεις μας με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους».

LOMO: Πώς να μην κάνετε τίποτα χωρίς να νιώθετε ενοχές-1
©Unsplash

Επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας με το LOMO

Οι λάτρεις της ευεξίας προτιμούν το LOMO ή το “Love of Missing Out!“. Η παραμονή στο σπίτι ένα βράδυ Παρασκευής για καλύτερη ανάκαμψη μετά από μια δύσκολη εβδομάδα ή το να κάνετε cocooning την Κυριακή, θα βοηθήσουν αρκετά την σωματική και ψυχική ισορροπία. Είναι διαλείμματα που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε καλύτερα μετά. «Μην παρασυρθείτε με τη ροή και φοβάστε το FOMO συνέχεια. Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας δημιουργώντας στιγμές ενδοσκόπησης», συνιστά η Abi. «Να είστε συγκεντρωμένοι, να προσέχετε τον εαυτό σας, να είστε παρόντες στη στιγμή. Τότε είναι που νιώθουμε ήρεμοι. Είναι το κλειδί για την ευτυχία.

«Η τέχνη της επιβράδυνσης περιλαμβάνει επίσης μια συγκεκριμένη ρουτίνα που σας επιτρέπει να δώσετε νόημα στη ζωή σας και να θέσετε συγκεκριμένους στόχους. «Αφήνοντας χώρο για ευελιξία, αυτό θα μας επιτρέψει να παραμένουμε δομημένοι. Δίνουμε χώρο για δημιουργικότητα και έτσι μπορούμε να διευρύνουμε το όραμά μας, να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Κάνουμε πράγματα με τη θέλησή μας και όχι από παρόρμηση», συνεχίζει η Abi. Τελικά, «το LOMO θα μας επιτρέψει να δούμε πιο καθαρά και αυτό θα βοηθήσει και το σώμα μας αλλά και κατ’ επέκταση τις σχέσεις μας. Είναι η τέχνη του να καλλιεργούμε χαρά στη συνείδησή μας».

LOMO: Πώς να μην κάνετε τίποτα χωρίς να νιώθετε ενοχές-2
©Unsplash

Οι 5 συμβουλές της Abi για υιοθετήσετε το “LOMO”:

Κάντε μια λίστα με συγκεκριμένα πράγματα που σας δίνουν χαρά και ενσωματώστε τα στην καθημερινότητά σας. Είναι το ραντεβού χωρίς όρους με τον εαυτό σας.

Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη – κάθε πρωί γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή και κάθε απόγευμα τρία πράγματα για τα οποία συγχαίρετε τον εαυτό σας (και χαμογελάστε)!

Να είστε 100% παρόντες αυτή τη στιγμή. Μοιραστείτε τις χαρές σας με όσους είναι παρόντες μαζί σας (όσοι δεν είναι εκεί μπορούν να περιμένουν, θα τις μοιραστείτε αργότερα).

Χρησιμοποιήστε την αναπνοή σας στο LOMO – αν έχετε εγκεφαλικό άγχος, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κλείστε τα μάτια σας και ακολουθήστε την αναπνοή σας για να επανέλθετε ξανά. Αυτό θα σας δώσει περισσότερη σαφήνεια.

Μείνετε αυθεντικοί, χαλαροί και διασκεδάστε!

Διαβάστε επίσης | Μακιγιάζ με ένα κεράσι; Το νέο TikTok trend

MHT