πώς-να-μην-είστε-υπερβολικά-απαιτητικ-240822
©Unsplash

Μετά από τις διακοπές, επιστρέψαμε με «φορτισμένες μπαταρίες» πριν από μια νέα χρονιά γεμάτη στόχους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Και όταν δεν νιώθετε αυτή τη γενική χαρά που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχετε για την επιστροφή, ούτε σχεδιάζετε κάτι, προκύπτει το αντίθετο: αποθαρρύνεστε.

Η δύναμη της συνήθειας 

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εστιάσουμε στις συνήθειες μας αντί στους στόχους. Ο καθορισμός στόχων είναι το πρώτο βήμα προς την αποτυχία. Η συνήθεια έρχεται πρώτη. Εάν είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, όλα τα άλλα θα έρθουν πολλαπλασιασμένα και βελτιωμένα», επιβεβαιώνει η coach Amagoia Eizaguirre, συγγραφέας του βιβλίου The Little Book of Healthy Habits (Alienta Editorial).

Πώς να μην είστε υπερβολικά απαιτητικές με τον εαυτό σας-1
©Unsplash

Για εκείνη, η φόρμουλα πριν από ένα νέο ξεκίνημα–και γενικά στη ζωή– είναι να επαναλαμβάνει κάτι αρκετά απλό για να εδραιώσει μια συνήθεια. Οι στόχοι θα έρθουν αργότερα και έτσι θα αποφύγουμε την αντιμετώπιση της αποτυχίας, ακριβώς επειδή η μετάβαση μέσα από υψηλές προκλήσεις συνεπάγεται επίσης την αυτοαπαίτηση και την ενοχή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το να μην έχουμε στόχους συνιστάται περισσότερο, αλλά αποτελεί απλώς μια ακόμη επιλογή. «Είναι απολύτως υγιές να μην έχετε. Εξαρτάται από τη στιγμή της ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Ίσως έχετε πετύχει αυτό που είχατε θέσει να κάνετε και νιώθετε σαν να το ζείτε καθημερινά και αργότερα το σώμα σας να ζητά νέες προκλήσεις και να ξεκινήσετε από την αρχή», εξηγεί η Cinthya Molina, ψυχολόγος στο SHA Wellness Clinic. «Οι στόχοι είναι εκεί για να εστιάσετε σε κάτι, δίνουν έναν οδηγό, αλλά το να μην έχετε πάντα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποθαρρύνεστε ή ότι δεν έχετε ενδιαφέροντα. Μερικές φορές μπορεί να είναι υγιές να μην είστε τόσο απαιτητικοί με τον εαυτό σας», λέει η ειδικός.

Πώς να μην είστε υπερβολικά απαιτητικές με τον εαυτό σας-2
©Unsplash

Ακούστε τις ανάγκες σας

Για την Eizaguirre σημασία έχει πάνω απ’ όλα, να ακούει κανείς τον εαυτό του χωρίς φόβο. «Η αυτογνωσία είναι το κλειδί γι’ αυτό, να σχεδιάσετε στο μυαλό σας πράγματα που σας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θεωρούμε επιτυχία, ευτυχία και εκπλήρωση». Από αυτή την αυτοαντίληψη αποφασίζεται αν θα έχουμε ή όχι στόχους και ποιοι πρέπει να είναι.

«Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι την αβεβαιότητα με τον ίδιο τρόπο. Όσοι έχουν υψηλότερη ανοχή μπορούν να βρουν κίνητρο να ακολουθήσουν τη ροή. Αλλά αν είναι δύσκολο για κάποιους να διαχειριστούν την αβεβαιότητα, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε μικρά επιτεύγματα και να σχεδιάσετε πώς να τα επιτύχετε. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε το άγχος να μας καταβάλει», επισημαίνει η ψυχολόγος Marta Calderero, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Εκπαιδευτικών Σπουδών στο UOC (Universitat Oberta de Catalunya).

Πώς να μην είστε υπερβολικά απαιτητικές με τον εαυτό σας-3
©Unsplash

Τοξική θετικότητα και social media 

Όταν φτάνει ο Σεπτέμβριος, αυτόματα μας έρχονται στο μυαλό όλα αυτά που έχουμε βάλει στόχο να κάνουμε. Και ίσως να βλέπετε παντού φράσεις στα social media που να σας συμβουλεύουν και να σας ενθαρρύνουν ότι «μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα». «Πολλοί άνθρωποι που βλέπουν αυτές τις φράσεις, μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι επειδή συνήθως μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να νιώσουμε πως κάνουμε κάτι», εξηγεί η Calderero, η οποία περιγράφει ορισμένες από αυτές τις φράσεις ως «τοξικούς ισχυρισμούς που δεν κατευθύνουν κάπου και οδηγούν σε μια αποφυγή αντιμετώπισης που καταλήγει να επιδεινώνει τη συναισθηματική δυσφορία μακροπρόθεσμα».

Για την ειδικό του SHA Wellness, αυτή η τοξική θετικότητα συνδέεται εξαιρετικά με τη χρήση των social media. «Τα μηνύματα της πραγματικής ζωής έχουν λιγότερα likes από τα quotes του Instagram που μας καλούν να είμαστε καλά, να δούμε τη ζωή θετικά. Η συναισθηματική ωριμότητα βοηθάει στο να μην επηρεάζεστε από αυτή την πίεση που καθορίζει το ρυθμό αυτό, έναν ρυθμό που μπορεί να μην θέλετε να ακολουθήσετε», επισημαίνει.

Η comfort zone μπορεί να κάνει καλό 

Σε συμφωνία με όλα τα παραπάνω είναι και αυτός ο ισχυρισμός να φεύγουμε συνεχώς από την comfort zone. «Το να εκτίθεστε σε καταστάσεις που σας κάνουν να φύγετε από αυτή τη ζώνη, είναι ενδιαφέρον αν περιλαμβάνει μάθηση, αλλά δεν μαθαίνετε πάντα και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αν βρίσκεστε σε μια υγιή ζώνη».

Πώς να μην είστε υπερβολικά απαιτητικές με τον εαυτό σας-4
©Unsplash

Δίνουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία

Είναι σημαντικό να έχετε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχετε και για τους στόχους που έχετε επιτύχει. Η Caldero συμβουλεύει να ξεκινήσετε τη μέρα σας αφού θυμηθείτε τα προηγούμενα επιτεύγματα σας, για να μειώσετε το άγχος των μελλοντικών προκλήσεων.

Περιορίστε τη χρήση των social media, ειδικά αν σας κάνουν να αισθάνεστε πίεση όταν πρόκειται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. «Ο κόσμος που βλέπουμε στα social media δεν είναι πραγματικός», μας υπενθυμίζει η Μολίνα.

Η σωματική άσκηση βοηθά στην αποκατάσταση της ρουτίνας και στο τέλος της ημέρας είναι μια στιγμή αποσύνδεσης και για τον εαυτό σας.

Το να επιμένετε στην αυτογνωσία είναι τόσο απαραίτητο όσο το να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. «Συνίσταται στο να γνωρίζουμε το γιατί των πραγμάτων που κάνουμε και να σχεδιάζουμε ρεαλιστικά σχέδια δράσης», προσθέτει η Amagoia Eizaguirre.

Πρόκειται για τη μετατροπή στόχων σε συνήθειες, το σχεδιασμό απλών κανόνων και την επανάληψη τους. «Μην σκοπεύετε να χάσετε 10 κιλά, απλά τρώτε υγιεινά. », συμβουλεύει η Eizaguirre.

Διαβάστε επίσης | Σαμπουάν: Ποιο προϊόν να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας;