ξυπνάτε-με-άγχος-τα-tips-των-ψυχολόγων-για-252264
©unsplash

Σε όλους έχει συμβεί όταν διανύουμε έντονες περιόδους πίεσης να μη κοιμόμαστε καλά ή να ξυπνάμε το πρωί και να κατακλυζόμαστε από το στρες. Σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό, αυτή η συνθήκη δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε και συνήθως φεύγει όταν ηρεμεί η καθημερινότητα.

Τι συμβαίνει όμως όταν το πρωινό άγχος και η αϋπνία είναι χρόνια φαινόμενα; Τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι μόνο η ένταση της καθημερινότητας που οφείλεται για την ανησυχία μας, αλλά το πρόβλημα έγκειται σε κάτι βαθύτερο που μας δυσκολεύει και μας εμποδίζει από το να χαλαρώσουμε. Πριν γενικεύσουμε και μιλήσουμε για αγχώδη διαταραχή, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τι είναι αυτό που μας αναστατώνει και έτσι να φτάσουμε στη ρίζα της δυσφορίας.

Ξυπνάτε με άγχος; Τα tips των ψυχολόγων για να το αντιμετωπίσετε-1
©unsplash

Η ορμόνη του στρες

Η κορτιζόλη, ή αλλιώς η ορμόνη του στρες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το πρωινό άγχος. Οι μελέτες αποδεικνύουν πως τα άτομα με στρες εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το πρωί, γεγονός που υποδεικνύει από πού μπορεί να πηγάζει το πρόβλημα.

Το άγχος και ο φόβος

Πολλές φορές το άγχος που αισθανόμαστε μπορεί να μη βρίσκει αντίκρυσμα στην πραγματικότητα. Αντιθέτως μπορεί να οφείλεται σε ενδόμυχους φόβους που έχουν χρονίσει χωρίς να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα στον φόβο του να μείνουμε μόνοι μας. Η υπερβολική σκέψη πάνω σε τέτοιου είδους φόβους προκαλεί στρες και συνεπώς ρίχνει την ποιότητα ζωής μας, κρατώντας μας 24/7 σε εγρήγορση.

Αν ο φόβος μας είναι πώς θα βγάλουμε την κάθε ημέρα ολοκληρώνοντας κάθε μικρο-υποχρέωση, τότε το στρες είναι πιθανό να μειωθεί κατά τη διάρκειά της, όσο φυσικά φτάνουμε προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν ωστόσο επιδιώκουμε να γεμίζουμε εμμονικά τη ζωή μας με υποχρεώσεις για να μην έχουμε χρόνο να σκεφτούμε ό,τι μας απασχολεί, τότε το πιθανότερο είναι πως το αγχός μόνο θα αυξάνεται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μας «πνίξει».

Αϋπνία και άγχος

Η αϋπνία είναι μια από τις μεγαλύτερες διαταραχές του 21ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, το πρωινό άγχος σχετίζεται συνήθως με την αϋπνία. Την ώρα του ύπνου, ο απώτερος στόχος είναι να αφήσουμε τον εγκέφαλο μόνο του για να ξεκουραστεί. Αν όμως πριν πέσουμε στο κρεβάτι αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να σχεδιάζουμε, να αναλύουμε το σήμερα και το αύριο δεν τον αφήνουμε να ηρεμήσει και συνεπώς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Ξυπνάτε με άγχος; Τα tips των ψυχολόγων για να το αντιμετωπίσετε-2
©unsplash

Για να μειώσετε το άγχος όταν ξυπνάτε, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταγράψετε τα πράγματα που σας ανησυχούν  σε ένα σημειωματάριο. Πριν κοιμηθείτε λοιπόν, σημειώστε ό,τι σας αγχώνει ή σας προκαλεί δυσφορία και αφήστε το να βγει από μέσα σας, αφήνοντας χώρο για χαλάρωση. Επίσης, αφήστε το κινητό τουλάχιστον μια ώρα πριν πάτε για ύπνο, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα ή διαβάστε ένα βιβλίο. Αν δεν μπορεί με τίποτα να σας πάρει ο ύπνος, είναι απαραίτητο να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε αλλού. Δεν συνιστάται να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι γιατί έτσι το συνδέετε με την αϋπνία.

Τι κάνουμε το πρωί

Αν η βραδινή «προετοιμασία» δεν είναι αρκετή για να κοιμηθείτε ευχάριστα και να σηκωθείτε ανάλαφροι το πρωί, προσπαθήστε να ενσωματώσετε στην πρωινή σας ρουτίνα δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός ή η σωματική άσκηση. Αν και πάλι δεν βλέπετε διαφορά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Αρνητικές σκέψεις

Είναι σύνηθες τα άτομα που υποφέρουν από άγχος να αναπτύσσουν αρνητικά μοτίβα σκέψης κάθε πρωί, γεγονός που αυξάνει το στρες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν την πρακτική του letting go. Κανονικά, εκεί που θα σκεφτείτε «τι θα γινόταν αν», αντιστρέψτε τη σκέψη σας και αναλογιστείτε πως δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα. Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις και αντιμετωπίσετε τις βάζοντας στη θέση τους θετικές.

Διαβάστε επίσης | Ψυχική υγεία: 5 επιστημονικοί τρόποι να διαχειρίζεστε το στρες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge