material-minimalism-το-να-ζούμε-με-λιγότερα-υλικά-αγαθ-247211
©Unsplash

Έχετε ακούσει ποτέ για το material minimalism;

Η αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του material minimalism δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται αρκετό καιρό για να υιοθετηθεί στην καθημερινότητα. Ένα πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσετε να μειώσετε τον αριθμό των σκέψεων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία και εμποδίζουν την ενέργεια και να αναζητήσετε μια διαδικασία ψυχικού καθαρισμού που θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Αυτό σε συνδυασμό με το material minimalism μπορεί να βοήθησει πολύ. Και ακόμη περισσότερο στην εποχή που η βιωσιμότητα είναι απαραίτητη, όπως και το να μην συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες αντικειμένων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πλανήτη.

Όπως συμβουλεύει και η Marie Kondo: Ξεφορτωθείτε όσα δεν σας κάνουν ευτυχισμένους ή που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για περισσότερο από ένα χρόνο. Όπως και επίσης προσπαθήστε να δίνετε λιγότερη σημασία στο τι συμβαίνει γύρω σας και αυτό θα σας δώσει τόση ηρεμία όσο ένα μάθημα γιόγκα (ή μερικές φορές περισσότερο). Και τελικά, η κλασική φράση «όσα περισσότερα έχουμε, τόσα περισσότερα θέλουμε» κρύβει μια αρκετά ουσιαστική αλήθεια και το να έχουμε υπερβολικά πολλά αντικείμενα είναι μια πηγή άγχους.

Η ψυχολόγος Pilar Guerra Escudero μοιράζεται τα απαραίτητα tips για να εξερευνήσετε βαθύτερα τα αποδεδειγμένα οφέλη της μείωσης του αριθμού των υλικών αγαθών που πρέπει να διαθέτουμε. Γιατί μετά την αρχική ευφορία, η γνώση των πλεονεκτημάτων που έχει η συνήθεια του να ζούμε με λίγα, θα σας βοηθήσει πολύ να διατηρήσετε την αντικειμενικότητά σας με την πάροδο του χρόνου.

Material minimalism: Το να ζούμε με λιγότερα υλικά αγαθά μειώνει το στρες-1
©Unsplash

Τι είναι το material minimalism;

Το να έχουμε έναν λογικό αριθμό αντικειμένων (σε αντίθεση με χιλιάδες πράγματα που έχουμε μερικές φορές στις ντουλάπες, τα μπάνια και τα γραφεία μας), είναι μια έννοια που, όπως επισημαίνει η Pilar Guerra, συνδέεται με αυτήν της «επιλογής του να κατέχει κάποιος τα απολύτως απαραίτητα πράγματα στη ζωή του». Αυτό είναι ένα νέο κοινωνικό παράδειγμα όπου η αξία που δίνουμε στα υλικά αγαθά, είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να διαφοροποιήσουμε μεταξύ το τι είναι απαραίτητο και τι δεν είναι.

Material minimalism: Το να ζούμε με λιγότερα υλικά αγαθά μειώνει το στρες-2
©Unsplash

Τα οφέλη του material minimalism

Η κατοχή λιγότερων αγαθών μειώνει το στρες

Και η εξήγηση είναι λογική: “Το άγχος είναι μια ανθρώπινη απάντηση στην εμφάνιση ενός ή περισσότερων ερεθισμάτων. Όταν αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο αριθμό ερεθισμάτων, η πιθανότητα να αισθανόμαστε άγχος ή στεναχώρια είναι μεγαλύτερη, γιατί απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από εμάς να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Το να βρίσκεστε γύρω από λίγα πράγματα και να επιλέγετε μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα, μειώνει την υπερεπαγρύπνηση που σχετίζεται με τη συνεχή επαφή μαζί τους, την παρατήρηση της λειτουργικότητας ή μη, τη χρησιμότητα ή την μη χρησιμότητα τους και ως εκ τούτου, μας επιτρέπει να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον χωρίς προβλήματα», εξηγεί η Ισπανίδα ψυχολόγος.

Material minimalism: Το να ζούμε με λιγότερα υλικά αγαθά μειώνει το στρες-3
©Unsplash

Διευκολύνει τη συγκέντρωση

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην καθαριότητα του περιβάλλοντος κάποιου, αλλά στο γεγονός ότι όταν κατέχει κανείς λιγότερα πράγματα, μειώνονται και οι απαιτήσεις που προκαλούν αυτά. «Η σπατάλη προσοχής στη φροντίδα και τη συντήρηση πολλαπλών αντικειμένων, δραστηριοτήτων ή δεσμεύσεων, απαιτεί την ανάπτυξη πολλών εκτελεστικών λειτουργιών όπως η προσοχή, η συγκέντρωση, η μνήμη, η ικανότητα επιλογής και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων», τονίζει η ψυχολόγος. Η φροντίδα των πραγμάτων μας αναγκάζει, όπως επισημαίνει η ειδικός, να ενεργοποιούμε συνεχώς τη λειτουργία της «πολυλειτουργίας», η οποία σαφώς βλάπτει τη συναισθηματική μας ευεξία.

Μας βοηθά να είμαστε (λίγο) πιο ευτυχισμένοι 

Ο μινιμαλισμός δεν είναι απλώς η μείωση του αριθμού των πραγμάτων που έχουμε: η δουλειά που κάνουμε για τον μινιμαλισμό μας βοηθά επίσης να τον πλησιάσουμε. «Μας κάνει πιο γαλήνιους γιατί νιώθουμε πιο ελεύθεροι και ανάλαφροι», λέει η Pilar Guerra. Εάν η επιθυμία για κατοχή πραγμάτων πάει παραπέρα και στρέφεται σε καταναγκαστικές αγορές, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα: «Πολλές ψυχολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι παρορμητικές αγορές γίνονται καταναγκαστικές, επειδή η βάση αυτής της συμπεριφοράς συνδέεται με περιοριστικές πεποιθήσεις, ότι το να έχεις περισσότερα, είναι σαν να φτάνεις μια ορισμένη κοινωνική θέση, ή ότι το να έχεις περισσότερα θα βελτίωνε την αυτοεκτίμηση ή θα κάλυπτε κάποια κενά. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε έτσι».

Material minimalism: Το να ζούμε με λιγότερα υλικά αγαθά μειώνει το στρες-4
©Unsplash

Πώς να εξασκήσετε το material minimalism;

Η Pilar Guerra Escudero συνιστά επίσης:

Διακρίνετε την ανάγκη από την επιθυμία. Για την ψυχολόγο αυτό είναι βασικός κανόνας. «Οι άνθρωποι γεννιούνται με βασικές, αντικειμενικές και καθολικές ανάγκες, όπως το φαγητό, ο ύπνος και οτιδήποτε συμβάλλει στη διατήρηση της ζωής. Οτιδήποτε άλλο θεωρείται ως επιθυμία για βελτίωση ή άνεση, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε νερό για να ζήσουμε, αλλά όχι κάποιου είδους γυάλινο δοχείο, ούτε ντουλάπια γεμάτα δοχεία για νερό», εξηγεί.

Σκεφτείτε, εφεύρετε και ανακυκλώστε. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κάτι, είναι σημαντικό να μελετήσετε λίγο την αναγκαιότητα αυτής της επιλογής και να φανταστείτε τις πιθανές εναλλακτικές.

Ό,τι αγοράζετε, πρέπει να το προσέχετε. Και αυτό περιλαμβάνει ακριβώς το είδος της εγρήγορσης για το οποίο λέγαμε νωρίτερα, το οποίο μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους μας.

Διαβάστε επίσης | 6 καθαριστικά προσώπου για να μην ξεχνάτε ποτέ το ντεμακιγιάζ