8-μικρές-αλλαγές-που-μπορούν-να-βελτιώσ-246357

Το 2022 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι τόσο αναγκαία που φτάνει στο ίδιο επίπεδο με τη σωματική, και είναι μια ανάγκη που πρέπει ακόμα να συνεχίσουμε να αφομοιώνουμε.

Η Vogue καταγράφει τα πιο σημαντικά tips που πρέπει να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ισορροπία στην ψυχική σας υγεία.

Το self-care δεν σημαίνει ότι είστε εγωιστές

Η φροντίδα του εαυτού μας πρέπει να είναι η προτεραιότητα στη ζωή μας και όπως είπε η ψυχολόγος Sara Noheda: «Μπορώ να βοηθήσω όσο νιώθω. Αν δεν είμαι καλά, δεν έχω τίποτα να δώσω. Όλα ξεκινούν από εμένα. Δεν είναι εγωιστική προσέγγιση, αλλά ρεαλιστική», είπε. Επιπλέον, το να πιστεύουμε ότι η φροντίδα του εαυτού μας δεν αποτελεί προτεραιότητα, συχνά προκαλεί μια άλλη αρνητική σκέψη: να πιστεύουμε ότι οι άλλοι πρέπει να το κάνουν για εμάς και να μπούμε σε μια αδράνεια αρνητικών παραπόνων που δεν ωφελούν κανέναν.

8 μικρές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία μας-1
©Unsplash

Η ανησυχία για τα πάντα δεν ωφελεί κάπου

Η αλήθεια είναι ότι συνηθίζουμε να σπαταλάμε την ενέργεια μας κάνοντας υποθέσεις που θα μπορούσαν να συμβούν σε ορισμένες καταστάσεις. Αυτή η ανησυχία που έχουμε πριν συμβούν κάποια πράγματα είναι ένας τρόπος να παραμείνουμε μπροστά και να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό. Αλλά όταν πέφτουμε σε αυτό το μονοπάτι της υπερβολικής σκέψης, πρέπει να σκεφτόμαστε τη φράση της ψυχολόγου Ana Gutiérrez Laso: «Το να ανησυχείτε δεν σημαίνει ότι κάνετε το σωστό. Η «προ-απασχόληση» ορίζει την εσωτερική κατάσταση πριν από την αποτελεσματική «αντιμετώπιση» με κάτι, και δεν αφορά τη σπατάλη ενέργειας στα προηγούμενα, αλλά το να ξεκινάμε κάτι το συντομότερο δυνατό. Το να ανησυχείτε δεν σημαίνει ότι κάνετε το σωστό για να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση και όταν η ανησυχία είναι υπερβολική, μας μπλοκάρει αντί να μας οδηγεί σε αποτελεσματική απάντηση».

Η θετικότητα μπορεί να λειτουργήσει

Η θετικότητα είναι μια κατάσταση του μυαλού που συνδέεται με την προσωπικότητα και με την οποία κάποιος γεννιέται ή δεν γεννιέται. Και όπως έχουμε ακούσει και από πολλούς ειδικούς: «Μπορείτε να μάθετε να είστε θετικοί, αλλά πρέπει να κάνετε προσπάθεια και να είστε σταθεροί για να το πετύχετε. Η αλλαγή είναι δαπανηρή επειδή το μυαλό μας έχει συνηθίσει να σκέφτεται και να κοιτάζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο που είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που θέλουμε», σύμφωνα με την Blanca Tejero Claver, ερευνήτρια στην ομάδα κυβερνοψυχολογίας UNIR. Λαμβάνοντας υπόψη ότι με το να είμαστε θετικοί θα μπορέσουμε να βρούμε καλύτερες λύσεις έτσι και αξίζει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

8 μικρές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία μας-2
©Unsplash

Δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα

Τα μηνύματα ενδυνάμωσης που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το τοξικό θετικό κάλεσμα, που φέρνει αρνητικά αποτελέσματα για εμάς όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής, και σύμφωνα με τον ψυχολόγο José Elías «οι αποτυχίες είναι βήματα προς την επιτυχία» και ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. «Υπάρχει πάντα κάτι να κάνουμε, οι ζωές μας γίνονται πιο περίπλοκες, το να μαθαίνουμε να εντοπίζουμε τι δεν πρέπει να συμβαίνει σήμερα και τι μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας βοηθάει πολύ», προσθέτει η ψυχολόγος Ibana Hijosa Sola.

8 μικρές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία μας-3
©Unsplash

Η αυτοεκτίμηση είναι μια ομαδική προσπάθεια

Πριν από λίγο καιρό ακούσαμε την ηθοποιό Cayetana Guillén Cuervo να μιλά για την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας γυναικείος ιστός αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών», κάτι που θεωρείται ακόμη πιο απαραίτητο αφού γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι τα κορίτσια έχουν ήδη λιγότερη αυτοπεποίθηση από την παιδική ηλικία. Όπως διαπιστώθηκε το 2017, στο περιοδικό Science τα εξάχρονα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό από τα αγόρια να πιστεύουν ότι τα μέλη του φύλου τους είναι «έξυπνα» και «φωτεινά», επομένως είναι σημαντικό να ασκούμε θετική ενίσχυση στα άτομα που μας περιβάλλουν και να τους υπενθυμίζουμε τις καλές πτυχές τους που ξεχωρίζουν και μιλάμε με στοργή. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλά και θα βοηθήσει στην δική σας ψυχική υγεία αλλά και των άλλων.

Προσπαθήστε να μιλήσετε με τον καλύτερο σας φίλο

«Όταν μια γυναίκα γίνεται η καλύτερή σου φίλη, η ζωή είναι πιο εύκολη». Αυτή η φράση προέρχεται από την Diane Von Furstenberg και είναι μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κάνουμε πράξη. Πόσες φορές μιλάμε στον εαυτό μας με έναν απαιτητικό και σκληρό τρόπο που δεν θα μιλούσαμε ποτέ σε κανέναν άλλο; Δεν είναι εύκολο –σίγουρα είμαστε κάποιες φορές υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό μας όταν κάνουμε λάθη–, αλλά πρέπει να θυμόμαστε μια φράση που έχει πει ο ψυχολόγος Jesús Matos: «Να μάθουμε να τροποποιούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας».

8 μικρές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία μας-4
©Unsplash

Μιλήστε για την ψυχική υγεία δημόσια

Τα τελευταία χρόνια πολλά δημόσια πρόσωπα μίλησαν για την ψυχική τους κατάσταση, ομαλοποιώντας μια συζήτηση που για πολύ καιρό θεωρούνταν σχεδόν ταμπού. Το να μιλάμε για την ψυχική υγεία μπροστά σε άλλους, όπως μιλάμε για άλλες πτυχές της υγείας μας, είναι πολύ ωφέλιμο και όπως εξήγησε η ψυχολόγος Ana Gómez de Escauriza, «το να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας θα μας βοηθήσει να τα διαχειριστούμε και να τα ρυθμίσουμε καλύτερα».

Σκεφτείτε λιγότερο για να έχετε περισσότερη ενέργεια

Στην εποχή της υπερβολικής σκέψης και της αβεβαιότητας, η προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε διαδικασίες ψυχικής υγιεινής και ψυχολογικού μινιμαλισμού μπορεί να βοηθήσει πολύ. Δεν είναι εύκολο να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις, αλλά όταν εμφανίζονται, μια καλή λύση είναι να ακολουθήσουμε την συμβουλή της Pilar Guerra. «Είναι αδύνατο να είμαστε ευτυχισμένοι όταν γινόμαστε αναγνώστες μυαλού. Η ενεργειακή δαπάνη είναι τεράστια: δεν υπάρχει χειρότερη άσκηση από το να κάνεις τα 100 μέτρα περνώντας γύρω από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο», επιβεβαιώνει.

Διαβάστε επίσης | Μαύρες μπότες: Όλα τα στιλ που είναι τάση τώρα

MHT