πώς-να-πλένετε-τις-πετσέτες-για-καθαρό-246148

Το καλό και σωστό πλύσιμο της πετσέτας μας, αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών μας, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια, ειδικότερα αν έχετε κανονικό δέρμα – σίγουρα σε αυτή την περίπτωση θέλετε απλά οι πετσέτες σας να είναι απαλές – αλλά όσον αφορά το ευαίσθητο δέρμα, παίζει κυρίαρχο ρόλο. Στην πραγματικότητα, αυτή η τάση που προτείνει την αντικατάσταση του παραδοσιακού μαλακτικού υφασμάτων με το ξύδι, σχετίζεται άμεσα και με την υγεία του δέρματός μας.

Μάλιστα, ο Dr Rodney εξήγησε στο Apartment Therapy ότι τα απορρυπαντικά ρούχων και τα μαλακτικά υφασμάτων, περιέχουν συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα. «Το σωστό πλύσιμο των ρούχων είναι μια λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι τα σεντόνια και οι πετσέτες δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις», είπε.

Πώς να πλένετε τις πετσέτες για καθαρό δέρμα και λαμπερά μαλλιά;-1
©Matilde Djerf/Instagram

Η Vogue μίλησε για όλα αυτά με δερματολόγους και experts για το δέρμα και τα μαλλιά.

Είναι καλύτερο για το δέρμα να μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό όταν πλένετε τις πετσέτες;

Για τη δερματολόγο Paloma Borregón, διευθύντρια της Clínica Kalosia, η χρήση μαλακτικού κατά το πλύσιμο των πετσετών δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας επηρεάσει αν έχετε υγιές δέρμα. Ωστόσο, τόσο αυτή όσο και η Dr Natalia Jimenéz, δερματολόγος στον Όμιλο Pedro Jaén, συμβουλεύουν να αποφύγετε τη χρήση αυτού του προϊόντος εάν έχετε ατοπικό δέρμα «καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει τη δερματίτιδα», προσθέτει.

Η Borregón συμπληρώνει: «Το μαλακτικό περιέχει άρωμα, συντηρητικά, Kathon CG… που μπορούν να είναι επιβλαβή για το ευαίσθητο, ατοπικό ή πολύ αντιδραστικό δέρμα. Ωστόσο, εάν έχετε πολύ ξηρό δέρμα, η μη χρήση μαλακτικού μπορεί να κάνει την πετσέτα πολύ άκαμπτη και να ερεθίσει το δέρμα σας. Χωρίς αμφιβολία, καλό είναι να βρείτε μια μέση λύση και να προσαρμόσετε το πλύσιμο ανάλογα με κάθε τύπο δέρματος», εξηγεί η δερματολόγος.

Πώς να πλένετε τις πετσέτες για καθαρό δέρμα και λαμπερά μαλλιά;-2
©Blanca Padilla/Instagram

Ξύδι έναντι μαλακτικού

Η αντικατάσταση του μαλακτικού με το ξύδι –οι πετσέτες είναι πιο απαλές και η μυρωδιά του απορρυπαντικού ενισχύεται – μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική. Μάλιστα, στην Roux Maison, συμβουλεύουν να προσθέσετε ένα φλιτζάνι ξύδι μαζί με το απορρυπαντικό σε ένα πρώτο πλύσιμο και αν προτιμάτε, μπορείτε να προσθέσετε μαγειρική σόδα σε δεύτερο πλύσιμο (χωρίς να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό).

Μια άλλη εναλλακτική είναι να αντικαταστήσετε το μαλακτικό με μια δόση από λευκό ξύδι, για να διασφαλίσετε ότι οι πετσέτες διατηρούν την απορροφητικότητά τους. Επιπλέον, όπως επιβεβαίωσε η María del Carmen Romero,  γιατρός στις Βιολογικές Επιστήμες και expert στη Μικροβιολογία, αν και οι πετσέτες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών, εάν δεν είναι δυνατό σε αυτή τη θερμοκρασία, η χρήση λευκού ξιδιού είναι μια επιλογή για να τις πλύνετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία και να απομακρύνετε τυχόν μικροοργανισμούς που μπορεί να υπάρχουν.

Πώς να πλένετε τις πετσέτες για καθαρό δέρμα και λαμπερά μαλλιά;-3
©Unsplash

Η περίπτωση της πετσέτας μαλλιών

Όσον αφορά τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε για να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας, οι δερματολόγοι δεν βρίσκουν επιστημονικό λόγο για να μην χρησιμοποιούμε μαλακτικό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εάν δεν επιλέγετε μαλακτικό, οι πετσέτες παραμένουν πιο σκληρές και στεγνώνουν καλύτερα.

Η Miriam Quevedo, δημιουργός της εταιρείας καλλυντικών για το δέρμα και τα μαλλιά που φέρει το όνομά της, συνιστά, για παράδειγμα, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτικό όταν πλένετε την πετσέτα για να τυλίξετε τα μαλλιά σας, επειδή θα μπορούσε να φθείρει τις μικροΐνες με τις οποίες έχει κατασκευαστεί και μπορεί να μειώσει το χρόνο στεγνώματος έως και 50% και προστατεύει τις ίνες της τρίχας.

«Αν δεν χρησιμοποιούμε μαλακτικό, εκμεταλλευόμαστε την απορροφητική ισχύ που έχει η πετσέτα που τυλίγουμε τα μαλλιά μας για να μειώσουμε τη χρήση εργαλείων θερμότητας», λέει. Μάλιστα, η Inés Vaz-Pinto, από την εταιρεία πετσετών Torres-Novas, συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό ή χλωρίνη για να μην τροποποιήσετε το ύφασμα βάσης των πετσετών. Επιπλέον, συμβουλεύει επίσης να μην καθαρίζετε τις πετσέτες μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα. «Το πλύσιμο τους χωριστά είναι μια καλή συνήθεια για να διατηρηθούν φρέσκες».

Πώς να πλένετε τις πετσέτες για καθαρό δέρμα και λαμπερά μαλλιά;-4
©Unsplash

Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται οι πετσέτες;

Η María del Carmen Romero επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το χρόνο χρήσης μιας πετσέτας κατά το πλύσιμο, αλλά κατά γενικό κανόνα συμβουλεύει να το κάνετε μετά από τρεις ή τέσσερις χρήσεις (και να τις αερίζετε πάντα μετά τη χρήση τους ώστε να μην είναι βρεγμένες, ακόμα κι αν δεν έχουν πλυθεί). Στην περίπτωση αυτών που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά, η ειδικός επιμένει σε κάτι άλλο ενδιαφέρον: «Η φυσιολογική χλωρίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι πιο μεγάλη. Επιπλέον, η πετσέτα μαλλιών γίνεται πιο υγρή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μύκητες », εξηγεί. Επομένως, δεν πρέπει να παρατείνουμε τη χρήση αυτών των πετσετών πολύ και πρέπει να τις πλένουμε πιο συχνά.

Διαβάστε επίσης | Χωρίστρα στο πλάι: Είναι ξανά τάση;