5am-club-τι-μας-προσφέρει-το-πολύ-πρωινό-ξύπν-250313
©unsplash

Από beauty tips σε συνταγές ή styling hacks, το Tik Tok είναι μια πλατφόρμα γεμάτη με μικρο-πράγματα που μπορούν να μας αλλάξουν τη ζωή. Ανάμεσα στο αχανές υλικό και περιεχόμενό του, δεν είναι απίθανο να πέσουμε πάνω σε «συνήθειες» που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε εμάς, πράγμα που δοκιμάζουν συχνά οι χρήστες του, «χτίζοντας» έτσι τα μεγάλα lifestyle trends που στη συνέχεια βλέπουμε να υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.

Λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, λίγο η ανάγκη για αλλαγή αλλά και μίμηση, ένα από τα trends που είναι viral αυτή τη στιγμή στο Tik Tok ακούει στο όνομα “5am Club”. Αναφερόμενο στο πολύ πρωινό ξύπνημα (από τις 5 το πρωί) και εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Robin Sharma, το συγκεκριμένο όνομα ορίζει την τάση που θέλει τους ανθρώπους να ξυπνούν από το χάραμα για να αδράξουν τη μέρα με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές. Αν και πρόκειται για ώρα που ο περισσότερος κόσμος κοιμάται, τα wellness προφίλ στο Tik Tok υποστηρίζουν πως είναι ιδανική για παραγωγικές δραστηριότητες και χρόνο με τον εαυτό μας, αλλάζοντας τα δεδομένα που θέλουν το ύπνο νούμερο ένα προτεραιότητα.

5am Club: Τι μας προσφέρει το πολύ πρωινό ξύπνημα;-1
©unsplash

«Ακολουθήστε με στο παραγωγικό πρωινό μου», γράφουν συχνά οι περιγραφές κάτω από τα βίντεο του “5am Club” και αυτό που βλέπουμε εμείς είναι γυναίκες να ξυπνούν πριν τη δύση του ηλίου, να καθαρίζουν το πρόσωπό τους, να αθλούνται, να παίρνουν πρωινό, να διαλογίζονται, να ακούν podcast και σε γενικές γραμμές να κάνουν ό,τι θα έκαναν στη καθημερινότητά τους, αλλά πολύ νωρίτερα. Διασημότητες όπως η Michelle Obama, η Kris Jenner, η Oprah αλλά και η Jennifer Aniston έχουν και αυτές δηλώσει την αδυναμία τους στο πολύ πρωινό ξύπνημα, ενώ στον πυρήνα όλου αυτού του – όχι και τόσο συνηθισμένου lifestyle – βρίσκεται η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας.

5am Club: Τι μας προσφέρει το πολύ πρωινό ξύπνημα;-2
©unsplash

Τι λένε όμως για αυτό οι ψυχολόγοι; Πώς σχολιάζουν την ανάγκη μας για ακόμη περισσότερη δραστηριότητα σε μια ήδη πιεστική καπιταλιστική καθημερινότητα και κυρίως την τάση να το κοινοποιούμε στα social media, υποδεικνύοντας πως ο λιγότερος ύπνος είναι ο τρόπος να τα καταφέρνουμε όλα;

Η Maria Kordowicz, ψυχολόγος και καθηγήτρια οργανωσιακής συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο του Nottingham, υποστηρίζει πως το «δόγμα της παραγωγικότητας» μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από την προσωπική ολοκλήρωση, επηρεάζοντας αρνητικά την ευεξία. Αν και η ανάγκη για δημιουργία, εξέλιξη και παραγωγικότητα είναι έμφυτη τάση κάθε ανθρώπου, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως αποτελεί και βασικό παράγωγο της σύγχρονης κοινωνικο-πολιτικής δομής, που θέτει στο προσκήνιο την σκληρή εργασία και την απόκτηση υλικών αγαθών που καμία σχέση μπορεί να μην έχουν με την προσωπική ευτυχία. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την ουσιαστική ανάγκη για εξέλιξη από την καθοδηγούμενη πίεση για περισσότερα επιτεύγματα, μεγαλύτερες επιτυχίες και σημαντικότερες ευθύνες.

5am Club: Τι μας προσφέρει το πολύ πρωινό ξύπνημα;-3
©unsplash

Φυσικά, τα social media δεν βοηθούν και πολύ σε αυτό. Προβάλλοντας σε μια παγκόσμια πλατφόρμα lifestyle τα οποία ισοπεδώνουν την αξία του «διαλείμματος» και της ξεκούρασης στο βωμό μιας «πλήρους καθημερινότητας» που τα χωράει όλα, (δεν έχει σημασία το ψυχικό τίμημα, απλά στο τέλος της ημέρας να μπαίνει το τικ σε κάθε υποχρέωση) διαστρεβλώνουμε την έννοια του wellbeing και απομακρύνουμε τους ανθρώπους από την εξέλιξη. Αντίθετα, τους βάζουμε σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου με τον εαυτό τους, στερώντας τους την ευκαιρία να ορίσουν οι ίδιοι πώς θα είναι παραγωγικοί και θέτοντας μια πεπατημένη που ενισχύει το αίσθημα της ανεπάρκειας.

Ναι, το πολύ πρωινό ξύπνημα και οι δραστηριότητες πριν από τη δουλειά μπορεί να λειτουργούν για κάποιους, αλλά για κάποιους άλλους μπορεί απλώς να λειτουργεί η ξεκούραση αυτών των ωρών. Κανένα από τα δύο δεν είναι λιγότερο ουσιαστικό. Είναι σημαντικό να μπορείτε να λέτε «δε θα είμαι τόσο παραγωγικός σήμερα» και να το εννοείτε, καθώς και να ανακαλύψετε τη δική σας ιδανική ισορροπία όσον αφορά την επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή.

Διαβάστε επίσης | Ψυχική υγεία: 4 μικρές αλλαγές που μπορούν να μας κάνουν πιο χαρούμενους