ψυχική-υγεία-4-μικρές-αλλαγές-που-μπορο-248766
©unsplash

Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μοιάζει κλισέ, αλλά ακόμη και η μικρότερη αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε μια καθημερινότητα που όλα τρέχουν, οι υποχρεώσεις δεν «χαρίζονται» και οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς, είναι παραπάνω από σημαντικό να κρατάμε λίγο χρόνο για να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά κυρίως εσωτερικά, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στο πολυπόθητο well being.

H ψυχική υγεία είναι ένας βασικός παράγοντας επιτυχίας που δεν πρέπει να αμελείται από κανέναν. Όσο πολυάσχολη και να είναι η καθημερινότητά σας, πρέπει συχνά να επανεξετάζετε τα δεδομένα και τις ανάγκες σας, δίνοντας έμφαση στην προσωπική σας ηρεμία και συνεπώς στην απομάκρυνση οποιουδήποτε στρεσογόνου παράγοντα που προκαλεί δυσφορία.

Ψυχική υγεία: 4 μικρές αλλαγές που μπορούν να μας κάνουν πιο χαρούμενους-1
©unsplash

Είναι πρόκληση, αλλά αν αφιερώσετε πραγματικά χρόνο θα δείτε πως ακόμα και οι μικρές αλλαγές είναι αρκετές. Από τις στιγμές που κρατάμε μέσα στη μέρα για τον εαυτό σας, στην ώρα που περνάτε μπροστά από τον καθρέφτη, όλα παίζουν ρόλο στο mental wellness και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από εξάσκηση και συνέπεια για να δείτε τη ζωή σας να αλλάζει.

Να κάνετε πράγματα που όντως σας αρέσουν

Το self care είναι μια συνήθεια που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Όποιο και να είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να θέσετε τουλάχιστον ένα διάλειμμα ανάμεσα στις υποχρεώσεις για να κάνετε κάτι αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Μια ώρα off είναι μια καλή διάρκεια και μέχρι να τελειώσει μπορείτε από το να ξεκαθαρίσετε τη ντουλάπα σας μέχρι να κάνετε γυμναστική ή απλά να κοιμηθείτε. Δεν έχει σημασία πώς θα επιλέξετε να την περάσετε, αρκεί να κάνετε μια δραστηριότητα που ξέρετε πως θα σας προσφέρει χαρά και χαλάρωση.

Εξωτερικεύστε τα αρνητικά συναισθήματα

Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας και ειδικά των αρνητικών είναι ένα βασικό βήμα προς την ευτυχία. Όταν τείνουμε να κλείνουμε τα πάντα μέσα μας το βάρος συνεχώς θα μεγαλώνει. Αντιθέτως, μιλώντας ανοιχτά για τις ημέρες που δεν αισθανόμαστε καλά, αποβάλλουμε από πάνω μας όλη τη δυσφορία, ερχόμαστε πιο κοντά στους δίπλα μας και συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν είναι κάθε μέρα χαρούμενος. Το άγχος και η θλίψη μοιάζουν πιο «αδύναμα» όταν τα μοιραζόμαστε με άλλους.

Ψυχική υγεία: 4 μικρές αλλαγές που μπορούν να μας κάνουν πιο χαρούμενους-2
©unsplash

Μοιράστε κοπλιμέντα

Ένας από τους πιο εύκολους και ωραίους τρόπους να νιώσετε καλά είναι κάνοντας τους γύρω σας να νιώθουν όμορφα. Προσπαθήστε να βάλετε τα κοπλιμέντα στη ζωή σας. Ξεκινήστε από τον εαυτό σας, σημειώστε τα καλά σας στοιχεία, επιβραβευτείτε όταν πρέπει και αναδείξτε τα ατού σας. Έχοντας κάνει αυτό, δοκιμάστε να ανακαλύψετε τα καλά στοιχεία του περιγύρου σας και τονίστε τα, μοιράζοντας θετικότητα. Το κλίμα της καθημερινότητάς σας θα αλλάξει εντυπωσιακά.

Μη περνάτε πολύ χρόνο μπροστά τον καθρέφτη

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως δεν πρέπει να περνάμε πάνω από 15 λεπτά μπροστά από τον καθρέφτη. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τα ρούχα, τα μαλλιά και το μακιγιάζ μας, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε όλη τη βάση στην εξωτερική εμφάνιση. Ο ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό και η προσωπική καλλιέργεια είναι τα στοιχεία που θα μας γεμίσουν αυτοπεποίθηση, κίνητρο και δύναμη να στοχεύσουμε ψηλά και να απολαμβάνουμε τη ζωή με ό,τι εκείνη μας φέρνει.

Διαβάστε επίσης | Τι πρέπει να τρώμε για πιο υγιές δέρμα, σύμφωνα με έναν διάσημο διατροφολόγο;