ψυχική-υγεία-5-επιστημονικοί-τρόποι-να-251801
©Unsplash

Η δυσκολία στον ύπνο ή την αναπνοή, η ευερεθιστότητα, οι αρνητικές σκέψεις, το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, είναι τα πρώτα σημάδια του στρες που πρέπει να σας θορυβήσουν, κρούοντας τον κώδωνα πως χρειάζεται να φροντίσετε την ψυχική υγεία σας. Καθώς το άγχος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον έντονα μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κορυφαία πανεπιστήμια διενεργούν επιστημονικές μελέτες προτείνοντας στρατηγικές για το πώς να διαχειρίζεστε το στρες ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge παρατήρησαν μια ομάδα ατόμων που δίενυε μια στρεσογόνα περίοδο. Κάποια από τα μέλη της δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, εμφανίζοντας κρίσεις πανικού, ενώ άλλα διατήρησαν μια ισορροπημένη ψυχική κατάσταση. Ποιες είναι οι διαφορές αυτών των ατόμων και πώς μπορούν να γίνουν αντικείμενο μελέτης;

Η Vogue συγκέντρωσε τις πέντε επιστημονικές μεθόδους αντιμετώπισης του στρες.

Ψυχική υγεία: 5 επιστημονικοί τρόποι να διαχειρίζεστε το στρες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge-1
©Unsplash

Ανακτήστε τον έλεγχο της ζωής σας

Όταν αγχωνόμαστε νιώθουμε σαν να χάνουμε την αυτοκυριαρχία μας καθώς δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων. Οι επιστήμονες προτείνουν αντί να εστιάζετε σε αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε όπως μια απάντηση που καθυστερεί, μια πιθανή αναζήτηση εργασίας κτλ, να υιοθετήσετε κάποια rituals, όπως η ενυδάτωση του οργανισμού, η άσκηση, η μαγειρική, τα οποία σας κρατούν δραστήριες και σε εγρήγορση μέχρι τελικά να έρθει η πολυπόθητη απάντηση.

Απεγκλωβιστείτε από κακές συνήθειες

Καθώς ο οργανισμός μας στρεσάρεται, πολλές φορές καταφεύγουμε σε κακές συνήθειες, ακόμα και σε ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές που θεωρούμε πως πρέπει να ακολουθήσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όσο περισσότερο αντιστέκεστε, τόσο αυτές οι παρορμήσεις μειώνονται και το άγχος καταπολεμάται.

Ψυχική υγεία: 5 επιστημονικοί τρόποι να διαχειρίζεστε το στρες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge-2
©Unsplash

Κάντε κάτι που απολαμβάνετε

Αντί να εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στις αρνητικές σκέψεις, δοκιμάστε κάτι που απολαμβάνετε. Για παράδειγμα μπορείτε να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο ή να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι. Ακόμα και όταν προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις σας, μην παραμελείτε τον εαυτό σας και μην νιώθετε ενοχές. Όσο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο μειώνεται το στρες.

Δώστε νόημα στη ζωή σας

Ίσως θεωρείτε πως για να μην έχετε άγχος, δεν πρέπει να θέτετε στόχους. Αυτή η λογική όμως είναι λανθασμένη, όπως εξηγεί ο νευρολόγος Dr Viktor Frankl, τονίζοντας πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να απελευθερωθούμε από την πίεση πως πρέπει να καταφέρουμε κάτι. Ο ίδιος προτείνει να ασχοληθείτε με ένα εποικοδομητικό στόχο για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, που θα σας προσφέρει και προσωπική ικανοποίηση.

Βρείτε το καταφύγιό σας

Όταν οι αρνητικές σκέψεις σας κατακλύζουν, για παράδειγμα οι επαγγελματικές ή οι οικονομικές υποχρεώσεις, βρείτε ένα ήσυχο μέρος και κάντε διαλογισμό με τη βοήθεια ενός app όπως το Headspace, Breathe & Think, που θα σας προσφέρει και τις απαραίτητες οδηγίες. Καθώς η ένταση μειώνεται, ανακτάτε τον έλεγχο και η ψυχική υγεία σας σταδιακά βελτιώνεται.

Διαβάστε επίσης | Θαμπάδα τέλος: Η περιποίηση του δέρματος ξεκινά με απολέπιση

MHT