7-αρνητικές-σκέψεις-που-μειώνουν-την-αυ-250514
©Unsplash

Η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι κάτι που σπάνια έχουν σε μεγάλο βαθμό οι περισσότεροι από εμάς. Σε καιρούς που υπάρχει σύγκριση με τους άλλους, υπερβολικός ανταγωνισμός και αναζήτηση εξωτερικής επικύρωσης αλλά και φυσικά τα social media, φαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί εύκολα να γλιτώσει από αυτό. Μας αρέσει να μιλάμε για εργασία ή φροντίδα για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, αλλά αυτό οφείλεται σε μια ολόκληρη σειρά παραγόντων, εσωτερικών και εξωτερικών. Το κλειδί είναι, επομένως, να βρούμε ένα ενδιάμεσο σημείο στο οποίο, στις τις καλές και τις κακές μέρες μας, θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε γενικά μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας.

Δεν είναι εύκολο και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη -στην πραγματικότητα, η εργασία για την αυτοεκτίμηση είναι μάλλον ένας συνεχής τροχός που ούτε τελειώνει ούτε πρέπει να παραμεληθεί-, αλλά υπάρχουν ορισμένες μάλλον τοξικές κινήσεις που κάνουμε απέναντι στον εαυτό μας που πρέπει (και μπορούμε) να τις μετατρέψουμε σε θετικές σκέψεις. Ενώ είναι αλήθεια ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την εξωτερική επικύρωση –ειδικά από τις αυτόκλητες–, υπάρχει μια σειρά από αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας. Γιατί, τελικά, η αυτοεκτίμηση πρέπει να ξεκινά από τον εαυτό μας. Όπως μας είπε και η ψυχολόγος Elena Darpa, μιλώντας ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, «δεν πρέπει να αφήσουμε την εξουσία μας έξω, ο έλεγχος της εικόνας μας δεν έχει να κάνει με άλλους, αλλά με εμάς». Και αυτές είναι μερικές από τις πράξεις που θα μας βοηθήσουν να αναδιαμορφώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας.

7 αρνητικές σκέψεις που μειώνουν την αυτοεκτίμησή μας-1
©Unsplash

Κανείς δεν πρόκειται να αναλύσει αυτή τη φωτογραφία όσο έμεις

Αν και εσείς έχετε σταματήσει να δημοσιεύετε μια φωτογραφία στο Instagram επειδή «φαίνεστε άσχημοι», ειλικρινά εκτός από εσάς, κανείς άλλος δεν το σκέφτεται. Είναι σίγουρο ότι όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές φωτογραφίες μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η κριτική και η μεγάλη ανάλυση που κάνουμε στις δικές μας φωτογραφίες δεν την κάνει στην πραγματικότητα κανένας άλλος. Όπως εσείς μπορεί να βλέπετε stories χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι άλλοι. Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει και να μεγεθύνει μια ραγάδα ή να παρατηρήσει ένα σπυράκι που μπορεί να έχετε και αν το κάνει, το πρόβλημα είναι δικό του, όχι δικό σας. Είναι πολύ λυτρωτικό να συνειδητοποιήσετε και αντί να μην δημοσιεύετε καθόλου δικές σας φωτογραφίες, αντιθέτως να το κάνετε αρκετά συχνά. Πάντα θα υπάρχουν οι φίλοι σας με τα like τους και τα emoji τους τους για να ενισχύσουν την ιδέα πως ό,τι κάνετε λάθος είναι μόνο στο μυαλό σας.

Δεν είμαστε τέλειοι 24/7 (και δεν χρειάζεται να είμαστε)

Υπάρχουν μέρες που δείχνουμε υπέροχοι, το δέρμα μας είναι λαμπερό και τα μαλλιά μας τέλεια. Και υπάρχουν μέρες που φαίνεται ότι δεν έχουμε κοιμηθεί εδώ και μια εβδομάδα και δείχνουμε ταλαιπωρημένοι. Μπορεί να είναι απίθανο να κοιτάξετε τον καθρέφτη και να δείτε οποιαδήποτε ομοιότητα με τον ιδανικό εαυτό σας, αλλά το κλειδί είναι να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας και να μην τον κακομαθαίνετε. Αν έχετε αυτού του είδους τις αρνητικές σκέψεις για την εικόνα σας, πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε δικαίωμα να περνάτε τέτοιες φάσεις και αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Το νούμερο είναι απλώς ένας αριθμός

Το να δοκιμάζετε ρούχα από τα προηγούμενα χρόνια που σας ταίριαζαν πριν και τώρα νιώθετε ότι δεν σας πηγαίνουν ή να πηγαίνετε για ψώνια και να ανακαλύπτετε ότι έχετε αλλάξει νούμερο μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και δυστυχώς να επηρεάζει την αυτοεκτίμηση σας. Σε αυτές τις στιγμές ανασφάλειας, αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι το νούμερο ενός ρούχου είναι απλώς ένας αριθμός, χωρίς να ξεχνάτε ότι τα brands είναι αυτά που καθορίζουν τα μεγέθη με τρόπο που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μόνο ως τυχαία. Στην πραγματικότητα, ένα κόλπο που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε είναι να αγοράσετε ένα νούμερο πάνω από αυτό που σας φαίνεται «ιδανικό», ειδικά σε παντελόνια και φούστες, που τείνουν να είναι πιο περίπλοκα. Με άλλα λόγια, αντί να παλεύετε να μπείτε σε μικρότερο μέγεθος τζιν, μπορείτε απλώς να δοκιμάσετε ένα μεγαλύτερο μέγεθος.

7 αρνητικές σκέψεις που μειώνουν την αυτοεκτίμησή μας-2
©Unsplash

Όταν σας κάνουν ένα κομπλιμέντο, αποδεχτείτε το

Η ταπεινότητα είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίζετε τον εαυτό σας κάθε φορά που κάποιος σας λέει κάτι θετικό. Μια σχετικά εύκολη άσκηση για την αυτοεκτίμηση που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας, είναι να αποδέχεστε τα καλά πράγματα που σας λένε, αντί να προσπαθείτε να μειώσετε τον εαυτό σας. Αν σας πουν για παράδειγμα μια μέρα ότι το πρόσωπο σας δείχνει όμορφο, μην απαντήσετε ότι δεν έχετε κοιμηθεί καθόλου ή ότι έχετε κάποιο σπυράκι, πείτε μόνο ευχαριστώ και με τον καιρό θα αρχίσετε να το πιστεύετε.

Ο αυτοσαρκασμός, ακόμα και χιουμοριστικά είναι λάθος

Από όλα παραπάνω προκύπτει και ένα άλλο κλασικό που επίσης συνηθίζουμε να κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε: αυτό το τυπικό σαρκαστικό σχόλιο εναντίον μας, που μας επιτρέπει να επισημάνουμε κάτι που θεωρούμε δικό μας ελάττωμα ή μια πτυχή για την οποία νιώθουμε ανασφάλεια, καμουφλαρισμένη από χιούμορ. Αν και το να γελάμε με τον εαυτό μας μια στο τόσο δεν είναι κακό, δεν πρέπει να γίνει ένας συνηθισμένος τρόπος να υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας.Όταν πρόκειται λοιπόν να κάνετε ένα τέτοιο σχόλιο για τον εαυτό σας, να προσπαθείτε να σκεφτείτε αν αυτό θα το λέγατε σε κάποιον άλλο. Όπως είπε κάποτε η Nuria G. Alonso, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ayudarte Estudio de Psicología, «το να υποτιμάμε συνεχώς τον εαυτό μας και να παλεύουμε ενάντια στον εαυτό μας είναι εξουθενωτικό». Το κλειδί είναι να μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε στον καλύτερό σας φίλο.

7 αρνητικές σκέψεις που μειώνουν την αυτοεκτίμησή μας-3
©Unsplash

Η εξωτερική εμφάνιση έχει επίσης κάποια σημασία

Η δύναμη ενός good hair day (κάτι που επιβεβαιώνει και μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale), μια πινελιά κόκκινου χρώματος στα χείλη, ένα look που μπορεί να δείχνουμε όμορφοι, ίσως βοηθήσουν. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη που έχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες αν και επιφανειακές, που ίσως είναι ένα βήμα που θα σας κάνει να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Υπάρχουν εκείνοι που περιφρονούν τη δύναμη της εξωτερικής εμφάνισης, όμως -αν και δεν πρέπει να είναι ο άξονας που υποστηρίζει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αν αυτό μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, γιατί όχι;

Το να παραμείνετε δραστήριοι είναι το κλειδί

Σίγουρα όλοι έχουμε περάσει και στάδια στα οποία δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με το σώμα μας και συνήθως βάζουμε στόχους για να βελτιωθούμε με κάποιο τρόπο. Μια καλή λύση που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα όταν βάζετε έναν στόχο, δεν είναι να πετύχετε τον στόχο αλλά με μικρά βήματα να κάνετε κάτι για να τον πετύχετε. Με άλλα λόγια, ξεχάστε την προσπάθεια να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο βάρος ή να αποκτήσετε κοιλιακούς και επικεντρωθείτε στον αθλητισμό και την ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλές απαιτήσεις. Λίγη προπόνηση αρκεί ακόμη και αν αυτό δεν γίνεται με την απόλυτη πειθαρχία που έχετε στο μυαλό σας, αλλά και μόνο αυτό το βήμα πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης | Gray Blending: Πώς θα αναδείξετε τα γκρι μαλλιά;

MHT