θαμπάδα-τέλος-η-περιποίηση-του-δέρματ-251653
©Candice Swanepoel/Instagram

Έχετε θαμπή επιδερμίδα και αναρωτιέστε γιατί, αφού την περιποιείστε σχολαστικά και με τα σωστά προϊόντα; Η απάντηση είναι απλή: από το νεσεσέρ σας απουσιάζει ένα απολεπιστικόscrub, αν προτιμάτε. Σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι το μικρό μυστικό μοντέλων, influencers και celebrities, φυσικά και των makeup artists, οι οποίοι μας συμβουλεύουν να μην το ξεχνάμε – αλλά και να μην το παρακάνουμε. Γιατί το απολεπιστικό έχει κι αυτό τους κανόνες του. Τους οποίους δεν υπάρχει πιο αρμόδιος να αναλύσει από έναν δερματολόγο, η κ. Αναστασία Τζούμα στην προκειμένη περίπτωση, στην οποία απευθυνθήκαμε και απάντησε σε όλες τις απορίες μας. Με πρώτη και καλύτερη:

Τι είναι η απολέπιση;

«Απολέπιση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να λύσουμε τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και να επιταχύνουμε την εμφάνιση των νέων», εξηγεί. «Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχουμε, η μηχανική και η χημική απολέπιση. Για την πρώτη χρησιμοποιούμε μέσα που λειτουργούν με μηχανικό τρόπο, δηλαδή με κάποιο υλικό που “τρίβει” το δέρμα, όπως scrub στο σπίτι ή συσκευή δερμοαπόξεσης που εκτοξεύει μικροκρυστάλλους στο ιατρείο. Η χημική γίνεται με δραστικές ουσίες -όπως τα οξέα, η ρετινόλη και άλλες- που εφαρμόζονται είτε κάθε βράδυ στο σπίτι είτε με πίλινγκ στο ιατρείο».

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια σχετικά δραστική μέθοδο, ποια εποχή πρέπει να εφαρμόζεται; «Η μηχανική απολέπιση μπορεί να εφαρμοστεί όλο τον χρόνο, γιατί δεν αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο. Η χημική όμως πρέπει να γίνεται μόνο τους χειμερινούς μήνες, καθώς κάποιες δραστικές ουσίες κάνουν την επιδερμίδα φωτοευαίσθητη και μπορεί να προκληθούν δυσχρωμίες», απαντά, ξεκαθαρίζοντας πως «η χημική απολέπιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις επιδερμίδες που υποφέρουν από έντονη λιπαρότητα και ανοιχτούς πόρους, καθώς οι κατάλληλες ουσίες αποστειρώνουν τους τελευταίους και έχουν σμηγματορυθμιστική δράση. Για άριστο αποτέλεσμα προτείνουμε επανάληψη μία φορά τον μήνα».

Τι γίνεται όμως με τις ευαίσθητες επιδερμίδες;

Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση απολεπιστικών μέσων; «Οι ευαίσθητες επιδερμίδες μπορεί να αντιδράσουν με ερεθισμό στην απολέπιση, γι’ αυτό στην Tzouma Clinic εφαρμόζουμε τη δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους διαμαντιού, που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα με τον πιο ευγενή τρόπο», τονίζει, ενημερώνοντάς μας ότι υπάρχουν και νέας γενιάς πίλινγκ χωρίς αποφλοίωση, τα λεγόμενα πίλινγκ βιοδιέγερσης. «Χάρη στη σύνθεσή τους αυτά παρέχουν όλα τα οφέλη ενός TCA πίλινγκ, χωρίς τις σχετικές παρενέργειες, όπως έντονη απολέπιση τις πρώτες ημέρες. Δρουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας μέσω του μηχανισμού της βιοανάπλασης ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα ελαστικό και σφριγηλό δέρμα», καταλήγει η κ. Τζούμα.

Φυσικά, απολέπιση μπορούμε να κάνουμε και μόνες στο σπίτι, με ένα από τα δεκάδες προϊόντα που κυκλοφορούν και επιτελούν τον σκοπό τους εύκολα και γρήγορα, αφήνοντας την επιδερμίδα καθαρή, να αντανακλά φως και υγεία.

Θαμπάδα τέλος: Η περιποίηση του δέρματος ξεκινά με απολέπιση-1
©Frezyderm

Απολεπιστικό τζελ Facial Scrub, Frezyderm, στα φαρμακεία.

Θαμπάδα τέλος: Η περιποίηση του δέρματος ξεκινά με απολέπιση-2
©Filorga

Μάσκα απολέπισης και οξυγόνωσης Scrub & Detox, Filorga, στα φαρμακεία.

Θαμπάδα τέλος: Η περιποίηση του δέρματος ξεκινά με απολέπιση-3
©Codage

Απολεπιστική Peeling Lotion, Codage, macherie.gr.

Θαμπάδα τέλος: Η περιποίηση του δέρματος ξεκινά με απολέπιση-4
©Elemis

Απολεπιστικό δυο φάσεων Dynamic Resurfacing Peel & Reset, Elemis, azera.gr.

Θαμπάδα τέλος: Η περιποίηση του δέρματος ξεκινά με απολέπιση-5
©Nuxe

Απολεπιστικό τζελ Micro-Exfoliating Purifying Gel, Aquabella Nuxe, στα φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης | Γνωρίζουμε ήδη τα κουρέματα του 2023