sunday-blues-οι-συμβουλές-για-να-αποφύγετε-τη-μελ-254114
©Unsplash

Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχει σημασία αν αγαπάτε τη δουλειά σας ή αν έχετε ρεπό τις Δευτέρες, τα περισσότερα απογεύματα της Κυριακής μπορεί η διάθεση να είναι πεσμένη.

Η θλίψη, η αγωνία, ο φόβος και η ενοχή, μας κυριεύουν χωρίς προφανή αίσθηση. Μπροστά στην ανικανότητα και την απελπισία μας, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να ξεκινήσει από το σχολείο και να μας ακολουθεί για τα επόμενα χρόνια. Προφανώς, «η έλλειψη δραστηριότητας αυτή την ημέρα δημιουργεί υπερβολικό προβληματισμό και άγχος. Λειτουργεί σαν ένα μικροσύνδρομο μετά τις διακοπές όπου το σώμα μας είναι παρόν, αλλά το μυαλό μας ταξιδεύει ήδη στο αύριο, βιώνοντας μια από τις πιο επαναλαμβανόμενες αισθήσεις του Sunday blues: το άγχος της πρόβλεψης», εξηγεί η Lua Baños, από το Mundopsicologos.com.

Μια γκρίζα, παράξενη και μη παραγωγική μέρα”

Sunday blues: Οι συμβουλές για να αποφύγετε τη μελαγχολία της Κυριακής-1
©Unsplash

Πώς θα μπορούσε αυτό το κομμάτι του Σαββατοκύριακου να είναι πιο δύσκολο από ένα πρωινό Δευτέρας; Προφανώς, ακριβώς επειδή έχουμε ελεύθερο χρόνο. Σύμφωνα με τα λόγια της expert, «η εργάσιμη εβδομάδα ορίζεται από μια σταθερή οργάνωση εργασιών: να σηκώνεσαι την ίδια ώρα, να δουλεύεις, να ψωνίζεις, να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, να βλέπεις Netflix και να πηγαίνεις για ύπνο. Το Σάββατο είναι μια μέρα αφιερωμένη γενικά στην ξεκούραση, κάνοντας σχέδια με φίλους/σύντροφο/οικογένεια. Ωστόσο, ειδικά για όσους μένουν μόνοι, η Κυριακή χαρακτηρίζεται από την αδράνειά της: άδειοι δρόμοι, κλειστές επιχειρήσεις…». Μια κατάσταση που μεγεθύνεται.

Από την άλλη, τα απογεύματα της Κυριακής μας αναγκάζουν να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. «Αυτή η στιγμή λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης που αντανακλά τη σκοτεινή μας πλευρά, κάτι που περνά απαρατήρητο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι σκέψεις μας πολύ συχνά οδηγούν σε μελαγχολία για το παρελθόν ή άγχος για το μέλλον», λέει η Baños. Κατά τη γνώμη της, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι μια βαθιά θλίψη που αυξάνεται όσο προχωρά το απόγευμα (μια αίσθηση που δεν χρειάζεται να κρύψουμε, παρεμπιπτόντως).

Sunday blues: Οι συμβουλές για να αποφύγετε τη μελαγχολία της Κυριακής-2
©Unsplash

«Αυτό το αίσθημα ανησυχίας, άγχους, φόβου, είναι πραγματικά το ίδιο πράγμα. Ο Jonathan Abramowitz, κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της North Carolina στο Chapel Hill, το περιγράφει ψυχολογικά ως «μια απάντηση στην αντίληψη κάποιου είδους απειλής». Η αντιληπτή απειλή μπορεί να είναι να ξυπνάς νωρίς, να είσαι απασχολημένος ή να νιώθεις μοναξιά», επισημαίνει η  ειδικός.

Η δουλειά τη Δευτέρα δεν είναι η μόνη αιτία

Η Lua Baños επισημαίνει ότι αυτή η κυριακάτικη μελαγχολία συνδέονταν προηγουμένως με μια τοξική δουλειά, το οικονομικό άγχος ή τις καθημερινές ευθύνες, «αλλά έχει αποκαλυφθεί ότι συνήθως είναι αρκετά ανακριβή πράγματα. Μάλιστα, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για την κυριακάτικη ύφεση, επισημαίνοντας τις πιθανές αιτίες και τη διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, hangover, άγχος για τη δουλειά και με την ανησυχία να μένεις μόνος».

Με λίγα λόγια, πρόκειται για πράγματα που μπορεί να συμβούν πέρα από το να πάτε απλώς στη δουλειά την επόμενη μέρα.Για το λόγο αυτό, μερικές φορές το φαινόμενο ξεκινά κατά τη διάρκεια του σχολείου, όπου αυτή η αλλαγή στη ρουτίνα συμβαίνει μετά το Σαββατοκύριακο.

Σχεδόν πανδημία

Όλα αυτά το καθιστούν «ένα συλλογικό πρόβλημα που συνδυάζει την απελπισία, την έλλειψη προσδοκιών, το άγχος, την κούραση, τη μοναξιά… παρόλο που η εμπειρία είναι βαθιά ατομική», όπως λέει η Baños. Το 2006, έγιναν πολλές έρευνες από την Αμερικανίδα ψυχολόγο Larina Kase, στο Κέντρο Μελέτης και Θεραπείας του Άγχους στο Πανεπιστήμιο Pennsylvania. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η ύφεση της Κυριακής επηρεάζει ανθρώπους όλων των χωρών, ηλικιών και κοινωνικών συνθηκών.

Ακόμα κι έτσι, «είναι ένα φαινόμενο στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη και τη στιγμή της ζωής μας. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί εάν είστε μεταξύ τριάντα και εξήντα ετών, εάν βρίσκεστε σε ένα στάδιο της ζωής σας με υπερφόρτωση εργασίας ή σπουδές, έντονες απαιτήσεις, εάν είστε ελεύθεροι και εάν ο ελεύθερος χρόνος ή η ξεκούραση σας είναι εμφανής», λέει η ψυχολόγος. Η συναισθηματική εξάντληση είναι καθοριστική.

Θεωρεί ότι η ζωή είναι μια άλλη σημαντική μεταβλητή: «Το 20% του ισπανικού πληθυσμού βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και το 40,5% δηλώνει ότι το κάνει με ανεπιθύμητο τρόπο: το αίσθημα της μοναξιάς προκύπτει όταν υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η μοναξιά περιορίζεται στο φυσικό γεγονός », επιβεβαιώνει η Lua Baños.

«Πολλές διεθνείς έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι περίπου το 80% των είναι θύματα αυτού του φαινομένου. Επιπλέον, μια μελέτη από Γερμανούς και Σουηδούς ειδικούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κυριακή είναι η πιο θλιβερή μέρα της εβδομάδας, ενώ η Παρασκευή είναι η πιο χαρούμενη.

Η χειρότερη δυνατή αντίδραση

Υπερβολική κατανάλωση fast food, οριζόντια παράλυση, κυκλικές σκέψεις… Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε ποτέ όταν μας πιάνει η κυριακάτικη απογευματινή ύφεση:

Αν και είναι θετικό να κάνετε σχέδια για να αποσπάσετε την προσοχή σας, είναι επίσης σημαντικό να ακούσετε τον εαυτό σας, να μάθετε γιατί νιώθετε έτσι και να το αποδεχτείτε χωρίς να παραιτηθείτε ή να τσακωθείτε.

Μην κάνετε τίποτα . Μερικές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ, να σταματήσουμε να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας και να κάνουμε κάτι χρήσιμο.Δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα αν συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο.

Μην εμπορευματοποιείτε τις σχέσεις σας: Εάν είστε ελεύθεροι, είναι λάθος να ξεκινήσετε τις σχέσεις «liana», καθώς θα σας προσφέρουν μόνο μια ψεύτικη αίσθηση ότι είστε ολοκληρωμένοι, όταν η πραγματική δουλειά  βρίσκεται στον εαυτό σας. Οι πλατφόρμες στα social δεν καλλιεργούν σταθερές, συνεχείς σχέσεις με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες μας παρηγορούν.

Μην καταπιέζετε τα δυσάρεστα συναισθήματα σας: Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης ή τουλάχιστον να την αποδεχτούμε, χωρίς να απαιτούμε πολλά αλλά χωρίς να τα παρατάμε εύκολα.

Sunday blues: Οι συμβουλές για να αποφύγετε τη μελαγχολία της Κυριακής-3
©Unsplash

Πώς να τα αντιμετωπίσετε καλύτερα

Στο Mundopsicologos.com πιστεύουν ότι μια αλλαγή στη στάση και τη ρουτίνα θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που βιώνουμε τα απογεύματα της Κυριακής: «Θα είναι απαραίτητο να αλλάξετε την ερμηνεία για το τι είναι Κυριακή για εσάς . Βρείτε τη δική σας αίσθηση και μια λειτουργία, ώστε να πάψει να είναι εκείνη η γκρίζα μέρα για εσάς».Οι experts προτείνουν:

Ανακαλύψτε την αιτία : Θα ήταν ενδιαφέρον να εντοπίσετε αυτά τα συναισθήματα, να εξερευνήσετε εάν ίσως συμβεί κάτι συγκεκριμένο, πρώτο πράγμα τη Δευτέρα, πραγματοποιούμε μια εργασία που δεν μας αρέσει ή αν δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ο εντοπισμός της αιτίας μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε τα συναισθήματα.

Οργάνωση: Αν σας είναι δύσκολο να αυτοσχεδιάσετε και αυτό που σας στενοχωρεί την Κυριακή είναι η έλλειψη σχεδίων, προχωρήστε. Ο ρυθμός της πόλης αλλάζει και μπορεί να υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος κόσμος αλλά πάντα υπάρχουν δραστηριότητες τόσο ατομικές όσο και ομαδικές.

Άσκηση: Χαρακτηριστική σκηνή και καταθλιπτική για πολλούς είναι η στιγμή «καναπές, κουβέρτα και ταινία». Ίσως το σώμα και το μυαλό ζητούν κίνηση, οπότε προγραμματίστε μια συνεδρία σωματικής δραστηριότητας για το απόγευμα της Κυριακής. Κάτι που να διώχνει το αίσθημα της μοναξιάς, καλύτερα αν είναι και με παρέα.

Sunday blues: Οι συμβουλές για να αποφύγετε τη μελαγχολία της Κυριακής-4
©Unsplash

Ανταλλάξτε Σάββατο με Κυριακή: Γιατί το Σάββατο πρέπει να είναι η ημέρα των δραστηριοτήτων και η Κυριακή η ημέρα ανάπαυσης; Ξεκουραστείτε το Σάββατο και κάντε δραστηριότητες την Κυριακή.

Εργασία: Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τους κλασικούς ρόλους που ανατίθενται στις ημέρες της εβδομάδας. Δούλεψτε την Κυριακή, ξεκουραστείτε τη Δευτέρα ή όποτε αποφασίσετε και όποτε μπορείτε φυσικά.

Κάντε αυτές τις εργασίες που έχουν αναβληθεί: Κάντε ένα beauty session (μια μάσκα,για παράδειγμα], ετοιμάστε το ποδήλατο, καθαρίστε το αυτοκίνητο, φτιάξτε τα πράγματα σας. Προσπαθήστε να κάνετε εκείνες τις δραστηριότητες που συνέχεια αναβάλλετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης | Τα 5 best of προϊόντα μαλλιών για επαγγελματικό styling στο σπίτι