αρνητικές-σκέψεις-πώς-να-τις-περιορίσ-254044
©Unsplash

Οι αρνητικές σκέψεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, επηρεάζουν την ψυχολογία μας και προσθέτουν επιπλέον δόσεις άγχους, όμως τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχει τρόπος να μάθετε να τις διαχειρίζεστε. Και πολύ περισσότερο όταν αυτά τα μοτίβα σκέψης επαναλαμβάνονται και μάλιστα αυτοματοποιούνται, δημιουργώντας μια τάση να σκέφτεστε πάντα άσχημα σε οποιαδήποτε καθημερινή κατάσταση.

«Το ψυχικό φορτίο μπορεί να γίνει αφόρητο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνουμε εκατομμύρια ερεθίσματα και βιώνουμε εκατομμύρια καταστάσεις που μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπιες έως σοβαρές και από θετικές έως αρνητικές. Μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, αρχίζουν να μας συμβαίνουν πράγματα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σε αυτήν την αναζήτηση εξηγήσεων, κάνουμε αρνητικές εκτιμήσεις για αυτά τα γεγονότα. Όταν συμβαίνει αυτό, όλες αυτές οι καταστροφικές σκέψεις αποκτούν περισσότερη δύναμη και επισκιάζουν τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν», εξηγεί η ψυχολόγος Adela Berrozpe, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UIC Barcelona, η οποία περιγράφει αυτή τη συσσώρευση αρνητικών σκέψεων ως «βουνό ψυχικών υπολειμμάτων».

Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις περιορίσετε σύμφωνα με τους experts;-1
©Unsplash

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει αυτή η εκτίμηση που κάνουμε για την πραγματικότητα ή αυτή η συνεχής αρνητική προσμονή που μας οδηγεί στο να ανησυχούμε και να υποφέρουμε για πράγματα πριν συμβούν, όμως αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε αυτές τις σκέψεις. «Αυτό είναι ξεκάθαρα δυνατό. Έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε μοτίβα σκέψης και επομένως, συναισθήματα και συμπεριφορές. Αν υπάρχει κάτι πραγματικά προκλητικό στον άνθρωπο, αυτό είναι η δυνατότητα αλλαγής. Το άτομο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία αναγκάζεται να νιώσει, να σκεφτεί και να κάνει κάτι με διαφορετικό τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις ενεργούμε μηχανικά και είναι δύσκολο να το αφήσουμε πίσω. Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε πάνω στα συναισθήματα και να αφήσουμε το άτομο να ανακαλύψει μόνο του ότι έχει την ικανότητα να αφήσει πίσω του αυτά τα πρότυπα και κατά κάποιο τρόπο, να ξαναγεννηθεί με νέες ιδέες ή σκέψεις. Αλλάζει μέσα από μια πλήρη προσωπική εμπειρία, όχι με μια ομιλία ή μια συμβουλή, που μας τη δίνει κάποιος», εξηγεί ο Juan José López Jurado, ψυχολόγος στο Mundopsicólogos.

Λάθη που μας δημιουργούν οι αρνητικές σκέψεις

Για τον López Jurado, οι ερμηνείες που κάνουμε για καταστάσεις είναι το κλειδί για τη δημιουργία αυτών των αρνητικών και ακόμη και των εμμονικών σκέψεων.«Μερικές φορές είμαστε ανίκανοι να εξετάσουμε αντικειμενικά τις ερμηνείες του μυαλού μας», εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος απαριθμεί μερικά από εκείνα τα λάθη που μας οδηγούν στις απαισιόδοξες σκέψεις.

Η αντίληψη της πραγματικότητας σε μαύρο ή άσπρο. «Αν αυτό που κάνουμε δεν είναι τέλειο, βλέπουμε τον εαυτό μας ως αποτυχημένο», λέει.

Φιλτράρουμε την πραγματικότητα.«Μας μένει μια αρνητική λεπτομέρεια και καταλήγουμε να συσκοτίζουμε το όραμα μας για τα γεγονότα ή να υπερβάλλουμε γενικεύοντας, ένα μόνο αρνητικό γεγονός μας κάνει να βλέπουμε μοτίβα ήττας».

Το binocular trick, δηλαδή να μεγιστοποιούμε τη σημασία κάποιου πράγματος (κάτι που κάναμε λάθος, για παράδειγμα) ή μειώνουμε τα πράγματα υπερβολικά.

Τιμωρούμε τον εαυτό μας με το «πρέπει» ή το δεν «πρέπει». «Οι συνέπειες μας έχουν αισθήματα ενοχής. Νιώθουμε θυμό ή αγανάκτηση όταν κατευθύνουμε αυτά τα «πρέπει» προς τους άλλους.

Εξατομικεύουμε την πραγματικότητα. «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως την αιτία κάποιου αρνητικού εξωτερικού γεγονότος για το οποίο, στην πραγματικότητα, δεν είμαστε υπεύθυνοι», εξηγεί ο ειδικός.

Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις περιορίσετε σύμφωνα με τους experts;-2
©Unsplash

Η σημασία της επαναξιολόγησης

Ο ειδικός του Mundopsicólogos συμβουλεύει να κάνετε μια άσκηση ρουτίνας με αυτές τις αρνητικές σκέψεις για να τις διώξετε. Καλό θα ήταν, να καταγράφετε πότε και πως εμφανίζονται αυτές οι σκέψεις και μια σύντομη περιγραφή του πώς τις βιώνετε. «Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να τις«επαναξιολογήσετε»: Σταματήστε τον παραλογισμό των αρνητικών σκέψεων, δείτε το ως ευκαιρία αντί για απειλή. Η διενέργεια της επανεκτίμησης είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την προσπάθεια καταστολής αυτών των σκέψεων», επισημαίνει.

Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις περιορίσετε σύμφωνα με τους experts;-3
©Unsplash

Ισορροπία με θετικές σκέψεις

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Brídiga H. Madsen, όταν βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, μας διαφεύγει η καλή πλευρά τους, είναι επίσης σκόπιμο να εξισορροπούμε τις σκέψεις μας συνειδητοποιώντας τα θετικά γεγονότα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά κάθε φορά θα είναι πιο εύκολο. Και χωρίς αμφιβολία, θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και τον υπόλοιπο κόσμο», λέει. Στο οποίο ο López Jurado προσθέτει: «Το να δουλεύετε με θετικές σκέψεις ως απόσπαση της προσοχής φαίνεται να είναι χρήσιμη για την καταστολή αρνητικών  σκέψεων».

Μην ανακατεύετε γεγονότα

Η Adela Berrozpe επιμένει επίσης στην τάση που έχει το μυαλό μας να πηγαίνει προς την αρνητικότητα και την ικανότητά του να ελαχιστοποιεί τα ψυχικά βάρη. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ερέθισμα, οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις και τις σκέψεις που μας δημιουργούνται προέρχονται από εμάς και δεν αντιστοιχούν ακριβώς στην απόλυτη αλήθεια. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα να κάνουμε διαφορετικές αξιολογήσεις και οράματα για το ίδιο γεγονός, με τον ίδιο τρόπο που χτίζουμε ένα «δράμα», μπορούμε να χτίσουμε μια άλλη πραγματικότητα που μας παρηγορεί περισσότερο». Για αυτό, είναι σημαντικό να σταματήσουμε τα συναισθήματα αυτά και να μην ανακατεύουμε τα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Να μπορούμε να μάθουμε να αναλύουμε τα γεγονότα που μας συμβαίνουν. «Κάθε πράγμα που μας συμβαίνει, κάθε έγνοια που έχουμε είναι διαφορετική, μας γεννά διαφορετικά συναισθήματα και έχει διαφορετικές λύσεις, επομένως, πρέπει να τα διαφοροποιήσουμε ξεκάθαρα», προσθέτει. Για αυτό είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη το παρόν. «Υπάρχουν δύο μέρες στη ζωή που δεν μπορεί να γίνει τίποτα, το ένα είναι χθες και το άλλο αύριο», καταλήγει.

Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις περιορίσετε σύμφωνα με τους experts;-4
©Unsplash

Οι κίνδυνοι της τοξικής θετικότητας

Ο προβληματισμός του López Jurado για την τοξική θετικότητα έχει ενδιαφέρον και δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο των αρνητικών και εμμονικών σκέψεων. «Μπορεί να είμαστε βυθισμένοι σε ένα πολύ επιβλαβές ρεύμα για την ψυχική υγεία και την προσωπική ισορροπία και αυτό βρίσκεται, σύμφωνα με την σπουδαία Αμερικανίδα ψυχολόγο, Barbara S. Held, «στην τυραννία των θετικών». Εκείνη και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο της λεγόμενης θετικής ψυχολογίας. Είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε και να αναπτύξουμε την ψυχική δύναμη που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την αρνητικότητα. Μπορούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές και επίσης να υποθέσουμε ότι οι αρνητικές πτυχές της ζωής είναι εδώ για να μείνουν. Μπορεί να μας βοηθήσει να το αποδεχτούμε περισσότερο και δεν είναι ενάντια στο να μας επιτρέψει να παραπονιόμαστε και να κατακρίνουμε. Το να μη βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας, και να είμαστε συνεχώς θετικοί και αισιόδοξοι, μας κάνει να διατρέχουμε τον κίνδυνο και το σοκ να είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν τα πράγματα πάνε στραβά για εμάς», καταλήγει ο  ψυχολόγος.

Originally published on Vogue.es

Διαβάστε επίσης | Καρέ, αφέλειες και layers: Τα 3 κουρέματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2023