6-σημάδια-που-δείχνουν-ότι-πάσχετε-από-έ-253508
©Gigi Hadid/Instagram

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι αρκετά διαδεδομμένη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας και του χρόνου που περνάμε στο σπίτι αντί για έξω. Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης η έλλειψη επηρεάζει το 30% με 60% του πληθυσμού, ενώ στα βορειοανατολικά φτάνει το 80%.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο εύκολος τρόπος να τονώσετε την παραγωγή της βιταμίνης D στο σώμα, καθώς αρκούν 15-30 λεπτά για να συγκεντρώσετε επαρκή ποσότητα. Ωστόσο καθώς οι περισσότεροι πλέον αποφεύγουμε την ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να συγκεντρώσουμε βιταμίνη D, μέσα από τη διατροφή μας

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολική διαδικασία, είναι απαραίτητη για γερά οστά, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, ενώ επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου και διατηρεί υγιές το καρδιοαγγειακό σύστημα και τον έλεγχο του θυρεοειδούς.

6 σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης D-1
©Kendall Jenner/Instagram

Οι συνέπειες από την έλλειψη βιταμίνης D

Όταν η βιταμίνη D εκλείπει από τον οργανισμό μας, υπάρχουν κίνδυνοι για οστεοπόρωση, ενώ καθώς εξασθενούν τα οστά γύρω από το πηγούνι, είμαστε πιο επιρρεπείς σε περιοδοντίτιδα.

Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης D, είναι η εξέταση αίματος. Υπάρχουν όμως και άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις:

Κούραση

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το αίσθημα χρόνιας κόπωσης, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με μια απλή περίοδο έντονης κούρασης.

Πόνος στους μυς

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές φορές η έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους και αδυναμία. Αν νιώθετε αντίστοιχα συμπτώματα, θα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εύθραυστα οστά

Λόγω της αδυναμίας του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο, μπορεί να εκδηλώσετε συμπτώματα όπως η ευθραυστότητα των οστών, που εκδηλώνεται ακόμα και με μικρούς τραυματισμούς.

6 σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης D-2
©MaraLaFontan/Instagram

Τριχόπτωση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών και την ενδυνάμωση της τρίχας. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, καθώς σταματά ο κύκλος ζωής της τρίχας. Φυσικά μπορεί να συνδέεται με γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες.

Αδύναμο ανοσοποιητικό

Αν νιώθετε πως αρρωσταίνετε συχνά, ίσως η έλλειψη βιταμίνης D να έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας.

Άγχος ή κατάθλιψη

Δεν υπάρχουν έρευνες που να συνδέουν ευθέως την έλλειψη βιταμίνης D με την κατάθλιψη, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως ένας οργανισμός με έλλειψη βιταμίνης D, πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να επιβιώσει και αυτό οδηγεί σε κούραση και ορμονικές διαταραχές.

Οι τροφές με βιταμίνη D

Το μουρουνέλαιο και γενικά τα έλαια ψαριού αλλά και ψάρια όπως σολομός, τόνος, ξιφίας, σκουμπρί, χέλι. Επίσης τροφές όπως κρόκος αυγού, γάλα, βούτυρο και μανιτάρια πορτσίνι.

Originally published on Vogue.it

Διαβάστε επίσης | Τα 5 χτενίσματα για πιο νεανικό πρόσωπο

MHT