αφρόλουτρο-τι-προκαλεί-η-υπερβολική-π-270430
©Matilda Djerf/Instagram

Έχουμε την τάση να θεωρούμε πως όσο περισσότερο αφρόλουτρο χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα καθαρίζει το δέρμα. Φαίνεται όμως πως οι δερματολόγοι έχουν αντίθετη άποψη, προειδοποιώντας πως η μεγαλύτερη ποσότητα ξηραίνει και καταστρέφει τον επιδερμικό φραγμό. “Χρησιμοποιούμε πολύ νερό και σαπούνι και δεν χρειάζεται. Κάνουμε υπερβολικά συχνά ντους. Η γενική σύσταση είναι το αφρόλουτρο να μην ξεπερνά το μέγεθος μιας δαχτυλήθρας ή ενός καπακιού από μπουκάλι”, εξηγεί ο Jerónimo Ors, ο οποίος σχεδιάζει εξατομικευμένες ρουτίνες για τους πελάτες του.

Ο ίδιος συμβουλεύει επίσης πως είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να δίνουμε προσοχή στα σημεία του σώματος στα οποία χρησιμοποιούμε σαπούνι. “Δεν πρέπει να εφαρμόζετε αφρόλουτρο στο λαιμό, καθώς η επιδερμίδα σε εκείνη την περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και πρέπει να την αντιμετωπίζετε όπως το πρόσωπο και να την πλένετε μόνο με facial cleansers”. Εφαρμόστε το αφρόλουτρο στην ευαίσθητη περιοχή, τις μασχάλες, τις πατούσες και αφήστε τον αφρό να ξεπλύνει το υπόλοιπο σώμα”.

Σύντομα ντους, ζεστό νερό και καλό στέγνωμα

Οι δερματολόγοι προτείνουν να κάνουμε σύντομα ντους με νερό σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια να στεγνώνουμε καλά το δέρμα. Η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ατοπική δερματίτιδα, οπότε αμέσως μετά το ντους ταμπονάρετε καλά το δέρμα με μια απορροφητική πετσέτα. Συμβουλεύουν επίσης να αντιμετωπίζουμε το δέρμα μας σαν ένα ζωτικό όργανο και να του δίνουμε την προσοχή μας, καθώς το δέρμα μας είναι το πρώτο που ξεσπά όταν αρχίζουμε να σωματοποιούμε το στρες.

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέγουμε ένα καλό προϊόν

Η σύσταση των ειδικών είναι να μην επιλέγετε αφρόλουτρα με βάση το άρωμα. Για να φροντίσετε το δέρμα σας προτιμήστε προϊόντα με έλαια και χωρίς άρωμα ή και χωρίς σαπούνι. Να θυμάστε πως για να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος, το βασικό βήμα είναι η ενυδάτωση. Η υπερβολική χρήση νερού και σαπουνιού ξηραίνουν το δέρμα, αφαιρώντας τα φυσικά του έλαια, αφήνοντάς το στο τέλος θαμπό.

Διαβάστε επίσης | 6 αρώματα με κεράσι μας κάνουν να ανυπομονούμε για το καλοκαίρι