αϋπνία-οι-συμβουλές-της-νευροεπιστήμ-262383
©Unsplash

Ίσως πιστεύετε πως έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να καταπολεμήσετε αϋπνία, από ασκήσεις αναπνοών, χαλαρωτικά ροφήματα, μέχρι διαλογισμό και apps, που υπόσχονται καλύτερο και χωρίς διακοπές ύπνο. Ωστόστο το έντονο στρες, οι αρνητικές σκέψεις που γεννιούνται εκείνη την στιγμή στο μυαλό μας, μάς κρατούν σε κατάσταση υπερδιέγερσης και δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε πραγματικά. Η νευροεπιστήμη όμως έρχεται να τονίσει την σημασία του ήλιου στη ζωή μας, για καλύτερη υγεία και εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τον Andrew Huberman, νευροεπιστήμονα και associate professor νευροβιολογίας, ψυχιατρικής και συμπεριφορικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Stanford, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να κοιμάστε καλύτερα, είναι να έρχεστε σε επαφή με το φως του ήλιου κάθε πρωί. “30′ με 60′ αφού ξυπνήσετε, βγείτε έξω και κοιτάξτε τον ήλιο για 2′ με 10′. Επαναλάβετε το ίδιο αργά το απόγευμα, πριν το ηλιοβασίλεμα”, συμβουλεύει.

Το φως του ήλιου είναι ουσιώδες για την ισορροπία των κιρκάδιων ρυθμών, ενώ αυξάνει (σε υγιή επίπεδα) την κορτιζόλη, την επινεφρίνη και την ντοπαμίνη, ορμόνες που ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού σύστήματος, αυξάνουν την ενέργεια και χαρίζουν καλύτερη διάθεση. Αυτή η απλή συνήθεια ενισχύει επίσης την ικανότητα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ρυθμίζει και την μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου.

Μια βόλτα στον ήλιο δίνει στον εγκέφαλο το μήνυμα να μπαίνει στη διαδικασία να ακολουθεί ένα πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, αναγνωρίζοντας πότε είναι η στιγμή να κατεβάσει ρυθμούς και να προετοιμαστεί για ύπνο. Αξίζει να τονίσουμε πως είναι πολύ πιο αποδοτικό να βγείτε έξω για έναν περίπατο στον ήλιο αντί να βγείτε για παράδειγμα στο μπαλκόνι. “Το μεγαλύτερο wellbeing tip για μια καλύτερη ζωή, είναι εντελώς δωρεάν, απλά βγείτε έξω για μια βόλτα το πρωί”.

Αϋπνία: Οι συμβουλές της νευροεπιστήμης για καλύτερο ύπνο-1
©Unsplash

“Αυτή η συνήθεια προωθεί την καλύτερη λειτουργία του ορμονικού συστήματος και βελτιώνει την ψυχική υγεία”, συμβουλεύει ο Huberman. Καθώς πλησιάζουμε προς την άνοιξη, οι ηλιόλουστες ημέρες θα αυξάνονται όλο και περισσότερο, οπότε είναι ακόμα πιο εύκολο να προσθέσετε έναν καθημερινό περίπατο στον ήλιο στο πρόγραμμά σας.

Δοκιμάστε να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα ή αφήστε το αυτοκίνητο και επιλέξτε το περπάτημα ή τα μέσα μεταφοράς για τη δουλειά σας. Αφιερώστε αυτό το χρόνο στον εαυτό σας, πάρτε βαθιές ανάσες και απολαύστε τα πιο απλά πράγματα της ζωής, όπως μια βόλτα στον ήλιο.

Διαβάστε επίσης | Λούσιμο μόνο με νερό: Τα υπέρ και τα κατά

MHT