άγχος-για-το-μέλλον-πώς-θα-ελέγξετε-τις-261307
©Unsplash

Υποφέρετε από άγχος για το μέλλον ή σκέφτεστε πάντα πως κάτι αρνητικό θα σας συμβεί; Πρόκειται για κάτι συνηθισμένο, το γεγονός όμως πως συμβαίνει όλο και πιο συχνά, δεν σημαίνει πως πρέπει να το θεωρήσουμε σαν κάτι φυσιολογικό που θα μας στερεί όλη την ενέργεια, αποτρέποντάς μας από το να ζούμε το παρόν.

Το να προσπαθείτε να ελέγξετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις για όσα μπορούν να συμβούν ή για όσα δεν θα συμβούν ποτέ, δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως τρόποι να περιορίσετε αυτή τη μείξη άγχους και φόβου για το μέλλον.

Τα περισσότερα από αυτά που μας απασχολούν δεν συμβαίνουν ποτέ

Μπορούν όμως να μας πάρουν όλη την ενέργεια. “Το 90% των ανησυχιών μας δεν συμβαίνουν, το συναίσθημα που νιώθουμε όμως είναι απόλυτα αληθινό και εκείνη την στιγμή υποφέρουμε”, εξηγεί η ψυχολόγος Brenda de la Peña , CEO της online πλατφόρμας Combrension. Σχεδόν κανείς μας δεν έχει διδαχτεί πώς να διαχειρίζεται το μυαλό του. Κατά βάση μεγαλώνοντας μαθαίνουμε πως πρέπει να έχουμε πάντα τον έλεγχο, το οποίο ενισχύει όλες αυτές τις σκέψεις που κάνουν την εμφάνισή τους στο μυαλό μας και μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη στιγμή.

Άγχος για το μέλλον: Πώς θα ελέγξετε τις αρνητικές σκέψεις;-1
©Unsplash

Στην ουσία όμως δεν κερδίζετε τίποτα με το να σκέφτεστε πως κάτι θα πάει στραβά και αυτή είναι η πρώτη σκέψη που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας.

Όταν τα “αν” κάνουν την εμφάνισή τους, ξεκινά το μοτίβο του overthinking, το οποίο δεν μας αφήνει να ζήσουμε το μόνο που έχουμε, το παρόν. Δεν είναι εύκολο, αλλά όπως εξηγεί ο ψυχολόγος José Elías, για να απολαύσουμε το παρόν, πρέπει να μάθουμε να ζούμε την κάθε στιγμή όσο περισσότερο μπορούμε. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές οι σκέψεις μας είναι μακριά από το σώμα μας και αυτή η απόσταση είναι που δεν μας αφήνει να βιώσουμε όλα τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν τώρα. Και ολα αυτά κάνουν πραγματικότητα την φράση που ακούμε συχνά: “Ζούμε μετανιώνοντας για το παρελθόν, ανησυχώντας για το μέλλον και δεν απολαμβάνουμε το παρόν”. Και το παρόν είναι το μόνο πράγμα που έχουμε.

Άγχος για το μέλλον: Πώς θα ελέγξετε τις αρνητικές σκέψεις;-2
©Unsplash

Φροντίστε αλλά μην ανησυχείτε

Το να ανησυχώ σημαίνει πως φροντίζω για κάτι εκ των προτέρων. Η ανησυχία οδηγεί σε αδράνεια, ενώ η ενασχόληση οδηγεί στη δράση, στην αναζήτηση πιθανών λύσεων. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι αυτές τις καταστάσεις δείχνει λειτουργικότητα. Η ανησυχία όμως οδηγεί σε παραίτηση και φόβο για κάτι κακό. Αν και η θεωρία δεν γίνεται εύκολα πράξη, όταν νιώθετε πως οι αρνητικές σκέψεις για το μέλλον σας εμποδίζουν να ζήσετε το παρόν, αναλάβετε δράση. Βρείτε τρόπο να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, η δράση είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ανησυχία, όσο πιο πολύ εστιάζετε σε κάτι άλλο τόσο οι φόβοι μειώνονται.

Διαβάστε επίσης | Γιατί δεν πρέπει να λούζετε τα μαλλια σας μόνο 1 φορά την εβδομάδα; Ακόμα και αν δείχνουν καθαρά