πώς-να-μάθετε-να-ζείτε-το-παρόν-8-συμβου-260711
©Unsplash

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο που μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά το να μάθουμε να κάνουμε flow, να αφήνουμε τον εααυτό μας να φεύγει και να αποδεχόμαστε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι εντελώς λιγότερο ελεγχόμενος, είναι ένας άλλος τρόπος φροντίδας της ψυχικής υγείας. Φτάνοντας σε αυτό το σημείο που ονομάζεται flow state, προσπαθώντας να ζήσουμε στο παρόν χωρίς το μυαλό να μας βασανίζει με τύψεις για πράγματα από το παρελθόν ή με άγχος για το μέλλον.

Δεν είναι εύκολο να ζείτε στο παρόν σε κατάσταση πλήρους συνείδησης, αλλά το να μάθουμε να κάνουμε flow είναι ακριβώς αυτό. «Το Flowing ερμηνεύει το απρόβλεπτο ως μέρος του πόσο εκπληκτική και απροσδόκητη μπορεί να είναι η ζωή μας. Είναι συνώνυμο με την αφαίρεση του ελέγχου: Ο έλεγχος είναι συνώνυμος με την τελειομανία και η τελειομανία είναι συνώνυμο της ζήτησης. Και το να απαιτούμε από τη ζωή σημαίνει να είμαστε σε συνεχή κατάσταση εγρήγορσης», εξηγεί η ψυχολόγος Pilar Guerra Escudero.

Πώς να μάθετε να ζείτε το παρόν: 8 συμβουλές από μια ψυχολόγο-1
©Unsplash

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν.

Σκεφτείτε το παρελθόν μόνο για να μάθετε (όχι για να μετανιώνετε)

Όπως δηλώνει η Brenda de la Peña, ψυχολόγος και CEO της διαδικτυακής πλατφόρμας ψυχολογίας Combrension, “η κατάθλιψη είναι μια υπερβολή του παρελθόντος και το άγχος είναι μια υπερβολή του μέλλοντος, και τα δύο μπορούν να μειωθούν αν μάθετε να ζείτε τη στιγμή”. Προφανώς δεν είναι εύκολο και το πιο δύσκολο για εμάς είναι να εστιάσουμε στο παρόν– αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε κατανοώντας, όπως επισημαίνει η Inma Brea, ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά, «ότι το παρελθόν πρέπει μόνο να μας διδάξει να ζούμε καλύτερα στο παρόν, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό».

Όσον αφορά το μέλλον, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε το μέλλον, απλώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε στο παρόν.

Πώς να μάθετε να ζείτε το παρόν: 8 συμβουλές από μια ψυχολόγο-2
©Unsplash

Διαχειριστείτε τις ανησυχίες χωρίς περισπασμούς

Η εξήγηση που κάνει η Brenda la Peña για την κατάσταση flow των ζώων είναι ενδιαφέρουσα, δηλαδή αυτή η έμφυτη ικανότητα που έχουν χάρη στη φυσική κατάσταση συνείδησής τους που τους επιτρέπει να προσαρμοστούν στη φυσική κατάσταση ή σε οτιδήποτε προκύπτει λόγω της απουσίας παραγόντων που τους αποσπούν την προσοχή. Στην περίπτωσή μας είναι οι σκέψεις (πολλές φορές αρνητικές) που μας αποσπούν την προσοχή από την παρούσα στιγμή. Γι’ αυτό η ειδικός προτρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι για τη διαχείριση των ανησυχιών.

«Με αυτόν τον τρόπο, ενεργεί κανείς συνειδητά και εκούσια πριν από αυτό που συμβαίνει αντί να αντιδρά απλώς, αποφεύγοντας αργότερα να νιώθει ενοχές ή θυμό επειδή δεν αντιμετώπισε την κατάσταση με τρόπο ευθυγραμμισμένο με αυτό που θέλει το άτομο», λέει η ειδικός. Επομένως, είναι θέμα διαχείρισης αυτών των ανησυχιών με πλήρη επίγνωση: αν κάτι σας ανησυχεί, είναι καλύτερα να βρείτε στιγμές στις οποίες μπορείτε να το σκεφτείτε, ώστε αυτή η σκέψη να μην σας βασανίζει για την υπόλοιπη ημέρα.

Αποδεχτείτε τι μπορεί να αλλάξει (και τι όχι)

Το να αφήσετε κάτι πίσω έχει επίσης να κάνει με την ικανότητα να σταματήσετε να ελέγχετε τα πάντα. Και για αυτό, τονίζει η Guerra Escudero, ξεκινά κανείς αποδεχόμενος τον ρυθμό της ζωής. «Πρόκειται για την αποδοχή της κάθε κατάστασης όπως είναι, την αποδοχή της έντασης, της συχνότητας, της διάρκειας κάθε πτυχής της ζωής. To flowing οδηγεί στη γαλήνη, στην αποδοχή των πραγμάτων που μπορούν να αλλάξουν και εκείνων που δεν μπορούν, και στο να ξέρουμε πώς να διαφοροποιούμε τις αποχρώσεις μεταξύ των δύο».

Πώς να μάθετε να ζείτε το παρόν: 8 συμβουλές από μια ψυχολόγο-3
©Unsplash

Αλλάξτε γλώσσα

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, αν και δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι ζήτημα, επισημαίνει η Εscudero, να σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στο παρόν. «Είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να αγγίξουμε, είναι το μόνο απτό πράγμα». Για να γίνει πράξη αυτή η θεωρία και μπροστά σε οποιονδήποτε φόβο για το μέλλον, η ειδικός μας συμβουλεύει να αλλάξουμε αυτή την αυτο-εντολή που επιβάλλουμε στον εαυτό μας να «ανησυχούμε μόνιμα για το τι μπορεί να συμβεί» για μια άλλη ιδέα που είναι πιο υγιής για το μυαλό: «Θα είμαι προετοιμασμένος για ό,τι έρθει και θα έχω τον τρόπο να το λύσω.» Βοηθάει και η αλλαγή της γλώσσας.

Μην ακούτε πάντα θεωρίες άλλων

«Η διαχείριση είναι ευθύνη, ο έλεγχος είναι ανεύθυνος», επιβεβαιώνει η Guerra Escudero. Για να κάνετε flow και να αφήσετε τον εαυτό σας να προχωρήσει, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε το λάθος να δίνετε προτεραιότητα στις απόψεις των άλλων. «Το να ακούμε τις θεωρίες που έχουν μολυνθεί από τις προκαταλήψεις των άλλων αντί να παρατηρούμε τις δικές μας, μας οδηγεί στο να νιώθουμε άσχημα, ακόμη και να μπλοκάρουμε τον εαυτό μας διανοητικά και συναισθηματικά», λέει η Guerra.

Προσέχετε και μην ανησυχείτε

Μάθετε τη σημασία του να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μην ανησυχείτε, όπως επισημαίνει η Brea. «Μερικές φορές επιμένουμε να είναι τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να νιώθουμε εξίσου καλά αν αφήσουμε τη ζωή να μας καθοδηγήσει», λέει.

Πώς να μάθετε να ζείτε το παρόν: 8 συμβουλές από μια ψυχολόγο-4
©Unsplash

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα από τα άσχημα πράγματα που σκεφτόμαστε δεν συμβαίνουν

Ο έλεγχος των αρνητικών σκέψεων δεν είναι πάντα εύκολος, αλλά μερικές φορές τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν. Και όπως επισημαίνει η ειδικός από το Combrension, «το 90% των ανησυχιών μας δεν συμβαίνουν ποτέ, αλλά η ταλαιπωρία που αναδύεται γύρω τους είναι απολύτως αληθινή». Και εν μέρει, όλα αυτά σχετίζονται με μια απογοητευτική ψευδαίσθηση ελέγχου «της οποίας η πιο κοινή εκδήλωση είναι η σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία παρεμβατικών σκέψεων, οι οποίες εμφανίζονται χωρίς κανέναν έλεγχο του μυαλού και κάνουν το στάδιο του flow αδύνατο», προσθέτει.

Η σημασία του να κάνετε προσωπική δουλειά για να αποδεχτείτε το απρόβλεπτο

Η ζωή είναι αβέβαιη και απρόβλεπτη και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Η Inma Brea συνιστά να δουλέψετε την προσωπική εξέλιξη για να «προετοιμαστείτε ψυχικά και συναισθηματικά για τη ζωή και για το τι μπορεί να συμβεί», εξηγεί. Και είναι επίσης σημαντικό να υποθέσουμε ότι μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι, αλλά μπορούν πάντα να συμβούν πράγματα στα οποία δεν υπολογίζαμε, και ακριβώς το να εξασκήσετε την προσωπική σας εξέλιξη βοηθάει πάρα πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης | Dry haircut: Όλοι μιλούν γι’ αυτό το νέο κούρεμα

MHT