νιώθετε-διαρκώς-κουρασμένη-ίσως-αυτό-259555
©unsplash

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στην ευρεία κατηγορία των βιταμινών Β, που μαζί με τις D, A και C συνθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή διατήρηση της υγείας και ευεξίας κάθε σώματος. Γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η Β12 συμβάλλει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στην κυτταρική ανανέωση, στη σύνθεση DNA και RNA, στη σύνθεση λιπαρών οξέων, στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και στην ομαλή λειτουργία των νεύρων. Όσον αφορά τον μεταβολισμό μάλιστα είναι απαραίτητη, καθώς μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και έτσι ενισχύει τη διάθεσή μας για δράση και κινητικότητα.

Αν νιώθετε συχνά υποτονικοί και χωρίς όρεξη, ίσως η Β12 να ευθύνεται για αυτό. Δεδομένου πως πρόκειται για στοιχείο που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει μόνος του, είναι κρίσιμο να ακολουθείται μια διατροφή η οποία θα μπορεί να προσφέρει στο σώμα τα απαραίτητη επίπεδα Β12, διασφαλίζοντας έτσι και την αίσθηση ενέργειας, αλλά και τη διαχείριση του στρες, μιας και η συγκεριμένη βιταμίνη συνδέεται με τη σύνθεση ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, ορμόνες που παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη; Ίσως αυτός είναι ο λόγος-1
©unsplash

Συμπτώματα έλλειψης της Β12

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα ή όταν το σώμα δυσκολεύεται να την απορροφήσει ή να την αποθηκεύσει σωστά. Αυτή η συνθήκη εκδηλώνεται μέσω μιας συγκεκριμένης αναιμίας, που ονομάζεται κακοήθης αναιμία και αναπτύσσεται σταδιακά, δίνοντας στον οργανισμό χρόνο να προσαρμοστεί. Αυτό μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνο καθώς τα ανιχνεύσιμα συμπτώματα μπορεί να κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση από ό,τι φαίνεται.

Ενδεχόμενα συμπτώματα μπορεί να είναι η αδυναμία και η κόπωση, η θλίψη και η ευερεθιστότητα, η μειωμένη συγκέντρωση, η απώλεια βάρους, η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη, η ταχυκαρδία, το διογκωμένο συκώτι, η αίσθηση μουδιάσματος και η μυϊκή αδυναμία.

Αυξημένη Β12: Τι σημαίνει

Σε μερικές περιπτώσεις είναι πιθανό να παρατηρηθεί υπερβολική Β12 στο σώμα, γεγονός που μπορεί να αποτελεί σημάδι για την ύπαρξη άλλων ασθενειών. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να είναι υψηλή ως αποτέλεσμα συγκεκριμένης διατροφής που είναι πλούσιες σε αυτήν ή της λήψης συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Μερικά συμπτώματα υψηλής βιταμίνης Β12 είναι η δυσκολία στην αναπνοή και το σφίξιμο στο στήθος, 0 γρήγορος καρδιακός παλμός, άγχος και αϋπνία, αίσθημα φουσκώματος ή φαγούρα. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη; Ίσως αυτός είναι ο λόγος-2
©unsplash

Πώς λαμβάνουμε Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, συκώτι, ψάρια, γάλα, αυγά. Οι φυτικές τροφές δεν αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12, παρόλο που στο παρελθόν εσφαλμένα πίστευαν ότι ορισμένες τροφές όπως η σπιρουλίνα θα μπορούσαν να παρέχουν αυτή τη βιταμίνη.

Τι γίνεται αν είστε vegetarian ή vegan

Οι χορτοφάγοι και οι vegan αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε βιταμίνη Β12. Για να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή με σωστό τρόπο, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με ειδικούς διατροφολόγους, λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και ελέγχοντας περιοδικά τα επίπεδα στο αίμα. Η βιταμίνη Β12 είναι η μόνη θρεπτική ουσία που δεν μπορεί να ληφθεί σε επαρκή ποσότητα μέσω των τροφών εάν ακολουθείτε μια αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή.

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη; Ίσως αυτός είναι ο λόγος-3
©unsplash

Τα συμπληρώματα

Αν μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη Β12 μέσα από τη διατροφή είναι το ιδανικό. Στις περιπτώσεις ωστόσο που αυτό δεν είναι δυνατό, τα συμπληρώματα μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά, πάντα φυσικά μερά από τη συμβουλή γιατρού.

Διαβάστε επίσης | January Blues: 6 tips από τους ειδικούς για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία των ημερών