8-wellness-συνήθειες-για-να-φροντίσουμε-περισ-257533
©Unsplash

Είτε έχετε resolutions για το 2023, είτε όχι, ο μήνας Ιανουάριος είναι συχνά μια εποχή για να κάνετε απολογισμό και μια νέα αρχή. Μια έρευνα δείχνει ότι όσοι παίρνουν αποφάσεις τείνουν να τις εγκαταλείπουν σχετικά γρήγορα – κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των (συχνά ανέφικτων) στόχων που θέτουμε οι ίδιοι. Αντί λοιπόν να καταργείτε παλιές συνήθειες, γιατί να μην προσθέσετε νέες, πιο υγιεινές;

Κάντε κάτι παραπάνω από ένα manifest

«Το manifest από μόνο του δεν είναι αρκετο», λέει η Jodie Cariss, ιδρύτρια του Self Space therapy και συγγραφέας του “How To Grow Through What You Through”. «Μην κρατάτε τον εαυτό σας στην παγίδα της μοίρας ή του «αν είναι γραφτό να είναι, θα είναι». Είναι ένα καυτό θέμα αυτές τις μέρες, αλλά το να βασίζεστε στο manifest μπορεί πραγματικά να σας κάνει απίστευτα παθητικούς στη ζωή σας και να σας κρατήσει σε ένα μέρος που δεν ενδυναμώνεται από την αλλαγή που οδηγείτε, που είστε υπεύθυνοι και κύριοι. Στηριχτείτε τόσο στην ιδιοκτησία όσο και στην υπευθυνότητα για το παρελθόν, καθώς και για το μέλλον – αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα. Οδηγήστε τον δρόμο στη ζωή σας».

8 wellness συνήθειες για να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας αυτή τη χρονιά-1
©Unsplash

Κάντε αποκατάσταση

Στον κόσμο του fitness, τα hacks ανάκτησης είναι πολύ συνηθισμένα. Είτε αυτό είναι με λουτρά με παγωμένο νερό, είτε με cryo chambers ή sauna, έχουμε ως αποστολή να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακάμψει σωματικά. Ωστόσο, «σπάνια εφαρμόζουμε την ίδια νοοτροπία σε άλλους τύπους συμβάντων ζωής που αξίζουν εξίσου μεγάλη εστίαση στην αποκατάσταση», λέει ο Rhian Stephenson, διατροφολόγος, φυσικοπαθητικός και ιδρυτής του Artah. «Η λήψη μιας προληπτικής προσέγγισης για την ανάκαμψη από τεράστιο άγχος, σωματικό τραυματισμό, συναισθηματικά γεγονότα και ασθένειες είναι μια ουσιαστική πτυχή της καλλιέργειας της ανθεκτικότητας. Είμαστε εκ φύσεως ανυπόμονοι, γι’ αυτό συχνά προσπαθούμε να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό μετά από τραυματισμό, μόλυνση από τον Covid ή απόκτηση μωρού, αλλά η παράλειψη της φάσης ανάρρωσης δημιουργεί μια λανθασμένη αίσθηση προόδου».

Συμβουλεύει να υιοθετήσετε μια νοοτροπία που εκτιμά την ανάκαμψη ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας (μαζί με την άσκηση και τη διατροφή) στους οποίους πρέπει να εστιάσετε. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η λήψη προβιοτικών, μετά τη χρήση αντιβιοτικών ή τόσο μεγάλη όσο η επένδυση στη θεραπεία μετά από ένα συναισθηματικό γεγονός. «Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε ότι η επένδυση στην αποκατάσταση είναι μια επένδυση τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική μας ευημερία».

Δοκιμάστε θεραπεία cold water

Από την Bella Hadid έως την Gwyneth Paltrow, οι celebrities λατρεύουν το κρύο νερό, το οποίο βοηθά στη διάθεση, την υγεία και τη γενική ευεξία – και με την παγκόσμια αγορά κρυοθεραπείας που προβλέπεται να φτάσει τα 318 εκατομμύρια £ έως το 2030, είναι ένα hack ευεξίας που θα ακούσετε πολλά. «Έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη, βοηθά στην κατάθλιψη, το άγχος, το ανοσοποιητικό και το μεταβολισμό έως τη διαχείριση του πόνου, και νέα έρευνα δείχνει πρώιμα σημάδια ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία της άνοιας και του Αλτσχάιμερ», λέει η Laura Fullerton, CEO του Monk, ένα εύκολο στη χρήση ένα λουτρό με πάγο στο σπίτι. «Το μόνο που χρειάζεται είναι 11 λεπτά την εβδομάδα για να δείτε και να αισθανθείτε τα οφέλη».

8 wellness συνήθειες για να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας αυτή τη χρονιά-2
©Unsplash

Κάντε ear seeding

«Εκ πρώτης όψεως, το ear seeding μοιάζει με κοσμήματα, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο», λέει η Emilia Herting, συνιδρύτρια του Escapada Health. «Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αντιμετώπιση του άγχους, των πονοκεφάλων, της κόπωσης και της αϋπνίας. Η ζωτική μας ενέργεια, ή Qi, μπορεί να επανέλθει σε ροή ασκώντας πίεση σε συγκεκριμένα σημεία, με στόχο την απελευθέρωση ενεργητικών μπλοκαρισμάτων στο σώμα και την επίτευξη εσωτερικής ισορροπίας – η σπορά του αυτιού περιλαμβάνει την εφαρμογή μικρών, επίχρυσων σφαιριδίων σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού. Παραμένουν εκεί μέχρι να πέσουν έξω».

Να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – η αύξηση της πρόσληψης κατά μόλις 8 γραμμάρια την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια έως και 27 τοις εκατό. Η διατροφολόγος και ιατρική επιστήμονας, Dr Federica Amati, λέει ότι θα πρέπει να επιδιώκουμε να λαμβάνουμε «πέντε την ημέρα» (που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά) σε 30 ή περισσότερα διαφορετικά φυτά κάθε εβδομάδα, για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της μικροβιακής ποικιλομορφίας στο έντερο. Εκτός από την ενσωμάτωση πολλών λαχανικών, ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει. Τα 5,4 g ποικίλων φυτικών ινών σε κάθε μερίδα, μαζί με βιοδιαθέσιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

8 wellness συνήθειες για να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας αυτή τη χρονιά-3
©Unsplash

Κάντε το hair oiling εβδομαδιαίο ritual

Σύμφωνα με τον Akash Mehta, CEO τoυ Fable & Mane, το 2023 είναι η χρονιά που το hair oil είναι το must προϊόν για κάθε σπίτι. «Είτε πρόκειται για τον εαυτό σας, είτε για τους αγαπημένους σας, το λάδι μαλλιών υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα πρόσφατα στο TikTok χάρη στην τάση του «hair slugging»», λέει. «Μπορεί να ενισχύσει και να θρέψει τις ρίζες, να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και να προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς και να μειώσει το στρες». Κάντε μασάζ με ένα λάδι μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής και στις ρίζες και στη συνέχεια, βουρτσίστε το υπόλοιπο λάδι μέχρι τα μεσαία μήκη και τις άκρες – μπορείτε να το αφήσετε όλη τη νύχτα ή να ξεπλυθείτε μετά από 10 λεπτά.

Κάντε habit stacking

Για να υιοθετήσετε τις καλές συνήθειες, γιατί να μην δοκιμάσετε το habit stacking; «To habit stacking είναι όταν αναγνωρίζετε μια υπάρχουσα συνήθεια και στη συνέχεια τοποθετείτε μια επιδιωκόμενη νέα συμπεριφορά (ή συνήθεια) από πάνω», λέει η Anna Samuels, ιδρύτρια του Boxx. «Για παράδειγμα, εάν έχετε μια υπάρχουσα συνήθεια να πίνετε έναν καφέ κάθε πρωί στις 6 π.μ. και θέλετε να ξεκινήσετε την άσκηση καθημερινά, ο πρωινός καφές λειτουργεί ως σύνθημα για να ξεκινήσετε τη νέα σας συνήθεια να γυμνάζεστε. Αυτή η μέθοδος εκμεταλλεύεται τον τρόπο σύνδεσης του εγκεφάλου – συνδέοντας νέες συνήθειες με παλιές συμπεριφορές, απαιτεί λιγότερη δύναμη θέλησης, επομένως οι πιθανότητες σας να τηρήσετε τη νέα συμπεριφορά αυξάνονται».

Βελτιώστε την υγεία των ούλων

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή υγεία των ούλων και των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε επιπτώσεις σε όλο το σώμα – μια μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου είχαν 37% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας και 18% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νόσο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να καθαρίζουν μόνο τα δόντια τους, αλλά το κλειδί είναι η γραμμή των ούλων, καθώς εκεί παγιδεύονται τα βακτήρια», λέει η Dr Reena Wadia, ιδρύτρια του RW Perio. «Θυμηθείτε τα δόντια, τη γλώσσα και τα ούλα σας και σκεφτείτε το στόμα ως σύνολο. Εκτός από τη χρήση στοματικού ξεπλύματος σε διαφορετικό χρόνο από το βούρτσισμα (επειδή μειώνει την επίδραση της οδοντόκρεμας), φροντίστε να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας. Τα βουρτσάκια για τα δόντια είναι ιδανικά, αλλά αν δεν σας βολεύουν, χρησιμοποιήστε νήμα. Μια φορά την ημέρα είναι το κλειδί».

Διαβάστε επίσης | Κορδέλα στα μαλλιά: Επιστρέφει από τα 90s

MHT