άγχος-κατά-τη-διάρκεια-της-νύχτας-5-τρό-260086
©Unsplash

Η αϋπνία πολλές φορές οφείλεται στο άγχος, που κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο. Είναι γεγονός πως μόλις πέσουμε στο κρεβάτι, πολλές φορές καταλήγουμε να κάνουμε υπερβολικές σκέψεις που δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε. Η νευροψυχολόγος και υπνοθεραπεύτρια Lola Valeri εξηγεί: “Ένα άτομο που δυσκολεύεται να κοιμηθεί δείχνει πως έχει έντονη νοητική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και να χαλαρώσει.

Για ποιους λόγους αγχωνόμαστε το βράδυ;

Ο εγκέφαλος εστιάζει σε ένα μελλοντικό γεγονός που μας προκαλεί στρες, όπως ένα σημαντικό επαγγελματικό meeting, μια επέμβαση, ο σχεδιασμός του γάμου μας κτλ. Εκείνη τη στιγμή το άτομο δεν λαμβάνει το μήνυμα πως πρέπει να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να κάνει καταστροφολογικές σκέψεις για το μέλλον που δεν έχουν βάση. Το μυαλό εκείνη τη στιγμή απαιτεί την προσοχή μας, με αποτέλεσμα κάθε σκέψη να είναι πιο αρνητική από την προηγούμενη.

Ωστόσο εκτός από μελλοντικά γεγονότα, πολλές φορές ο εγκέφαλος επιστρέφει στο παρελθόν και σκέφτεται γεγονότα που συνέβησαν και πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Οι αναμνήσεις που έρχονται στο μυαλό μας, μάς κάνουν να ξαναζούμε συναισθήματα του παρελθόντος και αυτό δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε.

Μπορούμε να ζήσουμε με αϋπνία, όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση όμως, τόσο πιο έντονο στρες γεννάται.

Άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας: 5 τρόποι αντιμετώπισης-1
©Unsplash

Η Vogue συγκέντρωσε μικρές πρακτικές συμβουλές για να αποσυμφορηθείτε και να κοιμηθείτε πιο ήρεμα.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Δοκιμάστε να μένετε πιστές σε κάποιες wellness συνήθειες που μπορούν να σας χαλαρώσουν, όπως ένα ζεστό μπάνιο και μια skincare ρουτίνα πριν πέσετε στο κρεβάτι. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τον εαυτό σας, να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στα συναισθήματά σας και σταδιακά θα χαλαρώσετε.

Κάτι να αποσπά την προσοχή σας

Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τις σκέψεις σας την ώρα που πέφτετε για ύπνο, δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι άλλο, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο. Το διάβασμα έχει αποδειχθεί πως περιορίζει το στρες. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε μια σειρά που σας ηρεμεί και έχετε ήδη παρακολουθήσει όπως τα Φιλαράκια.

Άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας: 5 τρόποι αντιμετώπισης-2
©Unsplash

Ένα χαλαρωτικό ρόφημα

Εκτός από το ίδιο το ρόφημα, εξίσου χαλαρωτική είναι και η διαδικασία της παρασκευής του. Ένα ζεστό ρόφημα αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί υπνηλία.

Σημειώστε όσα σας αγχώνουν

Το να κρατάτε ημερολόγιο ή το να καταγράφετε τις σκέψεις σας, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την ψυχική υγεία σας. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να απομακρύνετε από μέσα σας όσα σας απασχολούν. Επίσης είναι ένας τρόπος να μείνετε μακριά από την οθόνη του κινητού σας.

Δουλέψτε την αναπνοή σας

Αν νιώθετε πως βιώνετε κρίση πανικού, η οποία και επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να δουλεύετε τις αναπνοές σας. Το conscious breathing μπορεί να σταθεροποιήσει μια κρίση πανικού καθώς το μυαλό δεν μπορεί να εστιάσει σε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Μαθαίνοντας να ηρεμείτε τον ρυθμό της αναπνοής σας, πέφτει σταδιακά και η ένταση στο σώμα.

Διαβάστε επίσης | Dry Haircut: Όλοι μιλούν γι’ αυτό το νέο κούρεμα

MHT